jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  11.04.2023 08:18:18

Primátor Jihlavy spolupodepsal vodíkové memorandum - umožnil tím vznik otevřené platformy s názvem „Vodíková Vysočina“ (Hydrogenhills)

Primátor Jihlavy Petr Ryška je mezi signatáři memoranda podporujícího rozvoj aktivit při využití vodíku. Memorandum podepsali zástupci Kraje Vysočina, Statutárního města Jihlavy, Vysoké školy polytechnické Jihlava a společností SmartPlan a JIPOCAR Power. Umožní tím vznik otevřené platformy s názvem „Vodíková Vysočina“ (Hydrogenhills).

Do Vodíkové Vysočiny se mohou zapojit i další subjekty, které se vodíkovými technologiemi zabývají nebo mají zájem o jejich přivedení do praxe. Česká republika se společně s ostatními členskými zeměmi zavázala dosáhnout klimatické neutrality celé EU do roku 2050 a jedním z možných nástrojů, jak tohoto ambiciózního cíle dosáhnout je i využití vodíku a s tím spojený vývoj vodíkových technologií jako součásti strategie ČR. Kraj Vysočina cítí v této oblasti velkou příležitost a rád by se stal místem pro aplikaci těchto nových technologií v praxi. „Uplatnění vodíkových technologií v rámci kraje vidím zejména v oblasti energetiky a dopravy. Proto se kraj rozhodl spolu s dalšími klíčovými hráči regionu uzavřít memorandum o spolupráci v oblasti výroby, skladování a využívání vodíkových technologií napříč odvětvími,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

„Město Jihlava se díky své poloze může stát důležitým bodem v budování vodíkové infrastruktury. Příležitosti, které nám vodík a vodíkové technologie nabízejí, bychom chtěli znát komplexně. Analýza příležitostí a hrozeb, zakotvená v memorandu, je prvním a správným krokem, jak vodíkovou strategii uchopit. Věříme, že memorandum posune město Jihlava společně s dalšími signatáři memoranda nejen k čisté energetické nezávislosti, ale také se stane příležitostí nových pracovních míst v regionu,“ doplňuje primátor města Jihlavy Petr Ryška.

Signatáři memoranda deklarují zájem spolupracovat na odborných otázkách v souvislosti s myšlenkou využívání vodíku a vodíkových technologií a na podpis memoranda naváží tvorbou akčního plánu, který bude zahrnovat jednotlivé dílčí kroky, které chtějí signatáři realizovat v následujících 12 měsících.

„JIPOCAR jako dopravní a logistická firma věří vodíku. Jeho budoucnost v kamionové dopravě se nám jeví jako smysluplnější cesta, než elektro mobilita. V manipulační technice už tato technologie běžně existuje, i když její pořizovací náklady jsou zatím vysoké. Ale je to cesta jak snížit uhlíkovou stopu,“ dodává Jiří Vybíhal ze společnosti JIPOCAR Power.

Dalším ze signatářů memoranda je také Vysoká škola polytechnická Jihlava, veřejná vysoká škola se sídlem v Kraji Vysočina. Pro ni je memorandum jak znalostní výzvou v oblasti výzkumu a vývoje, tak výrazem společenské odpovědnosti a partnerství s dalšími aktéry v kraji. „K memorandu se připojujeme jako vzdělávací a výzkumná instituce, kdy si uvědomujeme význam nově vznikající platformy s ohledem na energetickou udržitelnost a šetrný přístup k životnímu prostředí. Spolupráce s partnery v regionu Kraje Vysočina je v tomto směru klíčová,“ uvedl rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Zdeněk Horák.

Celou tiskovou zprávu k vodíkovému memorandu včetně dalších podrobností a vyjádření signatářů vydal na svých webových stránkách Kraj Vysočina. Více informací poskytne Jitka Svatošová z tiskového oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina, e-mail: tisk@kr-vysocina.cz, tel.: 724650123.

Signatáři memoranda

Zodpovídá: Mgr. Radovan Daněk
Vytvořeno / změněno: 11.4.2023 / 11.4.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688