Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  21.02.2023 14:59:20

Emisní povolenka EU stojí poprvé v historii více než 100 eur, a cena půjde ještě výše. Drahé povolenky zdražují nejen elektřinu, ale třeba i cukr nebo tvrdý alkohol

Cena emisních povolenek EU dnes během dopoledního obchodování vzrostla na nový absolutní rekord, na více než 100 eur za kus. Maximální dnešní cena zatím činí 101,05 eura, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Jedna povolenka představuje povolení vypustit do ovzduší ekvivalent jedné tuny oxidu uhličitého.

Povolenky nyní zdražují z důvodu optimističtějších vyhlídek průmyslového oživení v EU. Prudce klesající cena zemního plynu v EU, o více než 80 procent v porovnání s loňským srpnem, totiž umocňuje očekávání, že průmyslové podniky starého kontinentu obnoví, resp. zvýší svoji výrobu, kterou dosud tlumily z důvodu právě bezpříkladné energetické drahoty. Oživení průmyslu pomáhá také zlepšení situace v mezinárodní logistice, která trpí ještě v důsledku covidové pandemie.

Dalším důvodem zdražování povolenek jsou stále přísnější environmentální kritéria EU, která mohou vést ke snížení nabídky povolenek na trhu, což samozřejmě představuje tlak na růst jejich ceny.

Do konce tohoto desetiletí chce Brusel snížit škodlivé emise o 55 procent v porovnání se stavem v roce 1990. V rámci směřování za tímto cílem podle všeho dojde od příštího roku k dalšímu omezení povolenek na trhu. Jejich vyšší cena pak způsobí, že podniky budou muset učinit svoji produkci ještě environmentálně šetrnější, neboť jinak je bude vysoká cena povolenek značně penalizovat a snižovat jejich konkurenceschopnost.

Brusel plánuje reformu systému emisních povolenek. V letech 20242027 by se v jejím rámci mělo zvýšit tempo, jakým každoročně klesá maximální povolený objem emitovaných škodlivin, z nynějších 2,2 na 4,3 procenta. Tento maximální povolený objem tvoří základnu pro vydávané povolenky. Povolenka tedy představuje povolení vypustit jistou část maximálního povoleného objemu do ovzduší. Navíc ovšem Brusel plánuje z trhu povolenky stahovat, aby ještě výrazněji zvýšil jejich cenu. V roce 2024 tak jejich počet klesne o 90 milionů kusů a v roce 2026 o dalších 27 milionů.

Jen v letošním roce zdražily povolenky o zhruba dvacet procent. Musí si je kupovat například uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny, ale také třeba cukrovary, takže růst cen povolenek je jedním z důvodů aktuálního dramatického zdražování cukru v ČR, přičemž stojí také třeba za zdražováním tvrdého alkoholu.

Z důvodu poměrně příznivého vývoje energetické situace v EU lze předpokládat další růst cen emisních povolenek. Do konce letošního roku by tak jejich cena měla stoupnout ke 150 eurům.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688