Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.03.2023 08:08:40

Trhy stále v zajetí zvýšené nejistoty (Ranní zpráva z finančního trhu)

Stejně jako zítra očekáváme ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni od ČNB, žádnou změnu v nastavení měnové politiky dnes pravděpodobně nepřinese ani maďarská centrální banka (MNB). Globální trhy stále provází zvýšená volatilita na pozadí nervozity okolo stability finančního sektoru. Trhy se tak budou i dnes soustředit hlavně na komentáře z centrálních bank a zprávy o současném vývoji.

MNB ponechá úrokové sazby opět beze změny

Očekáváme, že dnešní zasedání maďarské centrální banky (MNB) přinese obdobné závěry jako to únorové. Základní úroková sazba by tak měla setrvat na 13 % a jednodenní depozitní sazba pak na 18 %. Zachována patrně bude také jestřábí rétorika s ohledem na vysokou inflaci. První snížení sazeb o 100 bb u jednodenní depozitní sazby očekáváme v dubnu. Na konci Q2 23 by se pak mohla srovnat s 13% základní sazbou. Klíčová sazba by následně mohla v průběhu Q4 23 klesnout o celkem 300 bb na rovných 10 %.

Spotřebitelská důvěra v USA zůstává nízko. Výrazné zhoršení sentimentu podle Conference Boardu bylo zaznamenáno již v únoru, kdy na hospodaření domácností dolehl zejména nárůst cen pohonných hmot. Důvěra se tak nacházela poblíž nejnižších hodnot od pandemických uzavírek ekonomiky. V březnu očekáváme obdobnou úroveň jako o měsíc dříve. Vzhledem k nejistotě v bankovním sektoru se však nedá vyloučit její další zhoršení, což je i tržní konsenzus.

Nálada německých firem se i přes nervozitu na trzích zlepšuje

Ifo index podnikatelského sentimentu v Německu po páté v řadě narostl. Oproti únoru se v březnu zvýšil o 2,2 bodu na 93,3 bodů. Ke zlepšení přispěla především složka očekávání, pozitivněji ale podniky hodnotily také současnou situaci. Z odvětvového pohledu bylo zlepšení nálady patrné zejména ve zpracovatelském průmyslu a službách. Ve srovnání s tržním konsenzem, který meziměsíční nárůst indexu nečekal, se sice jednalo o pozitivní překvapení, obešlo se však bez výrazné reakce.

Globální trhy stále sledují hlavně vývoj v bankovním sektoru. Včerejšek přinesl mírné uklidnění a částečnou korekci propadu bankovních titulů z konce minulého týdne. Tržní výhled ohledně dalšího směřování úrokových sazeb se však od komunikace Fedu stále výrazně liší. Zatímco minulý týden zveřejněný dot plot snižování sazeb v letošním roce neindikuje, trhy se chytily hlavně nejistoty a pokračujícího monitorování situace v bankovním sektoru uvedených v prohlášení. Do konce roku tak aktuálně zaceňují snížení klíčové úrokové sazby Fedu ze současných 4,75-5,00 % na 4,00-4,25 %. Euro včera v prostředí mírného ústupu nervozity k dolaru posílilo o 0,3 % na 1,079 USD/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688