Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  14.02.2023 15:30:00

Evropa v zajetí krizí – co dál?

V pondělí 13. února proběhla v Pražském kreativním centru diskuse studentů a mladých odborníků o budoucnosti Evropské unie se státním tajemníkem Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Andrejem Stančíkem. Debatu zahájila a vedla manažerka kanceláře Institutu pro evropskou politiku (EUROPEUM) Alexandra Ilková.

Debata se soustředila na několik témat, mezi která spadala válka na Ukrajině a její vliv na ekonomiku, průmysl, zelenou politiku a energetiku Evropské unie. Dále se diskutovalo o možnosti budoucí integrace Ukrajiny do Evropské unie, podobě Evropské unie po ukončení války na Ukrajině, vnitropolitické situaci v Rusku a postoji globálního Jihu k válce. Zároveň se probíraly i vnitropolitické problémy České a Slovenské republiky, zejména vliv dezinformací na občany států.

Na téma války na Ukrajině z diskuse vyplynulo, že je v zájmu Evropské unie pomoci Ukrajině vyhrát, a to nejen z morálních a bezpečnostních důvodů ale taktéž z těch ekonomických. Válka totiž zasáhla ekonomiku EU. Členské země byly z velké části závislé na dovozu ruského zemního plynu. Významné snížení množství jeho dovozu a následné zvýšení cen energií negativně postihlo evropský průmysl a podle Stančíka éra levných energií v Evropě již skončila. Ukončení války ve prospěch Ukrajiny by tedy stabilizovalo EU taktéž ekonomicky.

Co se týče tématu rozšiřování EU, tajemník je toho názoru, že není možné integrovat nové členské země bez provedení potřebných reforem jako je např. změna jednomyslného hlasování v Radě na kvalifikovanou většinu. Problémem je totiž bojkot návrhů některými členskými zeměmi a častá neschopnost dosáhnout konsenzu. Ohledně možnosti integrace Ukrajiny do EU je podle tajemníka nejbližší možná doba přijetí Ukrajiny jako člena za pět let. V první řadě bude nejdůležitější poválečná obnova Ukrajiny a posléze přijetí potřebných reforem pro splňování požadavků a kritérií.

Zároveň byla vyzdvižena potřeba komunikovat téma války a agrese Ruska i se státy globálního Jihu, tudíž např. se státy Latinské Ameriky či Afriky, které vnímají válku ze svého vlastního úhlu pohledu. Zároveň je potřeba kromě osvěty a šíření demokratických hodnot taktéž podporovat vzájemný obchod, zejména s africkými zeměmi, za účelem snížení vlivu Ruska, postaveného právě na poskytování investic a obchodních nabídek.

Stančík pozitivně vnímá jednotu Evropské unie, která se projevila již během pandemie COVID-19 prostřednictvím vzájemné pomoci při distribuci zdravotnických materiálů. Jednota EU je zachována i v záležitosti války na Ukrajině a snaze zajistit bezpečnost a spravedlivé podmínky pro Ukrajinu.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Foto: Kristýna Kosmannová






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688