AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  10.01.2023 14:49:59

Skupina AURES Holdings i v roce 2022 pokořila svůj prodejní rekord. Skupina prodala v zemích, kde působí, celkem 89 100 ojetých a zánovních automobilů

Síť autocenter AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, provozovaná společností AURES Holdings, v loňském jubilejním třicátém roce na trhu dosáhla nejlepšího prodejního výsledku ve své historii a celkově prodala 89 100 vozů. A to i přes přetrvávající problémy ve výrobě nových automobilů, válku na Ukrajině, rostoucí inflaci a nedostatek ojetých aut. Prodejního rekordu skupina dosáhla díky své silné pozici na trhu v kombinaci s jedinečnou technologií zdrojování vozů s přímým nákupem od spotřebitelů a také díky zahájení prodeje pod značkou Driverama v Německu. Skupina vloni překonala hranici 2,8 milionu zákazníků, které celkově obsloužila od roku 1992.

„Jsem ráda, že se nám i navzdory zhoršující se ekonomické situaci a nedostatku ojetých aut na trhu v celé střední Evropě podařilo opět prodat více vozů než před rokem. Celkový výsledek 89 100 prodaných vozů ve čtyřech zemích považuji vzhledem k náročným okolnostem na trhu za velmi dobrý. Dík patří jak našim zaměstnancům, tak zejména zákazníkům, kteří nám i v uplynulých dvanácti měsících zachovali přízeň, stejně jako v posledních 30 letech,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti AURES Holdings, která mezinárodní síť autocenter AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama provozuje.

Nejprodávanější značkou v české síti autocenter AAA AUTO je z 27 % tradičně Škoda, která ale v průběhu posledních let mírně ztrácí na oblibě. Přesto si své prvenství drží s velkým náskokem. „To, že za posledních deset let poměr Škodovek na celkové prodeje klesl z třiceti tří na necelých dvacet sedm procent, patří k přirozenému vývoji trhu. Na druhou stranu významně posílily vozy Volkswagen, kterých prodáváme na dvanáct procent, a také cenově dostupnější asijské značky. Nicméně pro Čechy zůstane Škodovka vždy srdcovkou a v naší síti nejprodávanější značkou,“ doplnila Topolová. Není pak překvapením, že první místa mezi modely obsadily právě Škodovky. První je Octavia (9,2 %), druhá Fabia (6,6 %) a snad vůbec poprvé v celé více než třicetileté historii skupiny AURES Holdings patří Škodovce i třetí místo, a to s luxusním modelem Superb (3,3 %). Velký zájem je dodnes i o model Rapid, který se ale již druhým rokem nevyrábí a byl nahrazen ne až tak úspěšným modelem Scala. Na Slovensku si prvenství mezi modely drží také Škody Octavia a Fabia, v Polsku naopak vede Opel s modely Astra a Insignia.

TOP 10 nejprodávanějších aut v síti AAA AUTO a Mototechna v roce 2022

 

Česká republika

Slovensko

Polsko

1.

Škoda Octavia

Škoda Octavia

Opel Astra

2.

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Ford Focus

3.

Škoda Superb

VW Passat

Opel Insignia

4.

VW Passat

VW Golf

Škoda Octavia

5.

VW Golf

Kia Ceed

Dacia Duster

6.

Ford Focus

Škoda Superb

VW Passat

7.

Hyundai i30

Kia Sportage

Renault Megane

8.

Kia Ceed

Hyundai i30

Škoda Fabia

9.

Škoda Karoq

Opel Astra

Kia Sportage

10.

Hyundai Tucson

Suzuki Vitara

VW Golf

Zatímco v roce 2021 se vůbec poprvé nejvíce prodávaly kombíky, v roce 2022 se na první místo opět vrátily hatchbacky. „Zatímco v pandemii lidé vyhledávaly prostorné vozy, s příchodem války na Ukrajině a zdražení paliv naopak museli řešit, jak ušetřit. I proto si část zákazníků začala pořizovat druhé i třetí auto do rodiny, a to malé a úsporné na provoz. Často šlo o starší vozy s nižšími pořizovacími náklady, které se při nárůstu cen energií vyplatí i přes růst cen dalších služeb, jako je pojištění nebo třeba nákup na úvěr. V naší síti autocenter se zájem o nákup vozů na splátky zvýšil napříč všemi zeměmi. Nejvíce pak na Slovensku, kde tvoří 41 % prodejů. To je nejvíce za několik let,“ upozornila Topolová.

Nejvýznamněji roste zájem hlavně o SUV, která tvoří již 24 % celkové poptávky. Hatchbacky mají podíl 27 %, kombíky 26 %. Podobná situace je i na Slovensku, kde jsou první s velkou převahou hatchbacky (31 %), druhé kombi (25 %) a třetí SUV (23 %). Výrazněji mají našlápnuto SUV v Polsku, kde jsou tyto vozy již druhé s 22 %. První příčku drží neochvějně hatchbacky s 36 % a na třetím jsou se 17 % vozy kombi.

Podíváme-li se na prodeje z pohledu druhu pohonu, 54 % zákazníků AURES Holdings v ČR si pořídilo benzínový vůz. „Ať už tady u nás v Česku, nebo u sousedních Poláků či Slováků, ve všech zemích významně posílila obliba benzínových aut a prodeje těchto aut byly za 30 let naší historie vůbec nejvyšší. V Polsku je podíl dokonce sedmdesát jedna procent, na Slovensku jsou za posledních několik let tyto vozy první s více než polovičním podílem. Zájem o benzínové vozy se zvýšil se zdražováním paliv a doplňuje vyšší poptávku po karoseriích hatchback, u kterých je to stále primární pohon,“ vysvětlila Karolína Topolová. Přestože roste i zájem o alternativní paliva, stále jde o minoritní část z celkových prodejů do 1 %. AURES Holdings se ale na rostoucí zájem v příštích letech připravuje a čistou mobilitu zahrnulo i do své ESG strategie do roku 2030.

Zákazníci každým rokem kupují vybavenější vozy. Příkladem může být převodovka, kdy poslední roky kontinuálně stoupá zájem o tu automatickou, a to ve všech zemích, kde skupina působí. V České republice si vůz s automatem loni pořídilo již více než 27 % zákazníků, na Slovensku jen o jedno procento méně a v Polsku již přes 18 %. Stejně tak roste zájem o auta s náhonem na všechna čtyři kola, což je dáno i vyšším podílem prodaných SUV. V Česku mělo 4x4 přes 17 % prodaných aut, na Slovensku 16 % a v Polsku již 10 %. Z barev Češi a Slováci nejčastěji volí stříbrnošedou nebo bílou, Poláci pak černou a až na druhém místě stříbrnošedou.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688