Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.01.2023 17:51:00

Pokles aktivity, ale také nabírání zaměstnanců - data dnes podpořila jestřáby

ISM dodalo první zásadní data po přelomu roku. Tržní reakce na jeho index sledující aktivitu průmyslu je negativní, když sice hlavní číslo naplnilo očekávání, ale detaily nahrávají jestřábům ve vedení Fedu.

Pokles ISM hlouběji pod neutrálních 50 bodů by měl být za současné situace negativní, ovšem výsledných prosincových 48,4 prakticky kopíruje konsensus na úrovni 48,5 a nevybízí k reakci. Je třeba se tedy podívat na dílčí výsledky průzkumu. Ty hovoří o rychlejším úbytku nových objednávek, menším poklesu produkce a nárůstu zásob, čímž dokreslují slabší aktivitu.

Slovní odpovědi firem jsou dost různorodé. Najdeme v nich konstatování slábnoucí poptávky, ale také nápravy dodavatelských řetězců a některé firmy vidí nadále problém hlavně v nedostatku kapacity a kvalifikovaných pracovníků.

1

Vedle toho jsou tu také další důležité subindexy. Index cen naznačuje další citelný ústup cenových tlaků, což by se mohlo projevit v následujícím PPI. Jde určitě o příznivý faktor, který by ještě nedávno trhy pozitivně naladil. Jak ale upozornil Fed, podstatnější než výkyvy cen je pro něj napjatý trh práce, a v tomto bodě ISM dodává naopak nepříznivé informace. Firmy se po přestávce vrátily k nabírání lidí, ačkoli jde pouze o mírný nárůst zaměstnanosti.

K dokreslení obrázku je pak dobré dodat současně zveřejněná data o otevřených pracovních pozicích (za listopad): Navzdory očekáváním jich prakticky neubylo, když počet dosahuje skoro 10,5 milionu.

Právě kombinace signálů o trhu práce asi bude převažovat, neboť drží jestřáby z Fedu pevně v sedle. Důkazem toho může být i dnešní komentář Neela Kashkariho, podle něhož by si Fed měl vybrat přestávku až po zvednutí sazeb na 5,4 pct. Navíc, pokud by inflace klesala příliš pomalu, sazby by případně mohly stoupnout ještě podstatně výš, říká. Kashkari je jeden z těch, kteří se z výrazné holubice převtělily do jestřába, a ani slibné cenové statistiky je zatím nedokázaly obměkčit. Obrázek o názorech bankéřů by mohl upřesnit dnešní zápis z prosincového zasedání měnového výboru.

A vzhledem k signálu, který vyslalo ISM spolu s otevřenými pozicemi, nyní investoři o to pozorněji upřou zraky k prosincovému reportu z trhu práce, který vyjde v pátek. Zatím to nevypadá, že by měl ztrácet sílu, přestože roste shoda na slabém výhledu pro ekonomiku.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 15:38  EURUSD roste po německém CPI (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Po 14:32  Inflace v Německu podle očekávání ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688