mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.12.2022 02:59:00

Japonsko investuje do vývoje a výroby čipů, zapojeni jsou i Češi

Japonsko investuje do vývoje a výroby čipů, zapojeni jsou i Češi

20.12.2022 / 02:47 | Aktualizováno: 21.12.2022 / 02:59

Japonská vláda považuje domácí výrobu polovodičů za jeden z klíčových nástrojů posílení ekonomické bezpečnosti země. S rostoucím napětím kolem Tchaj-wanu a novými americkými omezeními na vývoz pokročilých čipů do Číny se jeví tento kritický sektor pro fungování japonské ekonomiky o to zranitelnější. Japonsko tak začalo od minulého roku významně subvencovat výzkum a vývoj polovodičů a s cílem oživení domácího průmyslu a láká také technologické společnosti z USA a Tchaj-wanu. Úspěšná česko-japonská spolupráce probíhá i v rámci společné výzvy technologických agentur TAČR a NEDO a v rámci něj uskutečněného projektu mezi SVCS Process Innovation a Horiba STEC.

Ekonomická bezpečnost a zvláště a oživení domácí výroby polovodičů je jako jedna z priorit vlády premiéra F. Kišidy viditelná v narůstající finanční podpoře státu tomuto odvětví. V posledním mimořádném rozpočtovém navýšení v listopadu t. r. japonská vláda přidělila na společný výzkum nové generace čipů ve spolupráci s USA 350 mld. JPY a vedle toho dalších 450 mld. JPY na rozvoj domácí výroby a 370 mld. JPY na zajištění nezbytných dodavatelských řetězců pro tuto výrobu.

Již od června t. r. navíc japonská vláda subvencuje stavbu zařízení na výrobu čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) na ostrově Kjúšú. Další subvence poskytla výrobcům čipů americko-japonské Kioxia a americké Micron Technology, jejichž výroba by měla být také zahájena v příštích dvou letech. Nejambicióznějším nově oznámeným projektem je konsorcium Rapidus složené z významných japonských soukromých firem jako Sony, Softbank, Toyota, NEC, NTT, Denso a Mitsubishi Bank finančně podporované státem, konkrétně Ministerstvem hospodářství, obchodu a průmyslu (METI), sumou 70 mld. JPY. Nově založené konsorcium má nejen rozvíjet post-5G technologie, ale také se věnovat vývoji a výrobě příští generace polovodičů a demonstraci jejich prototypů.

Důležitost rozvoje domácí výroby čipů potvrdila i přítomnost premiéra F. Kišidy na SEMICON Japan 2022, největším veletrhu polovodičového průmyslu v Japonsku, který zahájil v polovině prosince. Ve svém projevu zdůraznil důležitost čipů pro ambice jeho vlády v oblasti dekarbonizace a digitalizace a podporu vlády tomuto odvětví vč. rozvíjející se spolupráce s USA a Evropou.

Na veletrhu byla také s vlastním stánkem přítomna česká společnost SVCS Process Innovation. Ta se mj. prezentovala zapojením do dvouletého projektu vývoje Minimal Fab s japonskou firmou Horiba STEC. Tento společný projekt byl mj. výsledkem spolupráce českých a japonských technologických agentur Technologické agentury ČR (TAČR) a New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), na jehož financování se společně podílely.

V zařízeních konceptu Minimal Fab je možné vyrábět polovodiče i v omezených prostorech pro jejich instalaci a přináší tak revoluční způsob objemově menší, ale zato méně náročně výroby. Stánek Minimal Fab, jeden z největších na veletrhu, byl umístěn hned vedle SVCS Process Innovation, a nyní se nové zařízení chystá do celosvětového prodeje. Projekt tak potvrdil, že i v nejnáročnějších technologických odvětvích lze úspěšně realizovat česko-japonskou firemní spolupráci.

MinimalFab s vedoucím projektu Dr. Kijoaki Harou (AIST/Horiba)

MinimalFab s vedoucím projektu Dr. Kijoaki Harou (AIST/Horiba)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688