zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  22.02.2023 13:09:53

Zlín - Živnostenský odbor plní žadatelé o ukončení podnikání. Magistrát doporučuje rezervaci termínu

Zlín – Na živnostenský odbor zlínského magistrátu se od začátku letošního roku obrací značné množství žadatelů o zrušení živnostenských oprávnění. Tento zájem vyvolala povinnost nově komunikovat se státem prostřednictvím datové schránky, která se týká všech fyzických podnikajících osob.

Jako hlavní důvod pro zrušení živnostenského oprávnění žadatelé uvádí, že nechtějí komunikovat prostřednictvím datových schránek. Dosud je nepoužívali, mnohdy jejich obsluze ani nerozumí. Živnostenská oprávnění ruší ve větší míře lidé důchodového věku, ale chodí k nám i mladší žadatelé, kteří si dosud nechávali podnikání v záloze jako možný přivýdělek. Početní jsou také ti, kteří svou živnost přerušili a už neuvažují o jejím obnovení,“ sdělila Naděžda Hasíková, vedoucí živnostenského úřadu.

Živnostenský odbor se snaží lidem pobyt na úřadě co nejvíce usnadnit. V provozu jsou všechna pracoviště, čekárna je vybavená dalšími židlemi, zájemci dostávají vodu na občerstvení. Ve spolupráci s žadateli se pracovnice úřadu snaží také o maximální zkrácení doby na vyřízení jejich požadavků, včetně lhůty pro nabytí právní moci pro vydaná rozhodnutí. Kvůli značnému zájmu o zrušení živnostenských oprávnění se několikanásobně prodloužily čekací doby. Pracoviště živnostenského odboru jsou každý pracovní den vytížena na maximum, a přes veškerou snahu pracovníků, mohou žadatelé strávit na úřadě až čtyři hodiny Z tohoto důvodu vedoucí odboru živnostenského Naděžda Hasíková doporučuje žadatelům objednání konkrétního termínu:

„Předejít dlouhému čekání se dá objednáním na konkrétní den a hodinu prostřednictvím našeho rezervačního systému. Budeme rádi, pokud jej využije co nejvíce žadatelů,“ vzkázala.

Rezervační systém je umístěn na odkazu ZDE.

Letos už požádalo na zlínském magistrátu o zrušení živnostenského oprávnění více než 1100 podnikatelů, což je výrazně více než za celý rok 2022, kdy přišlo ukončit své podnikání 464 osob. Výrazně zvýšený zájem o rušení živností úřad předpokládá až do konce března. Do tohoto termínu bude stát rozesílat podnikatelům přihlašovací údaje pro aktivace datové schránky.

V této souvislosti živnostenský odbor upozorňuje, že z kapacitních důvodů nebude ve čtvrtek 23.2.2023 a v úterý 28.2.2023 oddělení registrace přijímat žádná podání (netýká se podnikatelů objednaných přes rezervační systém).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688