army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.01.2023 15:57:54

Pět desítek zemí se na schůzce v německém Ramsteinu domluvilo na další vojenské podpoře Ukrajiny

Na americké letecké základně Ramstein v Německu se dnes sešli zástupci pěti desítek států, které vojensky podporují Ukrajinu. Zasedání tzv. Kontaktní obranné skupiny tradičně hostí americký ministr obrany Lloyd Austin, ČR zastupuje ministryně obrany Jana Černochová.

Schůzky vrcholných představitelů ministerstev obrany a armád participujících států, se zúčastnili také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Přes videomost promluvil ukrajinský prezident Zelenskyj, který poděkoval za pomoc, současně ale vyzval k dalším rychlým dodávkám zbraní včetně západních tanků.

„Děkuji vám na stokrát, jsem vám skutečně vděčný,“ řekl Zelenskyj. „Stovky díků ale nejsou stovky tanků,“ podotkl vzápětí. Varoval, že skutečnou ruskou zbraní je čas, proto je nutné ve vyzbrojování ukrajinské armády pokročit.

Konflikt na Ukrajině možná vstupuje do rozhodující fáze

I podle ostatních účastníků válka na Ukrajině možná vstupuje do své rozhodující fáze. Je proto zásadní, aby mezinárodní společenství v podpoře nepolevilo. Iniciativa spojenců bude v následujících měsících klíčová pro vývoj na bojišti. Zástupci participujících států současně podpořili Zelenského v jeho požadavku na komplexnější podobu pomoci: „Shoda panovala v tom, že se v dodávkách pro Ukrajinu musíme posunout na kvalitativně vyšší úroveň. To jednak znamená začít dodávat moderní těžkou vojenskou techniku západní provenience, zadruhé poskytovat vždy celý balík schopností – včetně náhradních dílů na dodanou techniku, zajištění oprav a údržby a výcviku vojáků,“ vysvětlil vrchní ředitel pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO Jan Jireš, který ministryni Černochovou v Ramsteinu doprovázel.

Zaměřit se v dodávkách na tanky a další pozemní techniku, která je pro úspěšnou obranu Ukrajiny klíčová, včera na schůzce v estonské Tapě podpořila skupina zemí NATO v čele s Velkou Británií a Estonskem. Součástí skupiny byla i Česká republika.

Prioritně Ukrajina poptává prostředky protivzdušné obrany, na druhém místě je pak těžká pozemní technika – tedy tanky, bojová vozidla pěchoty, obrněné transportéry a podobně.

ČR se zaměří na dodávky ze strany českého obranného průmyslu

Ministryně obrany Jana Černochová spojence ujistila, že ČR bude ve vojenské pomoci pokračovat a tempo dodávek plánuje v následujících měsících ještě zvýšit: „Česká republika je připravena nadále podporovat Ukrajinu vojenskou technikou, nebude se jednat pouze o techniku z armádních zásob, ale zejména o dodávky firem českého obranného průmyslu,“ uvedla s tím, že Ministerstvo obrany ČR v této otázce s domácími zbrojaři intenzivně spolupracuje a hledá cesty, jak dodávky na komerční bázi zprostředkovat, urychlit a zjednodušit. Praha, potažmo Ministerstvo obrany ČR, si už roli koordinátora vyzkoušela v mezinárodním projektu modernizace 90 tanků T-72 pro Ukrajinu, který spolufinancují USA a Nizozemsko a provádí domácí firma Excalibur Army. Nizozemsko a ČR v tuto chvíli připravují další dva projekty v oblasti protiletecké obrany a dělostřelectva.

Ministryně obrany Jana Černochová v Ramsteinu na okraj jednání Kontaktní obranné skupiny pro Ukrajinu jednala se svým švédským protějškem Palem Jonsonem. Hlavním tématem bylo zejména pořízení pásových bojových vozidel pěchoty a budoucnost českého stíhacího letectva.

  • Od začátku ruské invaze patří ČR mezi největší dárce a dodavatele vojenské pomoci Ukrajině. ČR dosud dodala Ukrajině vojenský materiál ze zásob Armády ČR v hodnotě více než 140 milionů dolarů.
  • Kromě vojenského materiálu chce ČR do konce letošního roku vycvičit zhruba 4 tisíce ukrajinských vojáků, v prosinci byl dokončen první cyklus pro více než 600 vojáků.
  • ČR a Ukrajina pokračují ve spolupráci v rámci tzv. obranného klastru. Tato forma spolupráce nabízí potenciál pro další navýšení kapacit dodávek na Ukrajinu prostřednictvím využití ukrajinských pracovníků a průmyslových kapacit.
 

 

Ministryně obrany se zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíkem Miroslavem Hlaváčem

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688