consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  30.06.2022 22:30:00

Digitální finance: bylo dosaženo dohody o evropském nařízení týkajícím se trhů s kryptoaktivy (MiCA)

EU poprvé začleňuje kryptoaktiva, jejich vydavatele a poskytovatele služeb souvisejících s kryptoaktivy do regulačního rámce.

Předsednictví Rady a Evropský parlament dosáhly předběžné dohody o návrhu nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA), které se vztahuje na vydavatele nezajištěných kryptoaktiv a tzv. stablecoinů a dále na obchodní systémy a peněženky, v nichž jsou kryptoaktiva držena. Tento regulační rámec zajistí ochranu investorů a zachová finanční stabilitu a zároveň umožní inovace a podpoří přitažlivost sektoru kryptoaktiv. V Evropské unii tak přinese větší jasnost, neboť některé členské státy již mají vnitrostátní právní předpisy upravující kryptoaktiva, avšak na úrovni EU dosud žádný zvláštní regulační rámec neexistuje.

Bruno Le Maire, francouzský ministr hospodářství, financí a průmyslové a digitální suverenity

Nedávný vývoj v tomto rychle se rozvíjejícím odvětví potvrdil naléhavou potřebu právní úpravy na úrovni celé EU. Nařízení MiCA lépe ochrání Evropany, kteří do těchto aktiv investovali, a zabrání zneužívání kryptoaktiv a zároveň bude vstřícné k inovacím, aby si EU zachovala atraktivitu. Toto přelomové nařízení ukončí „divoký západ“ v kryptosvětě a potvrdí úlohu EU coby tvůrce norem pro digitální témata.

Bruno Le Maire, francouzský ministr hospodářství, financí a průmyslové a digitální suverenity

Regulace rizik souvisejících s kryptoaktivy

Nařízení MiCA ochrání spotřebitele před některými riziky spojenými s investicemi do kryptoaktiv a pomůže jim vyhnout se podvodným systémům. V současné době mají spotřebitelé jen velmi omezená práva na ochranu nebo nápravu, zejména pokud se transakce uskutečňují mimo EU. Díky těmto novým pravidlům budou muset poskytovatelé služeb souvisejících s kryptoaktivy dodržovat přísné požadavky na ochranu peněženek spotřebitelů a v případě, že kryptoaktiva investorů ztratí, ponesou za to odpovědnost. Nařízení MiCA bude rovněž pokrývat veškeré druhy zneužívání trhu související se všemi typy transakcí nebo služeb, zejména v případě manipulace s trhem a obchodování zasvěcených osob.

Účastníci trhu s kryptoaktivy budou muset předkládat informace o environmentální a klimatické stopě. Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) vypracuje návrhy regulačních technických norem týkajících se obsahu, metodiky a prezentace informací o hlavních nepříznivých dopadech na životní prostředí a klima. Evropská komise bude muset do dvou let předložit zprávu o dopadu kryptoaktiv na životní prostředí a o zavedení povinných minimálních standardů udržitelnosti pro konsensuální mechanismy, včetně mechanismu označovaného jako „proof-of-work“.

Aby se zabránilo překrývání s aktualizovanými právními předpisy v oblasti boje proti praní peněz, které se nyní budou vztahovat i na kryptoaktiva, nařízení MiCA neduplikuje ustanovení proti praní peněz obsažená v nově aktualizovaných pravidlech pro převod peněžních prostředků, která byla dohodnuta dne 29. června. Nařízení MiCA však vyžaduje, aby byl Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) pověřen vedením veřejného rejstříku poskytovatelů služeb souvisejících s kryptoaktivy, kteří příslušná pravidla nedodržují. Poskytovatelé služeb souvisejících s kryptoaktivy, jejichž mateřská společnost se nachází v zemích uvedených na unijním seznamu vysoce rizikových třetích zemí z hlediska boje proti praní peněz a na unijním seznamu jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti, budou povinni provádět posílené kontroly v souladu s rámcem EU pro boj proti praní peněz. Přísnější požadavky mohou být rovněž uplatňovány na akcionáře a na vedení poskytovatelů služeb souvisejících s kryptoaktivy, zejména pokud jde o jejich umístění.

Robustní rámec použitelný na tzv. stablecoiny v zájmu ochrany spotřebitelů

Nedávné události na trzích s tzv. stablecoiny opět ukázaly rizika, kterým v případě neexistence právní úpravy držitelé čelí, a jejich dopady na jiná kryptoaktiva.

Ve skutečnosti bude nařízení MiCA chránit spotřebitele tím, že bude od vydavatelů stablecoinů vyžadovat vytvoření dostatečně likvidní rezervy s poměrem 1:1 a částečně i ve formě vkladů. Každému držiteli stablecoinu vydavatel umožní vznést kdykoli a bezplatně příslušný nárok a pravidla, jimiž se fungování rezervy řídí, rovněž zajistí přiměřenou minimální likviditu. Na všechny stablecoiny bude navíc dohlížet Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), přičemž podmínkou pro jakékoli vydání je přítomnost vydavatele v EU.

Vývoj tokenů vázaných na aktiva (ART) založených na mimoevropské měně jakožto široce používaného platebního prostředku bude v zájmu zachování naší měnové suverenity omezen. Aby byl zajištěn řádný dohled a monitorování veřejných nabídek tokenů vázaných na aktiva budou, muset mít jejich vydavatelé sídlo v EU.

Tento rámec poskytne očekávanou právní jistotu a umožní rozvoj inovací v Evropské unii.

Celounijní pravidla pro poskytovatele služeb souvisejících s kryptoaktivy a různá kryptoaktiva

Na základě dnes dosažené předběžné dohody budou poskytovatelé služeb souvisejících s kryptoaktivy k působení v rámci EU potřebovat povolení. Vnitrostátní orgány budou muset vydat povolení ve lhůtě tří měsíců. V případě největších poskytovatelů těchto služeb budou vnitrostátní orgány pravidelně předávat příslušné informace Evropskému orgánu pro cenné papíry a trhy (ESMA).

Z oblasti působnosti budou vyloučeny nezaměnitelné tokeny (NFTs), tj. digitální aktiva reprezentující skutečné předměty, jako je umění, hudba a videas výjimkou případů, kdy spadají do stávajících kategorií kryptoaktiv. Do 18 měsíců bude Evropská komise pověřena vypracováním komplexního posouzení a v případě potřeby vypracováním specifického, přiměřeného a horizontálního legislativního návrhu na vytvoření režimu pro nezaměnitelné tokeny a řešení nově vznikajících rizik tohoto nového trhu.

Další postup

Dříve než se přistoupí k formálnímu postupu přijetí, podléhá tato předběžná dohoda schválení Radou a Evropským parlamentem.

Souvislosti

Evropská komise návrh nařízení MiCA předložila dne 24. září 2020. Je součástí širšího balíčku v oblasti digitálních financí, jehož cílem je vypracovat evropský přístup, který podpoří technologický rozvoj a zajistí finanční stabilitu a ochranu spotřebitelů. Kromě návrhu nařízení MiCA obsahuje balíček strategii v oblasti digitálních financí, nařízení o digitální provozní odolnosti finančního sektoru (DORA) – který bude rovněž zahrnovat poskytovatele služeb souvisejících s kryptoaktivy (CASP) – a návrh nařízení o pilotním režimu pro tržní infrastruktury vedené na technologii sdíleného registru (DLT) pro velkoobchodní použití.

Zaplňuje mezeru ve stávajících právních předpisech EU zajištěním toho, že stávající právní rámec nepředstavuje překážky pro využívání nových digitálních finančních nástrojů, a zároveň aby tyto nové technologie a produkty spadaly do oblasti působnosti finanční regulace a opatření k řízení operačních rizik podniků působících v EU. Cílem tohoto balíčku je tedy podpořit inovace a zavádění nových finančních technologií a zároveň zajistit odpovídající úroveň ochrany spotřebitelů a investorů.

Rada přijala svůj mandát k jednání o nařízení MiCA dne 24. listopadu 2021. Trialogy mezi spolunormotvůrci byly zahájeny dne 31. března 2022 a skončily dnes dosažením předběžné dohody.

Kontakt pro tisk

 Katharina Pausch-Homblé
Press officer
 +32 470 88 42 96
 +32 2 281 62 63
 @pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688