muni.cz (Masarykova univerzita)
Ze světa  |  04.04.2023 15:30:56

Nejteplejší rok. Vědci z Antarktidy přivezli vzorky i nové poznatky

Nejteplejší rok. Vědci z Antarktidy přivezli vzorky i nové poznatky

Antarktické léto prožilo od konce ledna na České vědecké stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse 23 členů letošní expedice Masarykovy univerzity. Bezprostředně po návratu výzkumníci bilancovali svou práci.

Přesun na výzkumnou stanici na Antarktidě je logisticky náročný.
Přesun na výzkumnou stanici na Antarktidě je logisticky náročný.
Foto: archiv výpravy

S klimatem se něco děje, shrnul základní poznatky vedoucí expedice Filip Hrbáček z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty MU s tím, že letošek byl nejteplejším rokem v historii měření na české stanici. Průměrná teplota minus 3,5 st. Celsia byla asi o tři stupně nižší oproti normálu z let 2004-2020. Pro živou přírodu v Antarktidě to ale neznamená dobrou zprávu, upozorňuje vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt: Oteplování vede k vysušování, biota nemá dostatek vody v kapalném skupenství, popisuje.

Vědci se dlouhodobě zaměřují na zkoumání antarktického klimatu.
Vědci se dlouhodobě zaměřují na zkoumání antarktického klimatu.
Foto: archiv výpravy

Letošní výpravu hodnotím jako úspěšnou. Ačkoli jsme měli kvůli různým logistickým okolnostem méně času na samotnou práci, podařilo se nám uskutečnit všechny naplánované akce, bilancuje vedoucí expedice Filip Hrbáček. Šlo například o odebírání vzorků z pobřežní oblasti, zkoumání antarktické živé přírody, tzv. bioty, a klimatologická měření. Vzorky budeme analyzovat třeba na přítomnost mikroplastů a trochu se obáváme pozitivního výsledku, říká k tomu Filip Hrbáček.

Podařilo se nám získat unikátní data. Zaznamenali jsme nadprůměrný úbytek ledu, doplňuje ke zkoumání antarktických ledovců Zdeněk Stachoň z přírodovědecké fakulty. Popsal, že letos šlo o pilotní pokus laserového skenování ledovců. Zaznamenali jsme extrémně teplý, ale i extrémně suchý rok, potvrzuje i rostlinný fyziolog a biolog Peter Váczi. Monitorování aktivit mechových polštářů podle něj umožní zpřesnit, jak se biota vypořádává s extrémními podmínkami prostředí.

Antarktická příroda v tamním létě.
Antarktická příroda v tamním létě.
Foto: archiv výpravy

Další novinkou byla instalace přístrojů pro monitorování dlouhodobě zmrzlé půdy v rámci geofyzikálního projektu, na němž se na místě podílel i Mohammad Farzamian z lisabonské univerzity v Portugalsku. Zahraničních vědců bylo ve výpravě více: dva z Turecka, jeden z Británie, tradičně se do Antarktidy vydávají také slovenští vědci, kteří jsou absolventy a zaměstnanci MU. Letos se připojil i Anton Puhovkin z Ukrajiny, jenž se zaměřuje na výzkum lišejníků, a přírodovědecká fakulta ho zaměstnala v rámci podpory ukrajinských učitelů a vědců postižených válkou. Na Antarktidě byl i loni, a to na ukrajinské stanici na ostrově Galindez. Po vypuknutí války se už nemohl vrátit do vlasti a našel útočiště i vědecké zázemí v Brně. Na Antarktidě monitoruje fyziologické aktivity mechů a lišejníků, přibližuje vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt a dodává, že výzkum může přinést poznatky, jakými mechanismy se antarktická příroda chrání před UV zářením.

Výzkumný tým také pokračoval v monitorování klimatu a stavu polárních geo- a ekosystémů, tedy ledovců, dlouhodobě zmrzlé půdy, odledněného území umožňujícího růst nižších rostlin, řek či jezer. Dalším dlouhodobým projektem je výzkum stresu a jeho vliv na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech, na němž se podílí Fakultní nemocnice Ostrava. Antarktida je předstupněm pro vesmír, uvedl k tomu Daniel Nývlt s tím, že lékařský tým je v kontaktu s Alešem Svobodou ze záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA).

Uskutečnilo se také testování pomocného zařízení společnosti COMET SYSTÉM pro automatickou meteorologickou stanici. Český antarktický program takto dlouhodobě spolupracuje s průmyslem a aplikační sférou, které se mohou ucházet o licenci na používání ochranné obchodní známky Testováno v Antarktidě.

Česká vědecká stanice čelí extrémním povětrnostním podmínkám.
Česká vědecká stanice čelí extrémním povětrnostním podmínkám.
Foto: archiv výpravy

Stanice J. G. Mendela slouží vědcům od roku 2007, od letoška má opravenou střechu hlavního ubytovacího objektu. Práce provedl pokrývač a horolezec Dimitris Georgiadis. Samotná střecha technicky náročná není, ale je třeba se poprat s podmínkami, zejména s velmi silnými šikmými větry. Čas ukáže, zda naše ‚střešní linoleum‘ bude schopné odolávat dalších 18 let, uvedl Georgiadis, který uspěl ve výběrovém řízení, kam se přihlásilo na 300 zájemců. Výzkumníci působili také na druhé základně, dříve známé jako Eco-Nelson, která se nachází na Nelsonově ostrově v souostroví Jižní Shetlandy.

Výzkumný tým Masarykovy univerzity se do Antarktidy plánuje vrátit na začátku příštího roku. V průběhu asi měsíce už začneme plánovat další výpravu, bude samozřejmě záležet i na dalších okolnostech včetně finančních prostředků, prozradil Daniel Nývlt.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688