Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  15.02.2023 15:14:01

Královéhradecký kraj z pohledu věkového složení obyvatel patří mezi nejstarší regiony, a proto zajištění dostupných sociálních služeb potřebným je akt

15. 2. 2023

Královéhradecký kraj z pohledu věkového složení obyvatel patří mezi nejstarší regiony, a proto zajištění dostupných sociálních služeb potřebným je aktuálním tématem. V regionu sice dobře fungují jak terénní a ambulantní služby zajišťující péči v domácím prostředí, tak domovy pro seniory. Musíme však být připraveni na rostoucí poptávku žadatelů o tyto služby.

Jednou z cest je například řízená a transparentní spolupráce s komerčními subjekty, kdy podobný model funguje například v Kraji Vysočina, kam pro inspiraci a načerpání zkušeností zamířil hejtman Martin Červíček spolu s náměstkyní Martinou Berdychovou, která má ve své gesci právě sociální oblast.

„Do budoucna chceme o podobné variantě, jakou jsme viděli při návštěvě Vysočiny, v souvislosti s naším krajem přemýšlet. Sice jsme z velké míry schopni páteřní síť pobytových zařízení i kapacity dalších služeb v sociální oblasti zajistit vlastními zdroji, ale s ohledem na predikovanou potřebu v dalších letech by její doplnění spoluprací s obdobnými subjekty mohlo být přínosným řešením,“ konstatoval hejtman Martin Červíček při návštěvě domova seniorů v Chotěboři a Humpolci. Obě tato zařízení jsou součástí sítě projektu SeneCura propojujícího komerční způsob řízení s podporou i kontrolou kraje, která zajišťuje transparentnost při nakládání s veřejnými prostředky.

„V krajských zařízení sociálních služeb kromě navyšování kapacit lůžek musíme upravovat standardy tak, abychom poskytovali odpovídající péči osobám i v nejvyšších stupních závislosti. Komerční prostředí nabízí například širší možnosti terapeutických i společenských programů pro klienty a ve svém důsledku přináší tlak na kvalitu služeb a my si do budoucna umíme spolupráci s těmito subjekty představit,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj na podzim loňského roku rozšířil kapacitu o 24 nových lůžek domova se zvláštním režimem v Borohrádku, spadající pod příspěvkovou organizaci Domovy Na Orlici. Dále dokončil společnou akci Opočna a Dobrušky, jejímž výsledkem je 47 nových lůžek v novém domově pro seniory v budově bývalé nemocnice Opočno. Krátce před dokončením je výstavba nového objektu domova pro seniory s kapacitou 52 lůžek v Žacléři a současně probíhají přípravy na rekonstrukci objektu domova pro seniory v Lamperticích.

Z komerčního prostředí v Hradci Králové například působí SeneCura, a to jž od roku 2017 na základě převzetí sítě domovů v provozu od skupiny Grandpark. Od roku 2020 nabízí v Hradci Králové také pobytovou odlehčovací službu. Provoz je zde nonstop a zajišťuje zdravotní, ošetřovatelskou a sociální péči. Centrum svým klientům nabízí i širokou škálu doplňkových služeb a volnočasových aktivit. Hradecké centrum má 40 lůžek v domově pro seniory, 82 lůžek v domově se zvláštním režimem a 15 lůžek pro odlehčovací službu.

Fotogalerie

  • Královéhradecký kraj z pohledu věkového složení obyvatel patří mezi nejstarší regiony, a proto zajištění dostupných sociálních služeb potřebným je akt
  • Královéhradecký kraj z pohledu věkového složení obyvatel patří mezi nejstarší regiony, a proto zajištění dostupných sociálních služeb potřebným je akt
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688