Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.02.2023 07:24:44

Nálada v Německu se zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zápis z posledního jednání americké centrální banky potvrdí její odhodlání úrokové sazby dále zvyšovat. Z dat stojí za zmínku německý únorový IFO index. Ten zřejmě vzhledem ke klesajícím cenám energií a rozvolňování pandemických opatření v Číně přinese další zlepšení. V regionu bude kalendář prázdný.

Zápis ze zasedání Fedu se ponese v jestřábím tónu

Ve Spojených státech je dnes kalendář prázdný. Zveřejněn bude pouze zápis z posledního zasedání FOMC. Na něm centrální banka zvýšila úrokové sazby o 25 bb, přičemž její šéf Jeromé Powell zdůraznil, že ke zkrocení inflace vede ještě dlouhá cesta a bude třeba další utažení měnových podmínek. Snažil se tak zapůsobit na finanční trhy, které v té době ve svých cenách zahrnovaly očekávání recese a s tím spojené snižování úrokových sazeb již ve druhé polovině letošního roku. Data z amerického trhu práce, maloobchodní tržby a ostatně i inflace v únoru překvapily ve směru nahoru, s čímž došlo i ke změně tržních očekávání. Ty nyní vidí jejich vrchol na úrovni 5,3 %, přičemž očekávání snižování sazeb se zmírnila a odsunula v čase. To je i v souladu s prognózou kolegů SG, kteří vidí vrchol současného cyklu utahování měnových podmínek na 5,00-5,25 %. První snížení pak v Q1 24.

Německý IFO index v únoru pravděpodobně stoupne ve složce očekávání z lednových 86,4 bodů na 89 bodů. Stojí za tím klesající ceny energií i rozvolňování pandemické situace v Číně. Naděje na to, že se Německo recesi skutečně vyhne tak stoupají. Nakonec o tom však rozhodne především spotřeba domácností, která by měla podle našich odhadů akcelerovat. Německý trh práce zůstává utažený a tlak na růst mezd sílí.

Regionální měny bez výraznějších změn

Německý PMI ze zpracovatelského průmyslu za únor zklamal, když místo očekávaných 48 bodů dosáhl pouze 46,5 bodu. Za výsledkem však stálo především zkracování dodavatelských lhůt. Nové objednávky, objem produkce i zaměstnanost rostly, ačkoli pomalým tempem. I tak se ale jedná o příznivý trend, který by podle našeho odhadu měl v následujících měsících sílit. Silné výsledky pak ukázaly PMI ve službách, a to jak v Německu, tak v celé eurozóně. Potěšil i německý ZEW index, který dopadl v obou složkách lépe, než se očekávalo. Společná evropská měna z dobrých dat nicméně mnoho nevytěžila. V odpoledních hodinách se obchodovala na úrovni 1,0656 USD/EUR, tedy o 0,3 % slabší než předchozí den.

Regionální kalendář byl včera prázdný. Pohyby kurzů byly minimální a v průběhu dne tendovaly spíše k tomu mírně oslabovat. Nejvíce ztratil polský zlotý (0,2 %), který se obchodoval za 4,75 PLN/EUR. Koruna se nacházela na úrovni 23,73 CZK/EUR, maďarský forint na 382,5 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688