OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  21.02.2023 13:58:23

Na co se v roce 2023 primárně zaměří rakouský dozor nad finančním trhem?

 Na co se v roce 2023 primárně zaměří rakouský dozor nad finančním trhem?
Orgán dozoru nad finančním trhem v Rakousku (FMA) sestavil šest hlavních tematických oblastí a těžišť své práce na rok 2023. Ty odvodil od hlavních trendů, výzev a rizik, jež před námi letos stojí. Jsou to odolnost a stabilita, digitální transformace, nové obchodní modely, kolektivní ochrana spotřebitele, udržitelnost a čistší rakouské finance.

„Po jedné krizi následuje období před další krizí! Jakmile jsme přemohli covidovou pandemii, přinesl vpád ruských vojsk na Ukrajinu masivní geopolitické i ekonomické otřesy. A ty budou globální finanční trhy v nadcházejících letech znovu velmi dramaticky zatěžovat,“ prohlásil šéf FMA (Finanzmarktaufsichtsbehörde, tedy Úřad pro dozor nad finančním trhem) Helmut Ettl. Spolu s Eduardem Müllerem ze své „Střednědobé analýze rizik na léta 20232027“ odvodili hlavní těžiště dozorové a kontrolní činnosti FMA pro tento rok.

Obzvláště souběh vysoké inflace, obratu ve vývoji úroků a padající konjunktura jsou pro finanční hospodaření opravdu toxickou směsí. Vedení FMA proto poukazuje na celou řadu varování ohledně nebezpečí kvůli různým faktorům ohrožujícím stabilitu v globálním měřítku. Výzvy, před nimiž rakouský sektor finančních služeb nyní stojí, jsou obrovské. Ettl ve shodě s Müllerem však současně vyzdvihli, že odvětví je na tuto dobu relativně dobře připravené, stabilní a se silným kapitálem. V každém případě mnohem lépe než před celosvětovou finanční krizí v roce 2008. Poslední zátěžové testy vystavily tuzemským poskytovatelům finančních služeb přes všechna stoupající rizika ohrožující stabilitu solidní vysvědčení schopnosti jim čelit.

FMA vyzývá k rozvážné politice v oblasti výplaty dividend

Ačkoli rakouské finanční instituce v loňském roce vydělaly velmi dobře, vybízí FMA k „rozvážné a solidní politice v oblasti dividend“. A Ettl s Müllerem to zdůvodňují takto: „Ve střednědobém horizontu musíme počítat s markantní rizikovou asymetrií, která však zná prakticky jen rizika poklesu.“ Situace se tedy může dále vyostřit, například v souvislosti s další eskalací konfliktu Ukrajiny s Ruskem, výskytem nové nebezpečnější mutace covidu-19, anebo blokád narušujících dodavatelské řetězce v důsledku nevyzpytatelné epidemiologické politiky Číny. K tomu je ještě mimořádná situace v tom, že na celém světě hrozí současně v téměř všech hospodářských regionech signifikantní pokles konjunktury, což může přinést další proměnné k rozhoupání celé situace. S vědomím všech těchto faktorů by měly být posíleny kapitálové polštáře k zajištění stability a nikoli naopak odčerpávány.

Nelze vyloučit ani korekce hodnoty určitých aktiv, jejichž ceny se v uplynulých letech odchýlily od reálného vývoje. To by mohlo zanechat rovněž hluboké stopy v bilanci některých finančních ústavů. Jako příklad zde mohou sloužit soukromé i komerční obytné nemovitosti nebo i některé digitální finanční produkty. Přesuny jsou možné pro tyto střednědobé hospodářské a finančně-ekonomické výzvy, a sice v souvislosti s déle působícími geopolitickými, technologickými, ekologickými a společenskými trendy:

  • cesta k novému geopolitickému uspořádání, zostřená trvající krizí multilateralismu (mezinárodní součinnosti a dohody v politické oblasti);
  • digitální transformace, přinášející s sebou dalekosáhlé změny v hospodářství a ve společnosti;
  • boj proti oteplování zeměkoule vyžadující nové nastavení vývoje ekonomiky v globálním měřítku, což ovšem vázne;
  • měnící se chování spotřebitelů, čemuž čím dál více přestávají odpovídat a vyhovovat etablované ochranné mechanismy;
  • útěk od regulace a před dozorem, co ovšem činí spornými zachování férovosti a pořádku na finančních trzích.

Výhled 2023 a hlavní těžiště aktivit FMA

Z těchto trendů, výzev a rizik definoval FMA v Rakousku tematické oblasti, jimž se chce v tomto roce ve své funkci dohledu a kontroly věnovat:

  • Odolnost a stabilita: zvýšit pevnost dozorovaných finančních poskytovatelů v krizi, jakož i zachovat stabilitu finančního trhu v Rakousku jako celku.
  • Digitální transformace: využít šance, které s sebou digitalizace přináší, ale současně se cíleně věnovat také s nimi spojeným rizikům.
  • Nové obchodní modely: doprovázet a jako dozor co nejdříve podchytit inovativní obchodní modely v zájmu podpory inovační síly rakouského finančního trhu, starat se o férové podmínky hospodářské soutěže a zajistit odpovídající stupeň ochrany spotřebitele.
  • Kolektivní ochrana spotřebitelů: dále vyvíjet ochranu konzumentů v rychle se měnícím prostředí. Hlavními faktory změn jsou: digitální transformace, změna spotřebitelského chování, demografický vývoj, obrat v úrocích.
  • Udržitelnost: finanční trh a všechny účastníky na něm podpořit jako regulátor a dozor v jejich přestavbě na udržitelný model podnikání.
  • Čistší finance v Rakousku: zajistit čistotu a reputaci financí v Rakousku na všech úrovních.

Jakými nástroji, v jakých projektech a iniciativách bude FMA cílit na tyto tematické oblasti, je do detailů obsaženo v aktuální publikaci FMA „Fakta, trendy a strategie 2023“. Ve stejném materiálu je zahrnuta i „Střednědobá analýza rizik 2023-2027“. Dokumenty jsou ke stažení na webu FMA.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688