Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.01.2023 15:55:29

Podle Bernstein Advisors si akcie ještě sáhnou na dno, Oppenheimer ale věří Microsoftu - Perly týdne

Dan Suzuki z Richard Bernstein Advisors se domnívá, že technologie před sebou mají ještě znatelnou korekci a své dno bude hledat i celý akciový trh. Ovšem toto hledání budou doprovázet i přechodné růsty. Tim Horan z Oppenheimeru zase věří v Microsoft, který má podle něj výborný dlouhodobý výhled a současné propouštění je jen cyklickým jevem.

Ještě dlouhá cesta na akciové dno? Pro trh je zdravé, pokud na špatné zprávy z ekonomiky reaguje poklesem. Pro CNBC to uvedl Dan Suzuki z Richard Bernstein Advisors. Trhy totiž mohou na takové zprávy reagovat i pozitivně ve víře, že pohnou centrální banku směrem k méně razantnímu utahování. Jak ale bylo řečeno, takové chování trhů podle experta zdravé není. K tomu míní, že akcie ještě čeká znatelný pokles a splasknout musí i technologická bublina. Takže Suzuki by investorům neradil, aby tituly z tohoto sektoru nakupovali jen proto, že jsou levnější než před časem.

Expert míní, že cesta ke dnu akciového trhu bude ještě dlouhá, objeví se na ní ale i krátkodobé rally. Na rozdíl od minulého roku bude letos pozornost upřena zejména na ekonomický růst, a ne už tolik na inflaci. Růst přitom bude slábnout a „tyto špatné zprávy budou skutečně špatné“. Jinak řečeno, akciový trh se z nich radovat nebude. S technologiemi je pak úzce provázán nejen samotný IT sektor, ale i telekomunikace a zboží dlouhodobé spotřeby. Suzuki tedy míní, že všechny tři jsou „pod velkým rizikem“. A kvůli jejich velké váze v celém indexu i celý trh.

Obrat ve výhledu pro Evropu: The Daily Shot v prvním z následujících dvou grafů ukazuje vývoj očekávání pro růst ekonomiky celé eurozóny. Očekávání se začala prudce zhoršovat na konci první poloviny minulého roku, podle grafu by ale mohla být již za svým dnem. Nyní se totiž očekávání pro letošní rok pohybují kolem nuly, zatímco ještě nedávno se nacházela v záporných číslech:
04
Zdroj: Twitter

Druhý graf ukazuje očekávání pro německé hospodářství. I zde nastává obrat směrem nahoru, ale odhady stále hovoří o poklesu ekonomiky v letošním roce.

Microsoft a výborný dlouhodobý výhled: Na CNBC si všímají, že Microsoft hodlá propustit 10 000 zaměstnanců. O akciích této firmy následně hovořil Tim Horan z Oppenheimeru, který se domnívá, že „jde jen o cyklický jev“. Firma totiž podle něj má velmi dobrý strukturální výhled. Ten se opírá zejména o investice do umělé inteligence. Produkty Microsoftu by přitom podle experta mohly být v budoucnu stejně přelomové, jako byl například na trhu s telefony iPhone. K tomu Microsoft investuje do dalších oblastí, včetně datových center. Expertovi dává smysl, pokud firma nyní stavy snižuje. Umělá inteligence by pak podle něj měla být hlavním tahounem ekonomického růstu v následujícím desetiletí. A Microsoft je sázkou na tuto oblast, protože má potenciál v ní dominovat.

Snížení počtu zaměstnanců o přibližně 5 % komentovali i na Yahoo Finance. Stratég společnosti D.A. Davidson Technology Gil Luria se domnívá, že jde o taktický krok, který se týká zejména oblastí, které nerostou a Microsoft u nich ani nečeká obrat k růstu. I Luria poukázal na investice do umělé inteligence. A nedomnívá se, že by propouštění ve firmách jako Microsoft nějak výrazně měnilo podmínky na trhu práce v tomto segmentu. Poptávka po programátorech je totiž stále silná a ti propuštění podle něj budou absorbováni tam, kde trh stále roste. Dlouhodoběji by tuto situaci mohla měnit právě umělá inteligence, ale v následujících letech se podmínky na tomto trhu výrazně nezmění.

Nejzadluženější domácnosti: Deutsche Bank ukazuje vývoj poměru zadlužení domácností k jejich příjmům ve vybraných zemích. Ve Spojených státech a Velké Británii bylo vrcholu v zadlužení domácností dosaženo kolem roku 2008, v eurozóně jako celku míra zadlužení od roku 2012 zhruba stagnuje. A od té doby se pohybuje za Spojenými státy. Z vybraných zemí jsou nejzadluženější domácnosti v Norsku, Austrálii a Švédsku, kde míra zadlužení dosahuje více než dvojnásobku té v USA.
05
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688