ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  12.12.2022 08:30:51

Fed a ECB určí trhům směr do nového roku

V tomto rušném týdnu dojde na zasedání Fedu i ECB, ale nejprve se ve Spojených státech (v úterý) a dnes i v Česku dozvíme výsledky listopadové inflace.

Nastává poslední skutečně rušný týden před koncem roku. Nejenže v něm dojde na zasedání Fedu i ECB, ale nejprve se ve Spojených státech (v úterý) a dnes i v Česku dozvíme výsledky listopadové inflace. Říjnová čísla byla slabší a v kombinaci s uvolněnější náladou na komoditních trzích přispěla velkou měrou k odbourání sázek na agresivnější růst úrokových sazeb v USA i v eurozóně. I proto v tuto chvíli valná část trhů čeká od Fedu i ECB podobně jako my zvýšení sazeb “jenom” o 50bps. A i proto se dalo v posledních týdnech na globálních trzích daleko “uvolněněji” dýchat. Zásadní pro pokračování relativního tržního komfortu ovšem v tomto týdnu nebude samo o sobě rozhodnutí o sazbách, ale doprovodné komentáře indikující možný vrchol sazeb a dobu pobytu v jeho okolí. A jak u Fedu, tak i ECB očekáváme, že rétorika zůstane i nadále jestřábí. I když se pohybujeme v okolí inflačních vrcholů, cesta dolů nemusí být tak jednoduchá a inflace se může ukázat po výrazném inflačním šoku značně perzistentní. Prostor pro další “úlevný” pokles delších tržních výnosů z dnešních úrovní tak považujeme v tuto chvíli za omezený. Je pravda, že jistou úlevou může na trzích udržet “překvapivý” pokles cen ropy. Zdá se, že západní cenový strop na ruskou ropu sice neomezil schopnost Ruska ropu vyvážet, na druhou stranu však posílil vyjednávací pozici asijských obchodníků při jednání s Moskvou. I proto uralská ropa prudce padá (od začátku prosince z 61 USD na 46 USD na barel) a táhne s sebou dolů i ropu brent. Na druhé straně ovšem vidina pokračujícího konfliktu s Ruskem a studenějšího počasí táhne opět v Evropě vzhůru ceny zemního plynu i elektřiny, které jsou v inflačních koších v tuto chvíli daleko větším tématem. A jsou velkým tématem i pro evropský energeticky náročný byznys. I proto zůstáváme před koncem roku skeptičtí. Přes jistou tržní úlevu patrnou v posledním měsíci a půl (i na české koruně) ještě pravděpodobně není čas sázet na trzích na konec energetické krize a obrat k lepšímu.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

06.02.2020Koruna trhala rekordy. Další směr určí ČNB Jan Berka (Roklen24)
09.08.2019FED zavede do roku 2024 nový platební systém cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
20.02.2019Fed zvyšování sazeb ukončil, ECB začne koncem roku (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688