Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  15.02.2023 14:01:24, aktualizováno 15:21:14

Warren Buffett v závěru roku navýšil pozici v Applu. Naopak vyprodával banky, došlo také i na realizaci zisků například v ropné Chevron

Článek aktualizován:

Pravidelná povinná čtvrtletní regulatorní hlášení institucionálních investorů o stavu portfolií poodkryla také poslední loňské investiční kroky „věštce z Omahy“ Warrena Buffetta, resp. skupiny Berkshire Hathaway. Odtajněn byl tak stav portfolia ke konci roku 2022, který potvrdil, že hodnotově největší položkou skupiny zůstávají akcie Apple. Nejspíše právě pokles ceny v závěru roku navíc přilákal Berkshire Hathaway k navýšení pozice o téměř 334 tisíc akcií. Ve výrobci nejen iPhonů nicméně zůstává nadále „jen“ třetím největším akcionářem, když BlackRock i dominantní Vanguard účast ve společnosti rozšířily mnohem výrazněji.

Investiční skupina Vanguard totiž přikoupila v poslední loňském čtvrtletí přes 5,8 mil. akcií Apple (AAPL) na celkových 1,278 mld. Ve firmě zkrátka ovládá 8% podíl, který lze aktuálně ocenit na 195 mld. USD. Světově největší investiční skupina BlackRock pak přikoupila téměř 9 mil. akcií Apple, celkově jich tedy vlastní téměř 1,03 mld. Berkshire Hathaway pak ovládala ke konci roku na 895 mil. akcií Apple, tedy v aktuální ceně za více než 137 mld. USD. Pro porovnání před rokem, tedy ke konci roku 2021, Berkshire Hathaway vlastnila přes 887 mil. akcií Apple. Tedy došlo meziročně k nevýrazném u navýšení pozice, když v průběhu roku docházelo naopak také k prodejům.

Pro zajímavost možno zmínit, že zmiňované investiční skupiny Vanguard a BlackRock jsou zároveň samotnými akcionáři Berkshire Hathaway. A z institucionálních investorů dokonce těmi největšími, když Vanguard kontroluje více než desetinu.

Kroky Warrena Buffetta, resp. jeho dvou hlavních portfolio manažerů Todda Combse a Teda Weschlera, jsou investorskou veřejností sledovány především ve vztahu k novým pozicím. Aktualizováno: Data burzy Nasdaq ukazují, že v portfoliu se nově objevilo více než 107 mil. akcií společnosti Nu Holdings (NU) v aktuální hodnotě za více než 0,5 mld. USD. Nicméně při pohledu zpět a na jiné zdroje, dané akcie se v portfoliu Berkshire Hathaway objevily již po IPO firmy, které se uskutečnilo v prosinci 2021 za cenu 9 USD. Možno zmínit, že brazilská společnost, působící také v Mexiku a Kolumbii, nabízí finanční služby prostřednictvím kreditních a debetních karet, potažmo digitální platformy placení, ale také investování. V návaznosti na včera zveřejněné hospodářské výsledky si dle vývoje v předobchodní fázi si dnes na Wall Street oproti včerejším závěrečným 5 USD nejspíše polepší. Jak patrno níže z grafu v posledním roce se jim příliš nedařilo, když na jaře propadly až na 3,26 USD. Doplnit lze, že brazilskou společnost trh ke včerejšku oceňoval na 23,4 mld. USD.


O pětinu pak vzrostl podíl v portfoliu u Louisiana-Pacific (LPX), tedy vlastně firmě ze segmentu stavebnictví, resp. vyrábějící OSB desky. Shledat lze v portfoliu například ještě drobné 2,6% navýšení podílu v Paramount Global (PARA).  

Prodeje v portfoliu Berkshire Hathaway

O více než polovinu snížila Berkshire Hathaway pozici v Bank of New York Mellon (BK). Ještě výrazněji vycouvala z US Bancorp (USB), kde zbylo sotva 6,7 mil. akcií. Ve čtvrtletí zkrátka prodala přes 71 mil. akcií banky, což žádný jiný akcionář zdaleka neučinil. O více než desetinu pak svůj podíl Berkshire Hathaway snížila v Activision Blizzard (ATVI). Asi nejvíce překvapil reportovaný prodej téměř 51,8 mil. akcií v Taiwan Semiconductor (TSM), když do technologické společnosti Berkshire Hathaway „naskočila“ teprve v předcházejícím čtvrtletí. Jako by tedy již neinvestovala pouze z dlouhodobého hlediska, jak historicky Warren Buffett prosazoval.

Kurzový růst na historická maxima přiměl Buffetta také zrealizovat drobnou část zisků na akciích Chevron (CVX), u kterých se pozice snížila o zhruba 1,5 %. Ropnou firmu začal mít prvně v hledáčku ve 4. čtvrtletí roku 2020 a postupně se stala TOP položkou v portfoliu. Hodnotově třeba předstihla i dlouhodobě vlastněný podíl v Coca-Cola (KO). Podíl v Chevron lze zkrátka aktuálně ocenit na více než 28 mld. USD, tedy vůbec třetí největší v portfoliu, zatímco v nápojové firmě činí 23,8 mld. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688