mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.03.2023 12:34:00

Itálie investuje více než 285 miliónů do vesmírných dopravních systémů

Itálie investuje více než 285 miliónů do vesmírných dopravních systémů

16.03.2023 / 12:31 | Aktualizováno: 16.03.2023 / 12:34

Italské ministerstvo pro podniky a Made in Italy v rámci Plánu obnovy podepsalo společně s italskou společností Avio dva kontrakty v hodnotě 285 miliónů euro na výrobu nové generace motorů s ekologicky udržitelnými vlastnostmi, které budou součástí budoucích evropských kosmických nosných raket. Již v r. 2022 získala Avio, která staví raketu Vega, první dva kontrakty v iniciativách kosmického průmyslu na implementaci „Next Gen EU“ v hodnotě 340 milionů euro.

Pro realizaci těchto zakázek italská vláda delegovala roli technické pomoci na ESA, která bude působit jako smluvní orgán. První projekt nazvaný STS a financovaný částkou 181,6 milionů euro, se bude do r. 2026 soustředit na vývoj palubního demonstrátoru nových technologií a specifických projektů pro dvoustupňový kapalný kyslík a metan se sníženým dopadem na životní prostředí. Druhý program, nazvaný HTE, financovaný částkou 103,7 milionů euro, bude věnován vývoji nového motoru na kapalný kyslík a metan s vysokým výkonem, nízkým dopadem na životní prostředí a technologií vysokého tahu.

Cílem těchto dvou projektů je připravit půdu pro budoucí generaci vesmírných dopravních systémů, založených na kapalném pohonu se sníženým dopadem na životní prostředí (potenciálně znovupoužitelné). Za tímto účelem může Avio využít již vyvinutých znalostí o metanových pohonech menších rozměrů a uplatnit tyto zkušenosti pro ambicióznější aplikace. Projekty povede Avio jako hlavní dodavatel, podporovaný italským i evropským průmyslovým dodavatelským řetězcem, stejně jako výzkumnými centry a univerzitami.

Itálie v posledních letech téměř zdvojnásobila financování vesmírného průmyslu. V rámci Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR) přidělila vláda premiéra Conte na vesmírný průmysl 2,3 miliardy euro, schválením tříletého plánu činnosti 20222024 pak dalších 1,8 miliardy euro. Vláda premiéra Draghi vytvořila doplňkový fond na vesmírný průmysl ve výši 800 miliónů euro. Vláda premiérky Meloni vyčlenila částku ve výši 3,1 miliardy euro. Italské Ministerstvo obrany pak získalo dalších 400 miliónů euro. Italský vesmírný systém bude tak mít k dispozici v příštích 4/5 letech celkovou částku téměř 10 miliard euro.

Vzhledem k perspektivám růstu kosmického průmyslu, technologické konkurenceschopnosti českých firem i již existujících případů spolupráce s italským kosmickým průmyslem, vidíme v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy. Příležitosti mohou nalézt firmy nabízející jak kosmické technologie a aplikace, tak např. přesnou mechaniku či high tech materiály pro kosmické aplikace. Zajímavý je právě trh s nosiči do vesmíru a tudíž zapojení do evropského vesmírného průmyslu, do něhož vstupuje celá řada soukromých investorů. Zde vidíme příležitost zvláště pro malé a střední podniky, které jsou připraveny reagovat na tyto výzvy a to i vzhledem k nízkým fixním nákladům a kvalifikovanému a mladému personálu.

Příležitosti pro české firmy

Českým firmám z oboru vesmírného průmyslu doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky Italské vesmírné agentury, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných tendrů. Obecně platí, že velké společnosti vedou registr dodavatelů a vypisované tendry jsou určeny pro registrované subjekty, ale často jsou otevřeny také pro zahraniční firmy. Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Evropské vesmírné agentury ESA.

Zápis do seznamu dodavatelů ASI lze provést prostřednictvím webových stránek ASI.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: commerce_rome@mzv.cz.

Marcel Sauer, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688