europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  09.02.2023 14:40:56

Politická reklama: Proč jsou nová pravidla tak důležitá?

Politická reklama, ať už v offline nebo v online prostředí, hraje klíčovou roli při ovlivňování vnímání politických systémů, volených představitelů i osobních názorů lidí, kteří jsou jí vystaveni. A to zejména před volbami.

V posledních letech se volební kampaně zásadně změnily hlavně díky digitálním technologiím a sociálním médiím, které politickým subjektům nabízejí masivní dosah při relativně nízkých nákladech.

To sice může potenciálně umožnit, že se objeví více rozdílných hlasů, ale zároveň se s novými technologiemi pojí riziko šíření nepravdivých informací, fragmentace politické debaty a manipulace s voliči.

Využití technologických možností


Klíčovou roli hrají rostoucí možnosti a výzvy spojené s velkými objemy dat. Když lidé využívají platformy sociálních médií a produkty dalších poskytovatelů digitálních služeb, mohou být shromažďovány jejich osobní údaje. Tato data lze využít k definování preferencí, životního stylu a zájmů uživatelů, a tím pádem k mikrocílení (mikrotargetingu).

Technologie a data umožňují škodlivým aktérům využívat mikrotargeting k oslovování různých skupin, a sdělení pak přizpůsobit na míru konrétně jim. V mnoha případech to znamená cílit na jejich obavy a frustrace, často s využitím dezinformací.

Mikrocílení může také přispívat k vytváření takzvaných komnat ozvěn (echo chambers), kde jsou lidé vystaveni pouze jednomu typu informací, což zkresluje jejich vnímání veřejného diskurzu.

Bylo zjištěno, že zpracování citlivých osobních údajů pro reklamní praktiky, jako je mikrotargeting, ovlivňuje nejen práva lidí, včetně svobody názoru, přístupu k objektivním, transparentním a pluralitním informacím, ale také jejich schopnost činit politická rozhodnutí.

Transparentnost původu reklamy


Mylná může být představa lidí také ohledně toho, kdo stojí za obsahem. Například něco, co vypadá jako neutrální informace, může být ve skutečnosti sponzorováno subjektem z jiné země, který se snaží ovlivnit volby.

Přeshraniční dosah a nedostatek harmonizovaných pravidel


Ti, kteří těchto praktik nevyužívají, by mohli být znevýhodněni, což omezuje rovné příležitosti a spravedlnost. Zejména pak v období voleb.

Přestože online a offline reklama má přeshraniční charakter, neexistuje v této oblasti žádná celoevropská legislativa.

Tradiční pravidla mohou být neúčinná, protože jsou často obtížně vymahatelná při aplikaci na internetu, kde nové technologie a nástroje vytvářejí příležitosti k ovlivňování voličů.

Nová pravidla EU pro politickou reklamu


S cílem pomoci vytvořit bezpečnější a spravedlivější digitální sféru přijal Evropský parlament v roce 2022 akt o digitálních službách (DSA) a akt o digitálních trzích.

V únoru 2023 poslanci podpořili návrh doplňujících pravidel, jejichž cílem je zabránit zneužívání politické reklamy, a to jak online, tak offline. Cílem vyjednavačů Parlamentu je dosáhnout dohody o pravidlech se zeměmi EU ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024.

V rozpravě před hlasováním Sandro Gozi (Obnova Evropy, Francie), který návrh v Parlamentu prosazoval, řekl: „Chceme větší transparentnost, chceme lepší ochranu před dezinformacemi a zahraničním vměšováním, chceme skutečný, opravdový jednotný trh politické reklamy.“

Přečtěte si více o tom, co nová pravidla pro politickou reklamu znamenají a za co Parlament bojuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688