Export (export.cz)
Ze světa  |  30.11.2022 15:02:20

Kosovské starosty lákají české autobusy i chytré technologie pro města

Zástupci kosovských měst projevují zájem o české elektrobusy, moderní systémy řízení dopravy a parkování, a také například o systém recyklace stavebního odpadu. Ukázala to listopadová návštěva kosovských starostů v Česku. Kosovany v této souvislosti zaujaly také české zkušenosti s čerpáním financí z fondů Evropské unie.

 

Kosovské starosty zaujaly zkušenosti Hradce Králové s elektrobusy. Foto: Shutterstock

Mise starostů byla zaměřená na prostředky hromadné dopravy, inteligentní systémy pro městskou veřejnou dopravu, moderní systémy řízení automobilového provozu, parkování ve městech a ekologická řešení. Kosovská města moderní dopravní prostředky a chytré dopravní technologie potřebují, což potvrdil zájem kosovských partnerů v průběhu pobytu v ČR. Mise navazovala na konferenci „EU-Western Balkans: Smart Cities Economic Forum“, která se konala v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Zúčastnily se jí delegace starostů ze všech zemí západního Balkánu.

S cílem nabídnout představitelům kosovských měst moderní prostředky hromadné dopravy a chytré technologie pro udržitelný městský rozvoj připravilo Velvyslanectví ČR v Prištině ve spolupráci s ministerstvy zahraničí a průmyslu program návštěvy, která se uskutečnila v polovině listopadu v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomaciePROPED.

PRIŠTINA CHYSTÁ NÁKUP ELEKTROBUSŮ

Vzhledem k tomu, že hlavní město Priština hodlá s podporou finančních nástrojů EU na obnovu ekonomiky zakoupit autobusy, první cesta kosovských starostů vedla do Hradce Králové, který je jedním z průkopníků hromadné elektromobility v ČR. Kosovští hosté se seznámili se systémem fungování a řízení dopravy ve městě s využitím elektrobusů. V úvodu jednání ředitel dopravního podniku města Hradec Králové uvedl, že dlouhodobé zkoušky prokázaly efektivitu elektropohonu v městských ulicích.

Kosovští hosté se zajímali o systém rychlého nabíjení autobusů v průběhu denního provozu elektrobusů a měli též možnost zhlédnout systém pomalého nabíjení. Další dotazy směřovaly na systém financování hromadné městské dopravy a na využití grantů EU, prostřednictvím kterých byl nákup autobusů pro město realizován.

Další cesta delegace vedla do výrobního podniku SOR Libchavy. Po představení podniku a výroby proběhlo jednání s obchodním ředitelem společnosti. Kosovská delegace se zajímala o cenové podmínky a termíny dodání elektrobusů a také například o trvanlivost baterií do autobusů a možnost jejich výměny. Po jednání následovala prohlídka výrobních provozů, kde se účastníci mise seznámili s jednotlivými typy autobusů, které společnost SOR Libchavy vyrábí.

SMART CITIES PO ČESKU

Další významná akce se konala v Českém institutu informatiky robotiky a kybernetiky na ČVUT v Praze. Účastníci shlédli několik prezentací na téma „smart cities“ a jednali s představiteli českých firem specializujících se na ekologická a chytrá řešení pro města.

V rámci předsednictví ČR v Radě EU připravilo ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a dalšími institucemi konferenci „EU-Western Balkans: Smart Cities Economic Forum“, která se konala v Kongresovém centru Praha. Zúčastnily se jí delegace starostů ze všech zemí západního Balkánu. Tématem jednání byl udržitelný rozvoj měst, zelená mobilita, digitální transformace a ekologická řešení dopravy a parkování ve městech. Kromě vystoupení a prezentací zaměřených na udržitelnost rozvoje měst se účastníci seznámili též s možnostmi, jak získat pro městské projekty finanční prostředky z fondů EU.

V předsálí konference byly stánky českých inovativních firem, s jejichž představiteli účastníci konference jednali o možnostech spolupráce. Kosovská delegace se zajímala o dopravní prostředky společnosti Škoda Transportation, o systémy řízení dopravy a parkování společnosti Cross Zlín a o recyklační technologie společnosti Cementum.

PROPED významně podpořil povědomí o Česku a o výborné kvalitě české produkce a českých technologií z oblasti dopravy, ekologie a zelené transformace. Mise kosovských starostů rovněž vytvořila podmínky pro konkrétní jednání o českém exportu. Akce současně umožnila inovativním českým firmám představit se s minimálními náklady představitelům nejvýznamnějších kosovských měst, kteří se podílejí na rozhodování o nákupech prostředků hromadné dopravy, systémů řízení dopravy a dalších technologií pro obce, které řídí.

Květoslav Sulek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Prištině


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688