ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  14.02.2023 00:00:00

Výsledky SLDB 2021 v Jihočeském kraji – domácnosti - celkem sečteno 284 812 hospodařících domácností, z toho 60,9 % rodinných domácností a 39,1, % domácností rodinného typu

Při Sčítání lidu, domů a bytů 2021 bylo v Jihočeském kraji sečteno celkem 284 812 hospodařících domácností. Z tohoto počtu bylo 60,9 % rodinných domácností a 39,1 % domácností nerodinného typu.

Hospodařící domácnosttvoří osoby, které společně hradí výdaje domácnosti, jako je strava, náklady na bydlení aj. Společné hospodaření se vztahuje i na děti, které do příslušné domácnosti patří, i když samy na výdaje domácnosti nepřispívají. Hospodařících domácností bylo v kraji sečteno o 8,4 % více než při SLDB 2011.

Tyto domácnosti se dále dělí na domácnosti rodinného typu, tvořené jednou rodinou nebo dvěma a více rodinami a na domácnosti nerodinné, což jsou domácnosti jednotlivců nebo vícečlenné nerodinné domácnosti. Rodinných domácností bylo zaznamenáno o 3,2 % více než při minulém sčítání. Domácností jednotlivců přibylo výrazně více (+27,3 %), naopak nerodinných vícečlenných domácnosti ubylo (–59,8 %).

Ktg 1 Rodinné domácnosti tvořené jednou rodinou podle typu domácnosti

Rodinné domácnosti, které byly tvořeny jednou rodinou, mohou mít formu úplné rodiny (138 597) a zahrnují manželské páry, faktická manželství (nesezdané páry), registrovaná partnerství a faktická partnerství a formu neúplné rodiny, kterou tvoří osamělý otec nebo osamělá matka (30 410).

Z celkového počtu rodinných domácností, které byly tvořeny jednou rodinou, bylo v jižních Čechách 65,2 % manželských párů, s největším podílem na území SO ORP Milevsko, naopak s nejmenšího podílu dosáhly na Kaplicku.

Faktických manželství bylo v kraji sečteno 16,6 % a jejich podíl byl obrácený (největší na území SO ORP Kaplice a nejmenší na Milevsku). Registrovaných a faktických partnerstvích bylo v kraji sečteno celkem 274.

Neúplných rodin bylo v kraji v době sčítání 30 410 a většinou byly tvořeny osamělou matkou (15,2 % z domácností tvořených jednou rodinou). Nejvyšší podíl těchto domácností byl zjištěn v SO ORP Písek, nejnižší ve správním obvodě Trhové Sviny. Neúplných rodin typu osamělý otec bylo 2,8 % z počtu rodinných domácností tvořených jednou rodinou. Počet neúplných rodin se oproti SLDB 2011 snížil.

Nerodinných domácností bylo v kraji celkem 111 317 a většinou se jednalo o domácnosti jednotlivců (96,3 % z nerodinných domácností). Na hospodařících domácnostech se domácnosti jednostlivců podílely z 37,6 %. Domácností jednotlivců bylo v kraji sečteno celkem 107 171 a nejvíce byly zastoupeny na území SO ORP Písek (38,8 % z hospodařících domácností) a nejméně na Dačicku (33,1 %).

Ktg 2 Průměrný počet členů hospodařící domácnosti

Hospodařící domácnosti je možné také posoudit podle počtu členů dané domácnosti. Průměrný počet členů jedné hospodařící domácnosti byl v Jihočeském kraji 2,19 osob. Nejvyšší podíl větších domácností (s více členy) byl zjištěn v SO ORP Dačice, více menších domácností bylo zaznamenáno na území správního obvodu České Budějovice.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688