Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  17.03.2023 09:44:04

Ranní okénko - ECB zvýšila úrokové sazby o 50bb a je připravena poskytnout dodatečnou likviditu, inflace v USA zůstává rizikem


Ekonomický kalendář dnes obsahuje jen data z USA. Průmyslová produkce měla dle odhadů v únoru vzrůst o 0,2 % meziměsíčně po předchozí stagnaci. To spolu s maloobchodem ukazuje na nadále robustní stav ekonomiky. Tržby v maloobchodu v únoru sice meziměsíčně poklesly o 0,4 %, ale měsíc dříve si připsaly silný přírůstek o 3,2 %. U březnových výsledků průzkumu z dílny University of Michigan se nečeká meziměsíčně změna. Jak celková nálada spotřebitelů, tak i jejich inflační očekávání měly zůstat víceméně stejné jako v únoru. Spotřebitelé neočekávají rychlý návrat inflace k 2 %, když ještě v horizontu 5-10 let ji očekávají na 2,9 %. 

Data v USA ukazují, že inflace zůstává rizikem, od Fedu proto očekáváme na zasedání příští týden zvýšení sazeb o 25bb. Očekávání finančního trhu, že se Fed k hiku odhodlá včera povzbudila i ECB, která zvýšila úrokové sazby o dříve avizovaných 50bb navzdory stresu některých finančních institucí. Nejistotu v bankovním sektoru ECB přitom vnímá a je ochotna zasáhnout v případě, kdy by byla ohrožena finanční stabilita. Mezitím ale bojuje s tou cenovou, kdy inflace podle její aktualizované prognózy zůstane i nadále zvýšená. Na včerejší tiskové konferenci prezidentka ECB Lagarde několikrát zmínila více než dostačující likviditu bankovního trhu. Dá se argumentovat, že kdyby ECB od 50bb zvýšení upustila, tak by podkopávala zmíněnou vlastní důvěru v robustnost bankovního trhu, a reakce investorů by v takovém případě mohla být negativní. Současně ECB představila novou prognózu, která očekává, že by v letošním roce inflace v eurozóně měla dosáhnout v průměru 5,3 %. Vůči prosincové prognóze (6,3 %) je to ale výrazný posun směrem dolů stojící zejména na očekávání slabší cenové dynamiky u energií. To je vidět i na opačné změně prognózy v otázce jádrové inflace, která ceny energií vylučuje a je očekávána na 4,6 % proti předchozím 4,2 %. Cenové tlaky v ekonomice tak ECB čeká nadále silné. Slovy Lagarde ze včerejší tiskové konference bude inflace „příliš vysoko, příliš dlouho“. V příštím roce očekává ECB inflaci na 2,9 % (původně 3,4 %). Směrem vzhůru naopak byla revidována prognóza ECB ohledně letošního růstu HDP, kdy čeká +1,0 % (0,5 % v prosinci). Opačným směrem pak šla očekávání ohledně příštího roku (1,6 % namísto 1,9 %). Trh po zasedání předpokládá, že ECB je již prakticky v cíli, co se týká zvyšování sazeb. V letošním roce zaceňuje další navyšování zhruba o 35bb ze současných úrovní. Na rozdíl od Fedu ale neočekává v letošním roce cuty.

Autor: David Vagenknecht, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
16.06.2023Ranní okénko - ECB podle očekávání zvýšila sazby o 25bb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688