Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  02.01.2023 09:28:10

Ranní okénko - Začátek roku v ostrém tempu s evropskou inflací a americkým trhem práce


První týden roku 2023 nepoplyne v příliš odpočinkovém tempu, a naopak během něj na trh dorazí dávka ekonomických dat jak z Česka, tak i ze zbytku světa. Pomyslný startovní výstřel bude představovat za několik minut zveřejňovaný český index nákupních manažerů (PMI) ve výrobě, od kterého očekáváme mírné zlepšení. Úterý bude patřit zejména německé inflaci, kde se v důsledku vládních opatření patrně dostaví výrazné snížení cen plynu a tím pádem i meziroční míry spotřebitelské inflace. Celý výsledek inflace za eurozónu vyjde až v pátek. Meziprostor ovšem vyplní americká data. Ve středu budou zveřejněny zápisky z posledního zasedání Fedu. Mezi řádky budou tržní aktéři chtít vyčíst zejména to, co vedlo 17 z 19 členů k očekávání finální výše sazeb nad 5 % a především, co by je mohlo přesvědčit o menší razanci. Úzce souviset s dalším chováním Fedu pak budou i data zveřejňovaná ve čtvrtek (týdenní žádosti, report z trhu práce od ADP) a především v pátek. To totiž vyjde měsíční report z trhu práce. Z Česka pak v pátek navíc dorazí ještě výsledek z průmyslu, tradičně doplněný i o zahraniční obchod.

Dnešek je z pohledu globálního ekonomického kalendáře ještě relativně klidný a pozornost tak může patřit domácímu výsledku PMI indexu ve výrobě za loňský prosinec. Očekáváme stejně jako trh mírné zlepšení z 41,6 na 42,7 bodu. Směrem vzhůru se mj. pohyboval již předběžný výsledek v eurozóně (47,1b > 47,8). I to ale znamená výsledek stále hluboko pod pomyslnou 50bodovou hranicí oddělující růst výroby od poklesu.

Úterý bude především o německé prosincové inflaci. Očekáván je pokles meziroční míry (CPI) z 10 % na 9 %, a tedy meziměsíční pokles cenové hladiny o 0,7 %. Rozpětí očekáváných výsledků je ale tentokrát enormní (od 7,6 % po 10,3 % u r/r inflace) v důsledku nejasností ohledně způsobu započítání změn ze strany německého statistického úřadu. Situace je tak obdobná jako u českého říjnového výsledku a reakce trhu může být silnější než u některých předchozích zveřejnění.

Ve středu dorazí finální cifra ohledně českého deficitu za rok 2022, pro globální trhy ale budou důležitější zápisky z posledního zasedání Fedu. Trh bude kromě sazeb sledovat i to, jak moc do svého rozhodování členové zahrnuli nižší než očekávaný výsledek listopadové inflace. Ten totiž vyšel v prvním ze dvou dnů zasedání a řada členů nemusela již upravit svůj výhled na základě nejnovějších čísel.

Ve čtvrtek přijde prosincový výsledek ohledně počtu vytvořených pracovních míst od agentury ADP, kdy je v soukromém sektoru očekáváno 145 tisíc nových pozic (vs. 127 tisíc v listopadu).

Více sledovaný ale bývá až páteční oficiální report, který by měl ukázat mírné zpomalení proti listopadu a mimo zemědělský sektor mělo podle mediánového odhadu v listopadu vzniknout 200 tisíc pozic (vs 263 tisíc v listopadu). Nezaměstnanost by měla setrvat na 3,7 %. Důraz patrně bude kladen i na vývoj mezd, kdy trh očekává 5,0% růst proti loňskému roku (5,1 % v listopadu). Dále silná dynamika neotevře příliš prostoru pro holubičí vyjádření ze strany Fedu. Z eurozóny dorazí prosincová inflace ovlivněna zejména německým výsledkem. V aktuální nejistotě je medián trhu nastaven na 9,5 % (10,0 % v listopadu). Jádrová inflace ale nepoleví a trh naopak očekává zrychlení na 5,1 % (5,0 % v listopadu).

Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Helena Horská,hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

10.03.2023Ranní okénko - Inflace, průmysl a trh práce v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688