ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.02.2023 12:00:15

Komise koná, aby zlepšila ochranu pracovníků pomocí nových limitních hodnot expozice u olova a diisokyanátů

Komise dnes přijala opatření k dalšímu zlepšení ochrany pracovníků před zdravotními riziky spojenými s expozicí nebezpečným chemickým látkám: olovu a diisokyanátům. Pokud jde o olovo, výrazně snížený limit expozice pomůže zabránit vzniku zdravotních problémů pracovníků, například negativnímu dopadu na reprodukční funkce a vývoj plodu. Pokud jde o diisokyanáty, nový limit expozice zabrání rozvoji astmatu a dalších respiračních onemocnění.

Komise konkrétně navrhuje změnit dvě směrnice: směrnici 2004/37/ES o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí karcinogenům, mutagenům a reprotoxickým látkám při práci (CMRD), pokud jde o olovo, a směrnici 1998/24/ES o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli používanými při práci (směrnice o chemických činitelích, CAD), pokud jde o olovo a diisokyanáty.

Další snížení limitní hodnoty expozice pro olovo

Olovo může ovlivnit sexuální funkci a plodnost a může poškodit vývoj plodu nebo potomků žen, jež jsou mu vystaveny. Může také poškodit nervový systém, ledviny, srdce a krev osob, které jsou mu vystaveny. Podle posouzení dopadů vypracovaného Evropskou komisí je v současné době v EU vystaveno v práci olovu 100,000 pracovníků.

Od roku 1982 zavedla EU limitní hodnoty expozice na pracovišti na ochranu pracovníků před negativními účinky olova na zdraví. Na základě nejnovějších vědeckých poznatků dnes Komise navrhuje:

  • dále snížit limitní hodnotu expozice na pracovišti z 0,15 miligramu na metr krychlový (0,15mg/m3) na 0,03mg/m3 a
  • snížit biologickou limitní hodnotu ze 70 mikrogramů na 100 ml (70 µg/100 ml) krve na 15 µg/100 ml.

I když pracovní sílu vystavenou olovu tvoří převážně muži, na zaměstnané ženy mohou působit další rizika, neboť olovo může mít negativní účinky na těhotné ženy a rozvíjející se plod. Komise proto rovněž opakuje, že v zájmu lepší ochrany žen je nanejvýš důležité zvýšit povědomí pracovníků o reprodukční schopnosti a zavést zvláštní opatření k minimalizaci případných rizik. A dále zajistit, aby hladina olova v krvi u žen v reprodukčním věku nepřekročila referenční hodnoty obecné populace, která není v příslušném členském státě vystavena olovu na pracovišti. Nejsou-li k dispozici vnitrostátní referenční úrovně, neměla by hladina olova v krvi u žen v reprodukčním věku překročit biologickou směrnou hodnotu činící 4,5 µg/100 ml.

Zavedení zcela prvních limitních hodnot expozice pro diisokyanáty

Diisokyanáty je označení pro různé chemické látky, které jsou často seskupeny na základě svých společných charakteristik a které mohou způsobit respirační onemocnění, jako je astma. Komise ve svém posouzení dopadů odhaduje, že v současné době je diisokyanátům v EU vystaveno 4,2 milionu pracovníků. V současné době neexistují na úrovni EU žádné limitní hodnoty pro diisokyanáty.

Komise proto poprvé navrhuje zavést limitní hodnoty na ochranu pracovníků před expozicí diisokyanátům při práci. Tyto limitní hodnoty se týkají dusíku, uhlíku a kyslíkové skupiny diisokyanátů, které způsobují nepříznivé účinky na zdraví:

  • celková limitní hodnota expozice na pracovišti 6 µg NCO/m3 (to představuje maximální koncentraci látky ve vzduchu, kterou pracovník dýchá během určitého referenčního období, 8 hodin) a
  • krátkodobá limitní hodnota expozice 12µg NCO/m3 (jedná se pro kratší referenční období, 15 minut. Použije se v případě, že negativní účinky látky na zdraví nelze odpovídajícím způsobem kontrolovat celkovou limitní hodnotou expozice, například během krátkodobé expozice, avšak vysoké intenzity).

Kromě limitních hodnot Komise navrhuje tzv. „upozornění“. K limitním hodnotám se přidávají upozornění, která zaměstnavatele a zaměstnance upozorňují na možnou expozici jinými cestami, než je vdechování, například kůží, a na potřebu zavést ochranná opatření.

Další kroky

Návrh Komise nyní projednají Evropský parlament a Rada. Po jeho přijetí budou mít členské státy dva roky na provedení směrnice ve svém vnitrostátním právu.

Souvislosti

Dnešní návrh je výsledkem rozsáhlého konzultačního procesu, který zohledňuje dvoufázové konzultace se sociálními partnery, jakož i úzkou spolupráci s vědci, zástupci pracovníků, zaměstnavateli a členskými státy.

Navazuje na závazky přijaté ve strategickém rámci EU pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2021–2027, v němž Komise oznámila návrh limitních hodnot pro olovo a diisokyanáty. Vyplývá rovněž ze čtvrté revize směrnice o karcinogenech a mutagenech z března 2022, která rozšířila její oblast působnosti na reprotoxické látky ovlivňující reprodukční funkce. Tento návrh začleňuje olovo do oblasti působnosti stávající směrnice o karcinogenech, mutagenech a reprotoxických látkách. Tato opatření rovněž přispějí k provádění evropského pilíře sociálních práv.

Navrhované změny budou mít rovněž klíčový význam pro ochranu pracovníků v souvislosti s urychlením přechodu na klimatickou neutralitu: je pravděpodobné, že jak olovo, tak diisokyanáty se budou používat například při výrobě baterií a při výrobě lehčích elektrických vozidel, ve větrných turbínách nebo jako izolační materiály při renovaci budov.

Přibližně polovina všech expozic reprotoxickým látkám na pracovišti souvisí s olovem. V důsledku dřívější expozice olovu se v EU ročně vyskytne přibližně 300 případů špatného zdravotního stavu. K expozici dochází při těžbě a primárním zpracování olova a jeho následném použití ve výrobcích, jako jsou baterie. Mimoto mohou být pracovníci vystaveni olovu v důsledku jeho historického používání při renovacích, sběru odpadu, recyklaci a sanaci životního prostředí.

Expozice diisokyanátům na pracovišti je příčinou 9 až 15 % všech případů astmatu u dospělých v produktivním věku. Vrcholová expozice (tj. krátká doba trvání s vysokou intenzitou) je zásadním faktorem při rozvoji astmatu. Z tohoto důvodu se kromě obecné limitní hodnoty expozice na pracovišti navrhuje i krátkodobá limitní hodnota expozice. Expozice diisokyanátům na pracovišti se vyskytuje především při výrobě polyurethanu, který se používá pro výrobky, pěny, plasty, nátěry, laky, dvousložkové barvy a lepidla.

Vzhledem k tomu, že v současné době neexistují žádné limitní hodnoty pro diisokyanáty, navrhuje Komise přechodné období do 31. prosince 2028 s cílem podpořit podniky při jejich zavádění. Do té doby bude limitní hodnota expozice na pracovišti činit 10µg NCO/m3 a krátkodobá expozice by se měla omezit na 20µg NCO /m3.

Další informace

Návrhy

Posouzení dopadů

Unijní strategický rámec pro ochranu zdraví a bezpečnost při práci

Sledujte komisaře Nicolase Schmita na Twitteru

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688