ČSÚ (ČSÚ)
Reality  |  21.12.2022 09:03:27

Více než polovina obydlených bytů v Česku je v bytových domech


Dosud zveřejněné údaje o domech a bytech ze Sčítání 2021 byly nově doplněny o údaje o počtu nadzemních podlaží domu a poloze bytudomě. Publikována byla také data za obydlené byty podle charakteristik domu, jako je druh domu, vlastník domu, období výstavby nebo rekonstrukce, materiál nosných zdí, připojení na kanalizaci a vybavení výtahem. Počty obydlených domů a obydlených bytů podle druhu domu jsou k dispozici i za nejmenší územní jednotky.

Obydlené domy v Česku měly podle Sčítání 2021 nejčastěji jedno nebo dvě nadzemní podlaží jednopodlažních domů byla více než třetina a dvoupodlažních domů dokonce více než polovina ze všech obydlených domů se zjištěným údajem. Tři nebo více nadzemních podlaží měl jen každý osmý obydlený dům. Výjimečné postavení mezi kraji díky nadprůměrnému zastoupení bytových domů v domovním fondu zaujímá hlavní město Praha, kde bylo domů se třemi a více podlažími nejvíce (43,5 %). Naopak v krajích s vysokým podílem rodinných domůkraje Středočeský, Zlínský a Vysočina – tvoří tří a vícepodlažní domy jen 6-8 % obydlených domů.

Více než 2,4 milionu obydlených bytů se nachází v bytových domech, z celkového počtu téměř 4,5 milionu obydlených bytů v Česku je to více než polovina (54,3 %). Z počtu obydlených domů přitom bytové domy tvoří jen desetinu. Byty v rodinných domech v počtu necelých 2 milionů představují 44,1 % obydlených bytů. Pouze 1,6 % obydlených bytů je umístěno v ostatních typech budov.

Zveřejněné výsledky do úrovně krajů jsou uvedeny na webu www.scitani.cz. Podrobné údaje o domech a bytech za všechny územní jednotky až do úrovně obcí a městských částí, resp. obvodů jsou dostupné ve Veřejné databázi ČSÚ. Zde jsou v sekci Základní údaje SLDB 2021 zveřejněny údaje o počtu obydlených domů a obydlených bytů podle druhu domu také pro nejnižší územní jednotky: části obce, části obce – díly, ZSJ a ZSJ – díly. Kompletní data ke stažení v otevřeném formátu CSV jsou rovněž k dispozici na stránce Výsledky sčítání 2021 – otevřená data.

 

Přílohy

  • aktualita_sldb_221221_cz.docx
 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688