pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  15.02.2023 13:53:43

Pardubický kraj získá 140 milionů z Unie na Technické muzeum

Pardubický kraj získá 140 milionů z Unie na Technické muzeum

Pardubický kraj získá 140 milionů z Unie na Technické muzeum
(15.2.2023)

Z výběrového řízení Ministerstva kultury o poskytnutí podpory regionálních kulturních a kreativních center vyšel Pardubický kraj velmi úspěšně. Na vybudování Technického muzea ve Vysokém Mýtě získal dotaci více než 140 milionů korun. Druhým podpořeným projektem v kraji byla výstavba městské knihovny Skuteč, která získala 17 milionů korun.

„Na projektu Technického muzea pracujeme už několik let spolu s Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Cestu k němu otevřelo plánované přemístění části školního provozu v areálu v ulici Kpt. Poplera. Původní Rolnická a lukařská, později zemědělská škola, už svému účelu neslouží, několik menších prostor zde nyní využívá jen VOŠ a SŠ stavební. Muzeum, které se věnuje především karosériím a také dalším technickým sbírkám, zde získá dostatek prostoru pro své rozměrné sbírkové předměty, a to jak pro jejich vystavování, tak i pro uskladnění.“

Pardubický kraj rozdělil rekonstrukci na tři etapy, aby mohl začít co nejdříve. Přidělená dotace ale stavbu dozajista urychlí. „Celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun, z toho první etapa na 33 milionů. Uvidíme, co s cenami udělají soutěže na veřejné zakázky. Více než 140 milionů získáme z Evropské unie, což situaci velmi zjednoduší,“ řekl radní Ladislav Valtr, který má na starosti regionální rozvoj a evropské fondy.

„Nyní soutěžíme první část rekonstrukce, která se týká zadní budovy ve dvorním traktu. Po dokončení by se tam už mohly přesunout velké exponáty a ušetřili bychom za současné pronájmy na různých místech ve městě a okolí. Druhá stavební etapa týkající se předních budov by mohla začít příští rok a hotovo bychom chtěli mít v roce 2025,“ sdělil k plánovanému harmonogramu náměstek Línek.

Technické muzeum získá v hlavní historické budově i ve vedlejší moderní přístavbě místo na prostorný návštěvnický okruh expozicí, přednáškový sál, sbírkové depozitáře, rezidenční ateliéry i klubovny pro kooperativní činnosti. V dalších budovách ve dvoře budou restaurátorské dílny a provozní zázemí. Zadní budova bude využívána jako depozitář velkých vozidel.

Celá stavba splňuje všechny atributy ochrany životního prostředí a úspory energií. „Bude se tu pracovat s dešťovou vodou, ploché střechy budou ozeleněny či osazeny fotovoltaickými články, v areálu se zvýší množství zeleně a adekvátním způsobem budeme jednotlivé budovy zateplovat. U historické budovy z roku 1903 to bude výměna oken a dveří a zateplení podkroví,“ konstatoval radní Valtr.

obrázky

Vizualizace projektu
Vizualizace projektu
Současný pohled do areálu
Současný pohled do areálu
Současný pohled do areálu
Muzeum vlastní rozměrné sbírkové předměty
Muzeum vlastní rozměrné sbírkové předměty
Muzeum vlastní rozměrné sbírkové předměty
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688