muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  08.02.2023 00:00:00

Ze studijního pobytu si přivezl i britský titul

Ze studijního pobytu si přivezl i britský titul

Na ekonomicko-správní fakultě funguje druhým rokem double degree program ve spolupráci s University of East Anglia. Jeho prvním absolventem je Ján Krchňavý, který si z ročního pobytu v Británii přivezl i britský titul. Ještě mu ale zbývá dokončit magistra na MU.

Ján Krchňavý v Londýně

Aby už během studií vyjel na zahraniční pobyt, přesvědčil Jána vedoucí jeho diplomové práce. Přesvědčovat ale nemusel dlouho. Možnost získat od MU stipendium na studium v Británii a zároveň si přivézt britský titul Master of Science (MSc) ho zaujala. Takových nabídek totiž na českých vysokých školách moc není.

Mít český a k tomu i britský titul z prestižní univerzity, která patří mezi 350 nejlepších univerzit světa, mě velmi zaujalo, a tak jsem se přihlásil. Fakulta každý rok vybere jen jednoho studenta, který získá 75procentní slevu na školné, a moc mě potěšilo, že jsem ho získal zrovna já. I tak to ale bylo finančně náročné, protože určitou část školného jsem stejně musel platit. Ale naštěstí jsem si v Británii našel stáž na fakultě, takže se to nakonec dalo zvládnout, říká student.

Roční studium na prestižní britské univerzitě podle něj rozhodně stálo za to a vrátil se z něj nadšený. Celkem tam ve třech trimestrech studoval šest předmětů, každý byl za deset kreditů. Zapsanou měl makroekonomii, mikroekonomii i ekonometrii a všechny šly hodně do hloubky, ale byly pro něj velmi přínosné. A nakonec prý nebyly tak náročné, jak se zdály.

Výhra v soutěži o nejlepší esej

Na závěr akademického roku ho ještě čekala diplomová práce zhruba na třicet stran, která byla ohodnocena jako vynikající. Oproti českým státním závěrečným zkouškám už ale nemusel absolvovat ústní obhajobu ani státní zkoušku.

Ještě ho však čeká psaní jedné diplomové práce, jinak by nezískal druhý titul na MU. Najít motivaci psát druhou diplomovou práci je tak prý sice náročné, když už jeden titul má, ale studium plánuje dodělat. Uvažuje také nad tím, že bude pokračovat na doktorském studiu, protože ho láká práce v akademické a výzkumné sféře.

Že ho baví akademický svět, mu ukázala nejenom diplomová práce a desetitýdenní stáž na britské fakultě ekonomie, kde pomáhal s probíhajícími výzkumy, ale také soutěž o nejlepší akademickou esej, v níž psal o ekonomickém fenoménu Kuznetsovy křivky. Jeho pětistránková esej nakonec vyhrála a Ján tak získal tisíc liber.

Jeho studijní pobyt ale nebyl jen o školních aktivitách, ve volném čase toho stíhal spoustu dalšího, hodně času trávil s novými kamarády, lezením na horolezeckých stěnách, a dokonce začal i pravidelně běhat. Procestoval také kus Británie včetně Edinburghu nebo Portlandu a navštívil i prestižní univerzity v Oxfordu a Cambridgi. A díky blízké vzdálenosti kampusu od Londýna mohl také zajít na koncerty několika svých oblíbených interpretů.

Rok v Británii pro mě byl velkou životní změnou. Každý den na ten úžasný rok vzpomínám. Velkou radost jsem měl z celého studia i výsledků, kterých jsem dosáhl, a hlavně z toho, že jsem mohl díky MU získat prestižní britský titul. Taky mě moc bavilo psaní diplomky, vybral jsem si velmi zajímavé téma. Nadchla mě i samotná Británie, svou přírodou, kulturou i samotnými lidmi. A co bylo vůbec nejlepší? Že jsem si tam našel přítelkyni až z Kalifornie, která se nakonec přestěhovala za mnou do Brna, směje se student.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688