msmt.cz (MŠMT)
Evropská unie  |  30.11.2022 16:15:16

Ruská agrese proti Ukrajině: Dilemata ve vzdělávání

1
Praha, 30. listopadu 2022 – České předsednictví Radě EU spolu s Generálním sekretariátem Rady EU dnes uspořádalo online konferenci na vysoké úrovni o integraci ukrajinských žáků v členských státech Evropské unie. Cílem konference je výměna názorů na začleňování ukrajinských uprchlíků do jednotlivých vzdělávacích systémů a předání konkrétních zkušeností lidí z terénu.

Česká republika začlenila téma dopadu ruské vojenské agrese proti Ukrajině do svých priorit předsednictví v Radě EU. Témata jako digitální well-being nebo mezigenerační solidarita tak dostaly nový rozměr.

„Je nezpochybnitelné, že ruské barbarství musí být jednoznačně odsouzeno a stejně tak, že je povinností nás Čechů pomoct ukrajinským dětem, žákům a studentům, kterým agrese Ruské federace ztížila či dokonce znemožnila pokračování v jejich dalším vzdělávání. Česká republika jim poskytla nejen útočiště, ale také možnost okamžitého vstupu do vzdělávacího sytému tak, aby mohli mladí Ukrajinci téměř kontinuálně navázat na svoje dosavadní vzdělání,“ uvedl na konferenci za českou stranu náměstek pro řízení sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF na MŠMT Václav Velčovský a pokračoval: “Nyní si můžeme i díky této konferenci předat zkušenosti členských států se začleňováním ukrajinských žáků. Je totiž naším cílem upravit vzdělávání tak, aby se žákům čas strávený na českých školách započítal do ukrajinského vzdělání,“ dodal náměstek Velčovský.

Konferenci zahájil generální ředitel pro dopravu, energetiku, životní prostředí a vzdělávání z Generálního sekretariátu rady EU Peter Javorčík. Náměstek Velčovský přednesl key-note-speach, ke které se vyjádřily špičky evropské politiky jako evropská komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel nebo europoslankyně a předsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Sabine Verheyen. Druhá část konference byla koncipována jako výměna zkušeností členských států a jejich stakeholderů v praxi.

Další informace ZDE

Infobox:
Náměstek pro řízení sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF na MŠMT Václav Velčovský se k situaci na Ukrajině v oblasti vzdělávání ukrajinských uprchlíků vyjadřuje pravidelně v Evropském parlamentu. Už ve svém prvním vystoupení v polovině března letošního roku představil první velmi rychlé kroky České republiky k pomoci migrantům v oblasti vzdělávání, přičemž je k dispozici na
webu MŠMT také jeho prezentace k tématu, část jeho vystoupení, a také záznam celého jednání.
V dalším vystoupení koncem června se náměstek Velčovský soustředil především na implementaci zákona Lex Ukrajina a na aktivity, které MŠMT naplánovalo na jaro a léto, a to adaptační kurzy, jazykové vzdělávání pro různé skupiny, práci s ukrajinskými učiteli apod. Česká republika byla v tomto ohledu Evropským parlamentem explicitně vysoce oceněna za rychlost a systémovost, s jakou přistupuje k této velmi složité a citlivé agendě.
Celá prezentace náměstka k tématu začleňování ukrajinských dětí do českého vzdělávacího systému je opět k dispozici na webu MŠMT.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688