Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  02.03.2023 15:42:09

Jak investovat v roce 2023

Dvouciferná inflace nás bude pravděpodobně provázet i v roce 2023 a s ní i otázka, kam investovat naspořené peníze. Aktuálně se vyplatí investice navázané na krátkodobé úrokové sazby, případně spořicí účty. Pro dlouhodobé vítězství nad inflací jsou potřeba investice, které mají protiinflační vlastnosti. Stále však platí zlaté pravidlo investování: mít vyvážená rizika, výnos a likviditu.

„Vždy záleží na tom, jaké riziko je konkrétní osoba ochotna podstoupit. Ke kompenzaci inflace s téměř nulovým rizikem je aktuálně vhodné využít vyšších krátkodobých úrokových sazeb,“ vysvětluje Andrea Štefanová, privátní poradkyně ze společnosti K a Partneři. „Na krátkodobých sazbách je totiž dnes vyšší výnos než na těch delších. V tomto ohledu jsou tedy zajímavé spořicí účty, kde se najdou i takové, které nabízí přes 6 % p. a. bez ohledu na výši vkladů,“ dodává.

Do termínovaných vkladů lze případně kdykoliv přejít, aktuálně však neposkytují zajímavou prémii za sníženou likviditu. Termínované vklady, které jsou zpravidla na jeden až tři roky, mohou být zajímavé v horizontu roku, kdy se předpokládá, že současné úrokové sazby budou spíše klesat. A to se bude týkat spořicích účtů, ne fixovaných termínovaných vkladů. „Zároveň dnes připadají v úvahu konzervativní fondy krátkodobých investic, které aktuálně vydělávají na tom, že nepřímo ukládají peníze u ČNB prostřednictvím bank,“ doplňuje Andrea Štefanová. Vyšší úroky souvisí se snahou ČNB motivovat lidi šetřit a méně spotřebovávat, což se zřejmě v horizontu roku změní s tím, jak Česká republika půjde do recese.

Nicméně z výše inflace je patrné, že na spořicích účtech, resp. termínovaných vkladech s krátkou výpovědní lhůtou má smysl mít pouze „pohotovostní peníze“ a úspory raději investovat dlouhodoběji. „Pro střednědobé zhodnocení jsou zajímavé i dluhopisové fondy v závislosti na tom, jak velké riziko je ochoten investor akceptovat. Na dlouhodobý horizont se historicky osvědčuje globálně diverzifikované portfolio akcií,“ říká Andrea Štefanová. Všeobecně se očekává, že se akcie odrazí ode dna, a proto byly jednou z nejlepších investičních příležitostí loňského podzimu.

A co zlato a nemovitosti, považované za nejbezpečnější investice? „Zlato je spíše komodita, na kterou se s potěšením budeme chodit dívat do svého sejfu. Kromě vývoje jeho ceny, která často podléhá skokům dle nervozity na trzích, nenese žádný dodatečný výnos. S nemovitostmi je pak komplikace v tom, že jejich správa s sebou nese nemalé náklady,“ vysvětluje Andrea Štefanová. Do popředí zájmu se tak dostávají nepřímé formy investic do nemovitostí, hitem se staly nemovitostní fondy investující do logistických parků, obchodních center, rezidenčního bydlení nebo výstavby a provozu nových domovů pro seniory. „Kvalitní nemovitostní fondy loni překonaly výnos 10 %. To sice nebude stačit na inflaci, ale na trhu není mnoho investic, které by bez většího rizika dávaly větší výnos,“ doplnil privátní poradce Jiří Bureš z K a Partneři.

Zvažovat je však možné také alternativní investice, které se dostávají v posledních letech do popředí zájmu českých investorů. Zajímavé výnosy přinášejí například investiční alkohol, solární a větrná energetika a v posledních měsících se také více otevřely možnosti investic do vodíkových technologií nebo obranného průmyslu. „Diverzifikace portfolia, a s tím související bezpečí investice jsou prioritou. Díky této strategii přineseme našim klientům za loňský rok bezpečné výnosy kolem 10 %,“ doplnil Pavel Onufer za společnost K a Partneři, která aktuálně pečuje o více než 12 mld. bohatých českých rodin, firem, obcí, nadací a církví.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.12.2023Jak investovat v roce 2024 Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
04.07.2023Jak plánují Rakušané spořit a investovat tento rok? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688