ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  11.04.2023 12:00:00

Posílení sociálního dialogu: první fáze konzultace se sociálními partnery na téma směrnice o evropských radách zaměstnanců

Komise dnes zahajuje první fázi konzultace s evropskými sociálními partnery o možné revizi směrnice o evropských radách zaměstnanců. Tato konzultace navazuje na legislativní usnesení Evropského parlamentu z vlastního podnětu přijaté v únoru 2023 a vyzývající k revizi směrnice. V souladu s politickými směry předsedkyně von der Leyenové je Komise odhodlána na tato usnesení navázat legislativním návrhem, a to při plném respektování zásad proporcionality, subsidiarity a lepší tvorby právních předpisů.

Evropské rady zaměstnanců podporují společné chápání nadnárodních výzev, jimž čelí velké nadnárodní společnosti, a zapojení zaměstnanců do rozhodovacího procesu s cílem vyměňovat si možná řešení, usnadnit jejich provádění a zvýšit dopad strategických rozhodnutí přijímaných zaměstnavatelem. Směrnice o evropských radách zaměstnanců stanoví postup pro zřizování subjektů pro informování a projednávání mezi vedením a zástupci zaměstnanců ve společnostech s více než 1 000 zaměstnanci, které působí alespoň ve dvou členských státech.

Z hodnocení směrnice provedeného Komisí v roce 2018 vyplynulo, že evropské rady zaměstnanců jsou i nadále relevantní pro zajištění a realizaci nadnárodního sociálního dialogu v nadnárodních společnostech a členským státům je zároveň poskytnuta flexibilita přizpůsobit jej svým vnitrostátním systémům. Hodnocení však rovněž zjistilo nedostatky, například pokud jde o postup projednávání v rámci evropských rad zaměstnanců a prostředky, jimiž mohou zástupci prosazovat svá práva. Evropský parlament rovněž vyzval Komisi, aby směrnici revidovala za účelem posílení evropských rad zaměstnanců a jejich schopnosti fungovat a za účelem zvýšení jejich počtu, a to při zohlednění různých systémů pracovněprávních vztahů v členských státech.

S ohledem na tuto skutečnost se během první fáze dnes zahájené konzultace se sociálními partnery shromáždí názory evropských sociálních partnerů ohledně potřeby akce EU v oblasti zlepšení směrnice o evropských radách zaměstnanců a ohledně celkového možného zaměření takové akce. Konzultace bude probíhat po dobu šesti týdnů.

Souvislosti

Zásada 8 evropského pilíře sociálních práv zdůrazňuje význam sociálního dialogu a zapojení pracovníků. Evropské rady zaměstnanců jsou klíčovým nástrojem k zapojení pracovníků do nadnárodních rozhodnutí nadnárodních společností, která se jich týkají. Jsou zřizovány na žádost zaměstnanců a mohou vedení vydávat nezávazná stanoviska k relevantním nadnárodním otázkám.

Směrnice o evropských radách zaměstnanců vyžaduje, aby členské státy zavedly odpovídající správní a soudní postupy pro zřizování a fungování evropských rad zaměstnanců. Každoročně vznikne přibližně 20 nových evropských rad zaměstnanců a aktivní rady má zhruba 1 000 společností, což představuje asi polovinu všech způsobilých společností.

V souladu s čl. 154 odst. 2 Smlouvy o fungování EU zjišťuje Komise stanoviska sociálních partnerů. V uvedeném ustanovení se stanoví dvoufázová konzultace s evropskými sociálními partnery, pokud jde o návrhy v oblasti sociální politiky na základě článku 153 Smlouvy o fungování EU. Po první nebo druhé fázi konzultace se mohou sociální partneři rozhodnout, že mezi sebou zahájí jednání.

Další informace

Konzultační dokument: první fáze konzultace se sociálními partnery

Hodnocení směrnice provedené Komisí v roce 2018

Sledujte komisaře Nicolase Schmita na Twitteru

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688