Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.03.2023 08:42:00

Tabák meziročně navýšil zisk. Navrhuje vyplatit dividendu 1 310 korun za akcii

Tabák Philip Morris ČR reportoval za loňský rok čistý zisk ve výši 3,63 mld. . Oproti loňskému roku narostl o 3,4 % a zisk na akcii se vyšplhal na 1 324 . Tržby bez spotřební daně a DPH narostly meziročně o 11 % na 20,95 mld. z loňských 18,87 mld. . Klesl ale provozní zisk, a to o 2,8 % meziročně na 4,24 mld. z předchozích 4,37 mld. .

"Ačkoli naše výkonnost v roce 2022 byla ovlivněna náročným provozním prostředím, včetně války na Ukrajině nebo tlaky vyvolanými narušením dodavatelských řetězců či globální inflací, prostředí vysokých úrokových sazeb nám zároveň umožnilo dosáhnout nárůstu úrokových výnosů z krátkodobých půjček spřízněným stranám a celkově dosáhnout zvýšení čistého zisku oproti roku 2021," stojí ve zprávě Philip Morris ČR.

Zisk z provozní činnosti ve výši 4,2 miliardy poklesl o 2,8 % (v porovnání s předchozím rokem), a to zejména v důsledku vyšších podnikových investic, na které měla vliv i inflace. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se provozní zisk snížil o 1,4 %. Tabák navrhuje dividendu ze zisku za rok 2022 ve výši 1 310 /akcie.

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH se zvýšily o 11,0 % neboli 2,1 miliardy (v porovnání s předchozím rokem) na 20,9 miliardy , zejména díky vyšším prodejům tabákových náplní a zařízení IQOS a lil SOLID a příznivému vývoji cen portfolia tabákových výrobků určených ke kouření ve výši 3,3 miliardy . Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH zvýšily o 12,4 %.

1

Tržby za výrobní služby vzrostly o 8,4 % (v porovnání s předchozím rokem) na 2,4 miliardy . Důvodem je především vyšší objem exportní výroby v Kutné Hoře ovlivněný pozastavením výrobního závodu PMI v Charkově.

Odhadovaný kombinovaný tržní se v Česku snížil o 1,7 procentního bodu (v porovnání s předchozím rokem) na 40,1 %. Snížení bylo způsobeno poklesem podílu cigaret o 4,0 procentního bodu z důvodu pokračujícího přechodu dospělých kuřáků na bezdýmné alternativy, omezení výroby vlivem války na Ukrajině a ukončení výroby cigaret značky Philip Morris a jejího sloučení se značkou Chesterfield. Nárůst podílu zahřívaných tabákových výrobků o 2,3 procentního bodu odráží dynamiku trhu, která je ovlivněna spotřebiteli poptávajících bezdýmné alternativy. "Ačkoli rychle rostoucí ceny energií a dalších komodit měly a mají významný dopad na kupní sílu domácností, nezaznamenali jsme během roku 2022 významný dopad na poptávku po našich produktech," uvádí zpráva Philip Morris ČR.

"Po výrazném zvýšení sazeb spotřební daně v letech 2020 a 2021 došlo v roce 2022 k relativně mírnému zvýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Výsledkem je mírný nárůst cen ve většině kategorií tabákových výrobků s minimálními nepříznivými dopady na poptávku. Vzhledem k současné ekonomické situaci by výrazné zvýšení sazeb spotřební daně (jak bylo vidět v letech 2020 a 2021) mohlo vést k dalšímu poklesu domácí poptávky po cigaretách, nárůstu přeshraničních nákupů českých spotřebitelů v zemích s levnějšími cigaretami, k poklesu nákupů zahraničních turistů v České republice nebo k nárůstu poptávky po nelegálních výrobcích," očekává společnost.

Zdroj: Philip Morris ČR, Reuters, Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688