Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  10.02.2023 17:34:06

Příští týden americká spotřebitelská inflace za leden, u nás výsledky Kofoly

V uplynulém týdnu se investoři zaměřovali na pokračování výsledkové sezóny a na komentáře členů Fedu i v návaznosti na poslední velmi silná měsíční data z amerického trhu práce. Výsledková sezóna stále pokračuje v relativně neutrálním trendu. Snížená očekávání jsou mírně překonávána především na úrovni čistého zisku a v souladu s očekáváním na úrovni tržeb. Výhledy jsou ve větší míře spíše obezřetné, nebo nejsou z důvodu zvýšené nejistoty zveřejněny vůbec. V tomto neutrálním až mírně nepříznivém tónu vyzníval i uplynulý týden. Poslední velmi silná měsíční data z amerického trhu práce přiměla některé členy Fedu opětovně připomenout, že stávající makroekonomické prostředí jen podporuje jejich dosavadní postoj ohledně déle trvající měnové restrikci či o její další zpřísnění. Především na posledně zmíněné komentáře členů Fedu trh reagoval vybíráním zisků. Konkrétně pak americký index S&P 500 ustoupil o 1,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 o -0,7 % t/t. Domácí index PX šel proti proudu a přidal 1,9 % t/t na 1380,4 bodu.

Společnosti na BCPP

Komerční banka reportovala za 4Q22 čistý zisk ve výši 4,6 mld. (+11 % r/r), a mírně tak překonala očekávání trhu 4,4 mld. . Za pozitivním překvapením je výhradně rozpouštění opravných položek, na provozní úrovni výsledky lehce zaostaly za odhady. Management navrhne na nadcházející valné hromadě (20. 4.) dividendu ze zisku minulého roku ve výši 60,42 na akcii (65% výplatní poměr; 8,2% hrubý dividendový výnos; oček. 60 ). Zároveň management potvrdil záměr vyplatit 65 % čistého zisku i za rok 2023. Výhled managementu odpovídá aktuálním projekcím. Titul zakončil týden na 740,5 (-0,4 % t/t).

ČEZ informoval, že inicioval arbitráž u Mezinárodní obchodní komory proti společnosti Gazprom Export LLC za výrazně nižší než smluvní dodávky zemního plynu v r. 2022. ČEZ požaduje po Gazpromu úhradu škod ve výši 1 mld. . O výsledku rozhodne tříčlenný tribunál v Ženevě. Např. v letošním roce se u ČEZu očekává čistý zisk cca 33 mld. a volné cash flow 39 mld. , proto při pozitivním výsledku arbitráže by šlo orientačně zhruba o 2-3% zvýšení zisku, resp. volného cash flow. Akcie zakončila páteční seanci na 978 (+6,6 % t/t).

Společnost Pilulka oznámila, že ukončila spolupráci se společností Benefity Management, která je jedním z poskytovatelů služby Cafeterie a která nabízí platební metodu Benefit Plus. Ta umožňuje nákup produktů na webu Pilulky. Pilulka očekává, že tato změna bude mít negativní efekt na tržby v ČR. Společnost se bude snažit využít ušetřené náklady této platební metody na získání zákazníků z jiných zdrojů. Pilulka neuvedla, jaký dopad na tržby může rozvázání spolupráce mít, avšak Česká republika je pro ni hlavním trhem. Akcie zakončila týden na 710 (-5,3 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl ČEZ (978 , +6,6 % t/t). Kromě zveřejněné informace ohledně iniciace arbitráže vůči Gazpromu za výrazně nižší než smluvní dodávky zemního plynu za rok 2022 se investoři vrátili k dříve oznámeným výhledům společnosti, které byly vyšší, než trh očekával. Současně investoři analyzují/spekulují ohledně možnosti budoucího rozdělení společnosti s potenciálem dobrovolné nabídky akcionářům ze strany státu. Naopak nejvíce klesající akcií týdne bylo CTP (322,5 či -5,7 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací a posun akcie připisujeme pouze technickému obchodování. Jedná se o vybírání zisků poté co si titul od začátku roku připsal více jak 20 %.

Výhled na příští týden

Třetí únorový týden by se měl věnovat postupně končící výsledkové sezóně a makroekonomickým datům. Jak jsme již avizovali dříve, tak výsledková sezóna má již většinu velkých firemních jmen za sebou, a tak budou zveřejněná čísla jen pomyslně dotvářet celkový spíše neutrální obrázek, který však neobsahuje výrazně negativní scénář. Vedle výsledkové sezóny bude trh sledovat makroekonomická data v čele s americkou spotřebitelskou inflací CPI za leden. Ta by měla vykázat opětovně pokles dynamiky růstu na 6,2 po předchozích 6,5 % r/r. Konečný výsledek bude podporovat spekulace o budoucím rozhodování Fedu a může ovlivnit trh oběma směry.

Společnost Kofola ČeskoSlovensko zveřejní vybrané předběžné hospodářské výsledky za r. 2022 ve středu 15. 2. po zavření trhu. Očekáváme, že společnost podobně jako loni zveřejní tržby, zisk EBITDA a jeho marži. Loňský rok se nesl ve znamení opačného vývoje tržeb a zisku EBITDA. Kofola opakovaně zdražovala své výrobky a naposledy očekávala, že za celý rok zvýší tržby o 19 % r/r, z toho o 12 % cenami a o 7 % objemem dodaným na trh. Naše očekávání je v souladu s tímto odhadem a očekáváme za celý rok tržby 7,86 mld. , o 18,5 % vyšší než předloni. Predikujeme zisk EBITDA 1,086 mld. . Splnění cíle na dolní hranici intervalu (1,08 - 1,115 mld. ) již management indikoval na posledním konf. hovoru. Marže zisku EBITDA by měla klesnout meziročně ze 17,0 % na 13,8 %. Firma může poskytnout i výhled na letošní rok, kde čekáme stagnaci EBITDA těsně nad 1 mld. . Především výhled by mohl určovat další směr ceny akcie.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní data o spotřebitelské inflaci CPI za leden (oček. 6,2 po 6,5 % r/r), středeční maloobchodní tržby za leden (oček. +1,7 po -1,1 % m/m), průmyslovou produkci za leden (oček. +0,5 po -0,7 % m/m) a čtvrteční průmyslovou inflaci PPI za leden (oček. 5,4 po 6,2 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688