muni.cz (Masarykova univerzita)
Zákony a právo  |  28.03.2023 18:00:41

Masarykova univerzita díky úsporám kolejné už letos nezvýší

Masarykova univerzita díky úsporám kolejné už letos nezvýší

Rozsáhlá rekonstrukce čeká koleje Kounicova, nová lůžka vznikají v obnoveném areálu na Vinařské.

Úsporná opatření, která byla zavedena v průběhu tohoto akademického roku a jejichž cílem bylo, aby Masarykova univerzita optimalizovala svou energetickou náročnost a dosáhla efektivnějšího provozu, přináší první hmatatelné výsledky. Díky snížené spotřebě energií zůstane kolejné v tomto kalendářním roce beze změny.

S blížícím se koncem topné sezony ukazují dílčí data, že se univerzitě podaří snížit spotřebu energií zhruba o 10 až 15 procent, což při současných cenách znamená úsporu, která se promítla také do univerzitní ekonomické rozvahy.

Je to pro nás příjemné překvapení a zároveň nečekaná odměna. Oceňuji přínos studentů i zaměstnanců univerzity, kteří svým ohleduplným chováním přispěli k tomuto výsledku. Díky jejich odpovědnému přístupu, teplotně příznivé zimě a také zlepšující se situaci v oblasti cen energií jsme dospěli k závěru, že není nutné kolejné dál od července navyšovat o avizovaných 10 %. Je vidět, že šetření se vyplácí a že téma udržitelnosti má reálné a pozitivní dopady, uvedl rektor Bareš.

Univerzita přistoupila ke zvýšení kolejného z ekonomických důvodů. V loňském roce vydala Správa kolejí a menz MU (SKM) jen za energie 56 milionů korun, což byl dvojnásobek proti roku 2021. Kvůli vysoké inflaci pak rostly i ceny materiálů na údržbu, zhruba o 80 procent, a o 20 procent narostly náklady na nutné opravy budov především z důvodu jejich stáří. I letos se zvýšily ceny materiálů a také služeb, a to minimálně o patnáctiprocentní inflaci.

Cena kolejného se naposledy měnila v roce 2019 s výjimkou kolejí Vinařská, kde se zdražovalo až v roce 2021 o 19 procent. Od loňského září cena narostla o 34 procent, pouze u kolejí Vinařská se cena zvedla o 11 procent. Letos v únoru se do ceny promítla 15procentní inflace, která je součástí smlouvy o ubytování. Studentům se tak cena za lůžko a den zvedla v rozpětí od 33 korun za pětilůžkový pokoj až po 100 korun za samostatný pokoj.

Od 1. 7. 2023 vzniká na koleji Mánesova nový typ třílůžkového pokoje, který nahrazuje původní čtyřlůžkový pokoj. Cenový rozdíl mezi dřívějším čtyřlůžkovým a novým třílůžkovým pokojem činí 22 korun na lůžko a noc.

Údržba devíti kolejních budov, které jsou většinou vysokého stáří, je finančně i technicky velmi náročná. Masarykova univerzita na ni však klade důraz a každoročně investuje do úprav, oprav a rekonstrukcí desítky až stovky milionů korun. Rozsáhlejší rekonstrukce kolejí je však třeba pečlivě plánovat a organizovat tak, aby se výrazněji nesnížila kapacita pro ubytování studentů. Již letos se počítá s rekonstrukcí kolejí Kounicova, jejíž spuštění závisí na schválení investičního záměru v rámci Programu 133 - 220 Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol. Výsledky soutěžní výzvy zveřejní Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR během dubna. Rekonstrukce z důvodu ztrátového provozu SKM financuje Masarykova univerzita.

První zásahy na kolejích Kounicova se dotknou výškové budovy nedaleko Právnické fakulty MU, v níž se nachází 289 pokojů s 570 lůžky. Investice ve výši cca 250 milionů korun pokryje úpravy vnitřních prostor i výměnu rozvodů, což ve výsledku přinese studentům vyšší komfort bydlení pokoje s vlastním záchodem a koupelnou. Kromě proměny interiéru rekonstrukce také vyřeší stavební úpravy i problémy se statikou budovy.

Podobně rozsáhlou rekonstrukcí prošly v posledních letech budovy kolejí Vinařská, kde se náklady vyšplhaly na 100 milionů korun. Pokoje získaly novou elektroinstalaci a podlahy. Vyměnil se rovněž nábytek a podařilo se renovovat kuchyňky. SKM letos navíc také přemění hotelová lůžka, která dříve na kolejích Vinařská sloužila ke komerčním účelům, na lůžka studentská. Tím se od nového akademického roku navýší kapacita o 121 lůžek na 54 studentských pokojích.

Důležité je, že dění na jednotlivých kolejích mohou ovlivňovat i studenti, a to prostřednictvím kolejních rad. Jejich členové mají předem řadu informací týkajících se oprav, rekonstrukcí, ale i kolejného, uvedl ředitel SKM Kamil Kulíšek. Kolejní rady se volí zpravidla v září, nyní na základě usnesení ubytovací komise probíhají mimořádné doplňující volby kolejních rad Vinařská, Mánesova, Bří Žůrků a Sladkého, kde aktuálně rady nejsou.

Další informace k úsporám přinášíme zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688