Inzerce (Inzerce)
Práce  |  30.11.2022 11:30:03REKLAMA

Firmy v inzerátech neukazují nabízenou mzdu. Proč?

Uchazeči o práci často v inzerátech nevyčtou, kolik za práci společnost nabízí. Očekávají jí pak nejpozději při prvním pohovoru, ale například v IT odvětví tuto informaci dostane jen 15 % z nich. Pracovní portál No Fluff Jobs radí, abyste na takové inzeráty neodpovídali.

Přestože je pro uchazeče o práci informace o nabízené mzdě jednou z nejdůležitějších, často ji zjistí teprve až po prvním, někdy i pozdějším kole výběrového řízení. Transparentnost je pro mnohé společnosti stále výzvou a se výdělky v pracovních inzerátech zveřejňují jen zřídka. Proč tomu tak je a měli by lidé na inzeráty bez uvedené mzdy vůbec odpovídat?

Zveřejňování výdělků v inzerátech – problém trhu práce

Podle jedné z našich studií až 87 % kandidátů z IT průmyslu hledá v inzerátech informace o odměně, podmínkách a formě spolupráce a pracovní náplni. Výši odměny ale v inzerátech nenachází na 72 % uchazečů. Tímto přístupem společnosti přicházejí o cenné přihlášky lidí, kteří by se na danou pozici skvěle hodili, ale nehodlají odpovídat na inzeráty bez platového rozpětí. Proč? Protože skrývání klíčových informací může nejen vzbudit podezření vůči potenciálnímu zaměstnavateli a uchazečů se může dokonce dotknout. Jaké je vysvětlení netransparentního jednání v náborovém procesu?

Firmy tímhle způsobem „ušetří“

Z pohledu firmy se může zdát výhodnější nejprve se zjistit finanční očekáváních kandidátů. Firma si pak vybere toho, který splňuje různé požadavky, a navíc svou práci ohodnotil nejlaciněji. Přenášet břemeno oceňování potenciálně poskytnuté práce z firmy na jednotlivce je krajně nefér. Zvlášť, když se bavíme o zaměstnávání člověka, který se svou prací podílí na růstu společnosti. Je třeba si uvědomit, že employer branding začíná už zveřejněním inzerátu.

Pouhé zveřejnění nabízené mzdy v inzerátech umožní vaší společnosti vyniknout. Navíc, podle letošní studie Pracuj.pl 71 % lidí přiznalo, že pracovní nabídky s informacemi o mzdě je motivují k tomu, aby se ucházeli efektivněji než ostatní. Kromě finančního ohodnocení pomůže i zveřejnění balíčku benefitů.

Mají uchazeči na netransparentní inzeráty odpovídat?

Portál s nabídkami prací No Fluff Jobs mají jasno. Neodpovídat. Respektujte se, stojíte za to! No Fluff Jobs zveřejňuje pouze inzeráty s nabízenou mzdou, informacemi o firmě, benefitech, používaných technologiích atp. Portál zveřejňuje nabídky z IT odvětví, ale usiluje o transparentní nabídky na celém pracovním trhu. Chce, aby uvádění mzdy v inzerátech bylo povinností, proto spustil iniciativu Stojíš za to! Cílem je informovat veřejnost a nastartovat legislativní změny na úrovni EU. Boj za transparentní náborové procesy může podpořit kdokoliv svým podpisem k otevřenému dopisu určenému předsedkyni Evropské komise na stránkách www.stojiszato.cz.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.

Okomentovat na facebooku


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688