mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.03.2023 10:48:39

Podpora v boji proti kybernetické kriminalitě - studijní cesta do ČR a na Slovensko zástupců orgánů činných v trestním řízení z Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu

Podpora v boji proti kybernetické kriminalitě

07.03.2023 / 11:10

Kdy: 05.02.2023 - 10.02.2023, Kde: Česká republika, Slovenská republika

Ve dnech 5. až 10. února 2023 se uskutečnila studijní cesta do ČR a na Slovensko zástupců orgánů činných v trestním řízení z Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu zaměřená na boj proti kybernetické kriminalitě. Cestu financovala EU v rámci svého středoasijského programu LEICA.

Cílem cesty bylo provedení společných školení v oblasti kybernetické bezpečnosti a seznámení s činností českých a slovenských orgánů činných v trestním řízení. Účastníky projektu byli zástupci Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu (Turkmenistán účastníky nenominoval). Z každé země byli vybráni dva důstojníci, jeden ze struktur bezpečnostních služeb a druhý z ministerstva vnitra.

LEICA

LEICA

V ČR účastníci navštívili nedávno založenou Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, kde absolvovali školení na téma „Metody vyšetřování počítačové kriminality a shromažďování důkazů“.

Na Slovensku proběhlo dvoudenní školení na slovenském Institutu pro mezinárodní bezpečnost a krizové řízení (ISEMI), který má uzavřenu dohodu o spolupráci s Ministerstvem vnitra SR a Ministerstvem obrany SR. Dalšího půl dne strávili účastníci na slovenské policii, kde proběhla prezentace vyšetřování trestné činnosti na internetu.

školení v oblasti bezpečnosti

školení v oblasti bezpečnosti

Také se uskutečnila jednání s útvary vyšetřování české a slovenské policie zaměřené na vyšetřování kybernetické trestné činnosti. Účastníkům byla prezentována organizace práce, řízení procesů a metodika vyšetřování. Proběhly teoretické i praktické hodiny, během kterých účastníci identifikovali podezřelé účty na sociálních sítích a analyzovali textové zprávy odeslané prostřednictvím různých aplikací a sociálních sítí. Do školení byla zařazena i kybernetická obrana v oblasti chemické, biologické, radiologické a jaderné obrany.

Cesta byla financována z projektu Evropské unie ve Střední Asii LEICA (Law Enforcement in Central Asia) za podpory Interpolu, francouzského Civipolu (https://civipol.fr/) a slovenského ISEMI (https://isemi.sk/).

odměna

odměna

Cílem projektu LEICA je budování kapacity pro vymáhání práva v zemích Střední Asie za účelem zvýšení bezpečnosti na národní i regionální úrovni. Jedná se o partnerství EU se zeměmi Střední Asie za účelem prevence a boje proti terorismu. Projekt byl spuštěn 1. září 2020 a má trvat 48 měsíců, tedy do 31. srpna 2024.

Více informací o projektu viz https://project-leica.eu/.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688