msmt.cz (MŠMT)
Věda a výzkum  |  14.02.2023 15:40:00

Výbor ERAC k poválečné obnově vědeckých kapacit Ukrajiny

MŠMT_logo_bez textu
Praha, 14. února 2023 - Dnes se v Bruselu uskutečnilo mimořádné zasedání výboru ERAC sdružujícího vrchní ředitele pro agendu výzkumu členských států EU, států asociovaných k rámcovému programu EU pro výzkum a inovace Horizontu Evropa (20212027) a Evropské komise. Delegaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vedli ředitel odboru výzkumu a vývoje Lukáš Levák a zmocněnec MŠMT pro výzkumné infrastruktury Jan Hrušák.

Stěžejním diskuzním bodem dopolední části programu zasedání výboru ERAC (European Research Area and Innovation Committee) byla debata k poválečné obnově ukrajinského výzkumného a inovačního ekosystému, který podstatně utrpěl cílenými ruskými útoky na civilní infrastrukturu, vedoucími i k destrukci stěžejních vědeckých a technologických kapacit situovaných na ukrajinském území a k úprku podstatné části ukrajinské výzkumné a inovační komunity do členských států EU.

Jakkoliv válečný střet na Ukrajině stále pokračuje, musíme již nyní připravovat plány poválečné obnovy ukrajinské výzkumné infrastruktury a inovačního ekosystému, které jsou klíčem i k ekonomické obnově země, až bude na Ukrajině obnoveno mírové uspořádání. Jelikož investice do výzkumných infrastruktur zpravidla přináší rozsáhlé multiplikační efekty přesahující sektorovou doménu výzkumu a inovací, mělo by být diskutováno mj. i, zda na Ukrajině neimplementovat vybraný z dosud nerealizovaných projektů evropských výzkumných infrastruktur, identifikovaných Evropským strategickým fórem pro výzkumné infrastruktury. EU by měla na každý pád soustředit svou podporu Ukrajiny a rozvinout s ukrajinskými výzkumnými a inovačními stakeholdery a vládními představiteli intenzivní dialog tak, aby tato podpora směřovala do oblastí identifikovaných Ukrajinou jako stěžejních a kritických,“ uvedl ve svém vystoupení ředitel Levák.

Odpolední část programu jednání výboru ERAC se dále zaměřila zejména na debatu o návrhu nového evropského rámce rozvoje kariér výzkumných pracovníků (European Framework for Research Careers), přinášejícího přehled regulatorních podmínek, které je nezbytné implementovat, aby evropské výzkumné organizace nabízely atraktivní pracovní prostředí pro rozvoj špičkových vědeckých kariér. Výbor ERAC adresoval mimo jiné zkušenosti z dosavadního naplňování politické agendy Evropského výzkumného prostoru (ERA) pro léta 20222024 a otázky pokroku v realizaci výzkumných a inovačních komponent Národních plánů obnovy členských států EU. V neposlední řadě se delegáti ERAC zaměřili i na diskuzi k politickým orientacím pro přípravu dalšího, už 10. rámcového programu EU pro výzkum a inovace (2028+).

Další, řádné zasedání výboru ERAC se uskuteční 21.–22. června 2023 v jihošvédském Lundu pod organizační záštitou předsednictví Švédska v Radě EU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688