OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  21.03.2023 09:10:32

Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Proč?

 Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Proč?

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek o tom, že zajišťovna Munich Re žaluje klimatické aktivisty. Takový nadpis přitahuje určitě pozornost, protože není obvyklé, aby pojistitelé či zajistitelé žalovali nevládní organizace či skupiny aktivistů. O co se tedy jedná?

Klimatičtí aktivisté z hnutí „Extinction Rebellion“ (XR) se postarali svého času o pořádný rozruch, který má právní důsledky. V dubnu 2022 členové tohoto hnutí za ochranu klimatu, které se samo prezentuje jako nestranné a nepoužívající násilné prostředky (https://rebellion.global/about-us/), demonstrovali v průběhu valné hromady Munich Re za okamžitý zákaz všech pojištění projektů v oblasti ropného a plynárenského průmyslu a za vystoupení ze všech investic v oblasti těžby fosilních paliv. Zajišťovna je ovšem nyní zažalovala kvůli porušení domovní svobody.

To, že se klimatičtí aktivisté zaměřují na pojišťovnictví, není podle VWH již delší dobu nic nového. Například koncem října 2022 protestovalo asi 50 aktivistů v New Yorku před domem Evana Greenberga, šéfa globální pojišťovny Chubb, proti její stávající fosilní politice. Navíc chtěli předat petici s více než 50 000 podpisy. Také v Baden Baden protestovali ochránci klimatu z hnutí „Extinction Rebellion“ a „Debt for Climate“ při zahájení kongresu zajistitelů před kongresovým centrem a rozbalili tam transparent s nápisem „Zastavte pojišťování klimatického chaosu“. Znovu a znovu pak zazníval požadavek, aby zajistitelé nezajišťovali žádné další projekty poškozující životní prostředí.

Útok na zajišťovnu Munich Re, ale v podstatě i na celý obor pojišťovnictví, vede také organizace pro ochranu životního prostředí Urgewald. V době konání poslední valné hromady sledované zajišťovny tato organizace mimo jiné požadovala, aby na úrovni koncernu byla odsouhlasen celostní směrnice v tom smyslu, že z podnikání budou vyloučeny nové ropné a plynárenské projekty. Do nich nelze podle organizace Urgewald z klimatického hlediska vůbec vstupovat. To si prý musí zajišťovna Munich Re v rámci svého byznysu ujasnit a patřičně reagovat, pokud si chce uchovat svoji důvěryhodnost.

V této souvislosti je nanejvýš potřebné uvést, že postupy klimatických aktivistů se někdy setkávají s protiakcí. Například deník Süddeutsche Zeitung zveřejnil informaci, že v roce 2022 byla v Mnichově vznesena v souvislosti s klimatickými protesty žaloba proti 84 ženám a mužům. Policie obdržela v této věci celkem 250 trestných oznámení a z nich připadalo 80 % na období říjen až prosinec 2022. Státní zastupitelství pokládá za trestně právně relevantních 45 případů.

O tom, zda bude žaloba zajišťovny Munich Re úspěšná, rozhodne samozřejmě až soud. Nicméně se z výše uvedených údajů např. státního zastupitelství ukazuje, že klimatičtí aktivisté musejí při překročení jistých limitů počítat s právní protiakcí.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

07.08.2012Munich Re ve 2Q vydělala 808 mil.EUR Cyrrus (Cyrrus)
09.05.2011Výsledky Munich Re lepší než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688