plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  31.03.2023 11:30:00

Primátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě Monhartové

Primátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě Monhartové

Přijetí paní Monhartové na radnici (fotografie: M. Pecuch)

Přijetí paní Monhartové na radnici (fotografie: M. Pecuch)

Významná plzeňská výtvarnice i literátka Květa Monhartová oslavila letos 26. března životní jubileum. U této příležitosti ji ve čtvrtek 30. března 2023 přijal primátor města Plzně Roman Zarzycký spolu s radní Eliškou Bartákovou, do jejíž gesce spadá oblast kultury. Květě Monhartové poblahopřáli a mimo jiné předali také stříbrnou pamětní medaili města Plzně.

„Ti, kdo vás znají, říkali, že se mám na co těšit, neboť mě čeká milé setkání s mimořádnou dámou. Jsem rád, že vás mohu poznat,“ řekl na úvod setkání primátor Roman Zarzycký. Zajímal se o tvorbu Květy Monhartové, o to, jak oslavila půlkulaté narozeniny i o její další plány.

Přijetí paní Monhartové na radnici (fotografie: M. Pecuch)

Květa Monhartová hostitelům předala svou nejnovější básnickou sbírku Jak rychle usychají barvy, která vyšla teprve před několika dny. Prozradila, že narozeniny oslavila se svými blízkými v Písku, kde žije její syn. Vzpomněla, jak vznikal její obraz s názvem Císařský pár, který zaujal Romana Zarzyckého při prohlídce její výstavy ve foyer Nové scény (trvá do 11. května). Vyprávěla o tom, jaká je historie akce s názvem Barvy na ulici, jíž se pravidelně v srpnu účastní nejen tuzemští výtvarníci, ale také umělci z Německa a z dalších evropských zemí. Letos se bude konat už po šestnácté. „Právě díky Květě Monhartové se podařilo u nás v Plzni dostat výtvarné umění ven – do veřejného prostoru a oslovit tak daleko více diváků,“ připomněla radní Eliška Bartáková.

Přijetí paní Monhartové na radnici (fotografie: M. Pecuch)

Květa Monhartová se dále svěřila, že do konce roku má naplánovány ještě dvě výstavy, v DEPO2015 a Galerii města Plzně. „Mám tedy co dělat, musím na ně namalovat obrazy,“ podotkla.

„Jsme na babičku všichni v rodině velmi pyšní a všude se s ní chlubíme,“ prozradil na setkání výtvarničin vnuk Francis Monhart.

Květa Monhartová se narodila 26. března 1938 ve Volyni. Od studia na střední škole žije v Plzni. Pracovala jako zubní laborantka i jako pedagožka na Střední zdravotnické škole v Plzni. Výtvarné umění studovala soukromě u malíře Jaroslava Kantora. Je stálicí v plzeňském výtvarném prostoru a věnuje se také literární tvorbě. Je členkou Unie výtvarných umělců Plzeň i výtvarné skupiny P 89 a Střediska západočeských spisovatelů. Zabývá se malbou, kresbou a užitou grafikou, ilustrovala několik knih. Má za sebou dlouhou řadu samostatných výstav, zúčastnila se mnoha skupinových a tematických výstav (zejména se skupinou P 89) v Čechách i v zahraničí.

Text: Hana Josefová

Fotogalerie

Primátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě MonhartovéPrimátor města Plzně Roman Zarzycký popřál k významnému životnímu jubileu plzeňské výtvarnici Květě Monhartové

Zveřejněno: 31. 3. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688