muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  07.03.2023 11:55:43

Diplomku dopisovala na Zélandu i z dodávky

Diplomku dopisovala na Zélandu i z dodávky

Závěr studia bývá velmi stresovým obdobím, často tráveným v knihovně nad diplomkou nebo hromadou učení. Studentka MU Daniela Znojová to měla podobně tedy až na to, že diplomovou práci dopisovala v dodávce na Zélandu.

V dodávce nebyla elektřina, takže dopisovat diplomku nebylo úplně jednoduché.
V dodávce nebyla elektřina, takže dopisovat diplomku nebylo úplně jednoduché.
Foto: archiv studentky

Čtyři měsíce studia v Austrálii, dva měsíce cestování po Novém Zélandu a přílet domů šest dní před státnicemi. Absolventka Ekonomicko-správní fakulty MU Daniela Znojová si konec svého studia nenaplánovala úplně jednoduše, ale naštěstí vše vyšlo a v březnu ji čekají promoce.

Ještě před dokončením studia na Masarykově univerzitě chtěla Daniela naposled využít příležitosti a odjela studovat prestižní Deakin University v australském Melbourne, odkud se vrátila nadšená. Vyjet za studiem je jedna z nejdůležitějších zkušeností, kterou si studenti mohou z univerzity odnést. Pobyt v zahraničí má nevyčíslitelnou hodnotu a zároveň je to skvělá investice do budoucna. I proto jsem vyrazila za studiem podruhé, i když jsem si po ročním pobytu na Erasmu v Anglii říkala, že už kvůli dlouhému odloučení od manžela nikam nepojedu, směje se Daniela.

Na svůj první pobyt vyrazila už během bakalářského studia v Ostravě na rok do britského Huddersfieldu, odkud si dovezla díky double degree programu i britský titul BA (Hons). Podruhé ji i díky jedinečné možnosti studovat přes MU na prestižní univerzitě, kde se standardně platí vysoké školné, nakonec zlákala Austrálie.

Studovat v Austrálii bylo zase něco úplně jiného, protože vzdělávací systém v Austrálii je od toho českého dost odlišný. Měla jsem zapsané jen tři předměty, ale i tak to bylo časově velmi náročné. Do každého předmětu jsme v průběhu semestru psali snad tři eseje a jednu velkou závěrečnou esej. Předměty, které jsem měla zapsané, sice neměly žádné zkoušky, ale materiálů, které jsem musela nastudovat a pochopit, abych napsala kvalitní práci, bylo opravdu hodně. Ve výsledku si ale z předmětů pamatuju mnohem více, než kdybych se slepě biflovala na test, přibližuje absolventka ekonomicko-správní fakulty.

Bez knihoven by to nešlo

Kvůli časové náročnosti studia, se kterou nepočítala, jí ale nevyšel původní plán dopsat a odevzdat diplomovou práci na MU během semestru v Austrálii. Diplomku nakonec musela dokončovat ještě ze Zélandu. Místo aby dva měsíce cestovala nádhernou krajinou, strávila nějaký čas také tím, že na Zélandu hledala knihovny, kde mohla psát, nabít si počítač a připojit se na internet. Bez pomoci knihoven by to jen stěží zvládla a za jejich služby dokonce chtěla poděkovat i v úvodu diplomky.

Po Zélandu jsem cestovala s manželem, který za mnou přiletěl do Austrálie už v listopadu, když skončil semestr. Měli jsme už dlouhé měsíce dopředu vymyšlené, že koupíme dodávku a procestujeme oba ostrovy. Byl proto docela naštvaný, že dopisování diplomky naše cestovatelské plány občas narušovalo. V dodávce jsme totiž neměli elektřinu, takže poté, co jsem odešla z knihovny nebo kavárny, jsem měla zhruba hodinu a půl na psaní, než se mi vybila baterka, vzpomíná Daniela. Dneska se tomu už jen směje, ale tehdy jí do smíchu zrovna moc nebylo.

I přes spoustu stresů je ale ráda, že přece jenom vyrazila. Semestr v Austrálii si užila se vším všudy, včetně toho, že procestovala celé jihovýchodní pobřeží a podívala se i do Tasmánie nebo na Fiji. Svou přírodou ji uchvátil i samotný Zéland, ani dva měsíce na to prý nestačily.

Jsem moc ráda, že jsme si vyzkoušeli na dva měsíce žít v dodávce a zároveň při tom pracovat. A docela jsme si to jako správní skauti užili. Člověk byl celý den venku a v přírodě, prostě úžasná svoboda. Možná si to zase jednou zkusíme, třeba na cestách po Evropě nebo Americe, říká dnes již čerstvá absolventka Masarykovy univerzity.

Skupina skal s názvem Dvanáct apoštolů se nachází nedaleko Melbourne.
Skupina skal s názvem Dvanáct apoštolů se nachází nedaleko Melbourne.
Daniela Znojová na výletě s dalšími studentkami z australské univerzity.
Daniela Znojová na výletě s dalšími studentkami z australské univerzity.
Spolu s dalšími studenty Daniela projela i Great Ocean Road vedoucí po jižním pobřeží Austrálie.
Spolu s dalšími studenty Daniela projela i Great Ocean Road vedoucí po jižním pobřeží Austrálie.
Během dvouměsíčního cestování po Zélandu navštívili i Hobitín.
Během dvouměsíčního cestování po Zélandu navštívili i Hobitín.
Na jednom z nejhezčích treků na Novém Zélandu Tongariro Alpine Crossing, který vede kolem Hory osudu z Pána prstenů.
Na jednom z nejhezčích treků na Novém Zélandu Tongariro Alpine Crossing, který vede kolem Hory osudu z Pána prstenů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688