army.cz (MO ČR)
Armáda  |  14.02.2023 16:53:28

Jednání v USA přinesla detailnější informace o podmínkách možného pořízení letounů F-35

Autor: odbor komunikace MO

V týdnu mezi 6. a 10. únorem se ve Washingtonu uskutečnilo další kolo vyjednávání Ministerstva obrany ČR se zástupci americké administrativy ohledně možného pořízení nadzvukových letounů páté generace. Cílem jednání bylo získat od USA podrobnější informace zejména v oblasti modelu financování projektu tak, aby bral v úvahu rozpočtové možnosti České republiky. Dále byly diskutovány bezpečnostní aspekty související s provozem, výcvik pilotů a pozemního personálu, požadavky na nemovitou infrastrukturu a příležitosti pro zapojení firem českého obranného průmyslu. Zástupci vyjednávacího týmu se též se sešli s představiteli společnosti Lockheed Martin, která letouny F-35 vyrábí.

„Jednání ve Spojených státech přineslo detailnější poznatky zejména o možnostech a flexibilitě financování tohoto významného projektu. Se zástupci amerických vládních agentur a amerického obranného průmyslu jsme dále diskutovali detaily možného pořízení a provozu letounů z hlediska bezpečnosti či přípravy infrastruktury. Nadále platí, že usilujeme o nejvýhodnější podmínky pro Českou republiku,“ shrnula návštěvu vedoucí vyjednávacího týmu vrchní ředitelka sekce ekonomické Blanka Cupáková.

 

S cílem podpořit průmyslovou spolupráci v souvislosti s projektem F-35 se vedoucí vyjednávacího týmu také na zastupitelském úřadu ve Washingtonu setkala s českými ekonomickými diplomaty ze Severoamerického obchodně-ekonomického týmu.

 

Vyjednávání o možném pořízení letounů páté generace probíhá na základě vládního rozhodnutí z července 2022. Vláda ČR tím reagovala na zhoršující se bezpečnostní prostředí způsobené invazí Ruské federace na Ukrajinu, která vypukla téměř před rokem. Modernizace techniky a vybavení Armády České republiky je v důsledku současných i budoucích konfliktů naprosto nezbytná.

 

Nejpozději 1. října 2023 bude ministryně obrany Jana Černochová informovat vládu o dojednaných základních parametrech možného pořízení a provozu letounů F-35. Na základě toho následně vláda rozhodne, zda si Česká republika tyto letouny pro zabezpečení suverenity svého vzdušného prostoru pořídí.

Zdroj. MOmocr.army.cz

Jednou větou

31.1.2023 • Před 101 lety se narodil patron našich výsadkářů genpor. v. v. Jaroslav Klemeš. Byl členem paraskupiny PLATINUM, vysazené 17. února 1945 u Nasavrk, a radiotelegrafistou vysílačky ANNA, která se v závěru války stala při přípravách povstání v Praze jediným pojítkem domácího odboje se zahraničím.

Více

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688