Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  05.12.2022 08:55:16

Ranní okénko - 2. prosincový týden nabitý daty z české ekonomiky


Tento týden je doslova nabitý reálnými čísly z české ekonomiky a až do čtvrtka tak bude na domácím trhu o dění postaráno. Hned za několik málo minut dorazí informace o vývoji mezd ve třetím čtvrtletí, kde očekáváme slušný nominální růst, který ale vzhledem k vysoké inflaci odpovídá reálnému poklesu o takřka 10 %. V úterý dorazí další spíše negativní čísla z maloobchodu, na které ve středu naváže průmysl a zahraniční obchod. Vše ve čtvrtek zakončí čísla ohledně podílu nezaměstnaných. V eurozóně budou zajímavá především dnešní čísla ohledně maloobchodu, z USA pak až konec týdne, kdy vyjdou ceny výrobců spolu se spotřebitelskou důvěrou z michiganské univerzity.

Dnes bude zásadní informace ohledně vývoje mezd. Náš odhad odpovídá mediánu trhu, kdy očekáváme reálný pokles o 9,8 %. V nominálu to odpovídá růstu o 6 %. Pro srovnání, ČNB ve své poslední prognóze pracuje s nominálním růstem mezd o 6,1 %, Ministerstvo financí o 6,8 %. V USA dnes budou sledovány tovární objednávky, kde se očekává 0,7% meziměsíční nárůst, o 1 % by pak měly růst objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.

V úterý dorazí české maloobchodní tržby. I zde je náš odhad shodný s tržním, který předpokládá 6,5% meziroční pokles. Důvodem je kombinace dopadu vysoké cenové hladiny a zvýšené nejistoty s ohledem na očekávání recese. Oživení registrací nových automobilů signalizuje růst jejich prodejů, a tak včetně automobilového segmentu je odhadovaný pokles menší poblíž 4 %. Z Německa pak bude i pro další vývoj v tuzemském průmyslu zajímavá statistika továrních objednávek.

Ve středu pak dorazí právě tuzemská statistika průmyslu, kde očekáváme relativně výrazně horší výsledek než trh. Podle našeho odhadu pozitivní efekt v automotive začíná pomalu vyprchávat a čím dál tím více se ukazuje celkové zpomalení napříč sektory. Přesto meziroční růst výroby v automobilovém sektoru o takřka 100 % přinese nezanedbatelný pozitivní efekt a průmysl by ta měl ukázat meziroční růst o 3,6 %. Trh očekává růst o 7,1 %. Kromě průmyslu dorazí i statistika zahraničního obchodu, kde se deficit podle našeho odhadu v říjnu pohyboval poblíž zářijové úrovně, v okolí 12 mld. .

Ve čtvrtek uzavře z pohledu Česka týden statistika nezaměstnanosti, kde může začít být výraznější vliv sezónních vlivů a podíl nezaměstnaných tak podle nás rostl z 3,5 % na 3,6 %. Trh očekává stagnaci na stejné úrovni.

V pátek už mix českých dat pokračovat nebude, naopak na globálním trhu bude pozornost budit vývoj cen u amerických výrobců, promluvit do očekávání ohledně dalšího postupu Fedu může i výsledek statistiky spotřebitelské důvěry z michiganské univerzity.

Týden uzavřela koruna na o něco slabších úrovních, stále ale pod hranicí 24,4 EUR/CZK. Výnos na desetiletém českém dluhopisu dále ustupoval – na začátku minulého týdne byl těsně pod 5% hranicí, aktuálně je poblíž 4,6 %. Eurodolar začíná týden nad 1,05 EUR/USD. V pátek globální trhy sleovaly zejména data z amerického trhu práce, kde více vytvořených pracovních míst než se čekalo (263k vs. 200k) dále značí silný stav. Nezaměstnanost zůstala na 3,7 %.


Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.08.2023Týden nabitý daty z tuzemské ekonomiky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688