plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.11.2022 13:04:12

Předvánoční Plzeň nabízí bohatý program

Předvánoční Plzeň nabízí bohatý program

Historické centrum Plzně již rozzářila vánoční výzdoba. Tradiční adventní trhy s živou hudbou, dřevěným betlémem, zvířátky, provoněné svařeným vínem a punčem jsou v plném proudu. O první adventní neděli se rozsvítil vánoční strom na náměstí Republiky. V městských obvodech jsou další vánoční stromy, ty jsou ale i na méně obvyklých místech – například na Borské přehradě se rozsvítí poprvé ve čtvrtek 1. prosince, v pátek 25. listopadu rozsvítilo strom i Divadlo J. K. Tyla ve foyer Nové scény. V předvánoční době se konají speciální adventní prohlídky. Pěší zóna v Riegrově ulici ožije stánky s pestrou nabídkou teplých nápojů, polévek a dezertů.

Zdroj ilustračních fotografií (Plzeň-Turismus)

Zdroj ilustračních fotografií (Plzeň-Turismus)

„Pokud jste ještě nebyli v Plzni v období adventu, je čas to napravit. Kouzelná vánoční výzdoba, jedny z nejhezčích adventních trhů v republice a pestrá nabídka speciálních adventních zážitků pro malé i velké, to vše vás čeká v předvánočním čase u nás v Plzni,“ pozvala na advent do Plzně Lucie Kantorová, náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu.

Zdroj ilustračních fotografií (Plzeň-Turismus)

Speciální adventní prohlídky

Speciální vánoční atmosféru nabídnou adventní prohlídky katedrály sv. Bartoloměje, které propojují tradiční komentovanou prohlídku interiéru s poutavým výkladem o vánočních zvycích a tradicích. Ty budou hlavním tématem také na vánočních komentovaných prohlídkách statku U Matoušů v Bolevci. Jedinečný zážitek nabízí během adventu také Plzeňský Prazdroj, který láká na speciální prohlídky s bohatou degustací a pivním kvízem. Na rozšířenou degustaci a prohlídku výroby mohou zájemci vyrazit také do Bohemia Sektu ve Starém Plzenci. Za výlet stojí také výstava papírových betlémů v jízdárně nedalekého zámku Kozel.

Riegrovka hřeje každou adventní neděli

Riegrova ulice patří mezi nejpříjemnější pěší zóny v historickém centru Plzně. Nachází se tu řada zajímavých restaurací, barů a kaváren. Po letním společném kulturním projektu Riegrovka hraje se řada z místních podniků opět spojila, aby pro své hosty i náhodné kolemjdoucí připravily něco speciálního také v období před Vánoci. Tentokrát pod názvem Riegrovka hřeje nabídne každou adventní neděli speciální gastrozónu.

Zdroj ilustračních fotografií (Plzeň-Turismus)

Od 14 hodin odpoledne až do večera se budou moci zájemci zahřát nejen uvnitř, ale také u vánočních stánků přímo na ulici. „Podávat se budou především horké nápoje. Pochutnáte si nejen na svařáku, punči či horké becherovce, ale i na polévce minestrone či tradiční dršťkovce, voňavých vaflích nebo teplém štrúdlu,“ doplnila Helena Mařanová z městské organizace Plzeň-TURISMUS.

Termíny a prodej vstupenek
  • Adventní prohlídky katedrály sv. Bartoloměje (v úterý od 17 hodin a v sobotu od 16 hodin): prodej vstupenek v Turistických informačních centrech či na Plzeňské vstupence
  • Adventní prohlídky pivovaru s pivním kvízem (v pátek a v sobotu od 17 hodin): prodej vstupenek na webu Plzeňského Prazdroje
  • Vánoční prohlídky statku u Matoušů (od úterý do pátku v 11 a ve 13 hodin): informace ke vstupenkám na webu
  • Výstava Papírové betlémy a vánoční zvyky v jízdárně zámku Kozel (27. listopadu – 6. ledna): vzhledem k mimosezoně pořadatelé doporučují zkontrolovat otevírací dobu pro konkrétní den na webu zámku Kozel
Další tipy na prohlídky
  • Exkurze s rozšířenou degustací v Bohemia Sektu ve Starém Plzenci (v neděli od 10:30 hodin)
  • Komentované prohlídky Velké synagogy s návštěvou rabínského domu (v pondělí a ve středu od 15:30 hodin)
  • Komentované prohlídky podkroví katedrály a věží (v sobotu od 17:30, do 17. prosince)
  • Historické podzemí za svitu baterek (12.–18. prosince)
Akce v plzeňské zoo
  • Čertovské odpoledne s mikulášskou nadílkou a uspáváním medvědů (3. prosince)
  • Živý betlém mezi zvířátky (17. prosince)
  • Štědrodenní nadílka do jesliček pro zvířátka (24. prosince)
  • Loučení se starým rokem v zoo (31. prosince)
Tvořivé dílny v plzeňských muzeích a galeriích
  • Mikulášská tvořivá dílna v Muzeu loutek (6. prosince)
  • Mikulášská dílna v Západočeské galerii (6. prosince)
  • Adventní dílny s vůní první republiky v Západočeské galerii (12. prosince)
  • Zimní tvořivá dílna v Muzeu loutek (13. prosince)
  • Adventní dílny v Muzeu církevního umění (14.–15. prosince)
Rozsvícení vánočního stromu na Borské přehradě

Čtyři metry vysoký vánoční strom na plovoucích pontonech se rozzáří na hladině Borské přehrady už podruhé. Městský obvod Plzeň 3 zve všechny občany 1. prosince na dobrodružnou cestu se světýlky. Průvody s lampiony a baterkami směrem na Borskou přehradu vyrazí hned ze čtyř míst, kde budou čekat průvodci. Sraz je v 16:45 hodin v Borském parku u laviček naproti Hotelové škole, na Výsluní na křižovatce Zářijové a Červencové ulice u nástěnky, na Valše u kruhového objezdu v Dobřanské ulici a v 17 hodin v Liticích u hasičské zbrojnice. Vyrazit na místo lze také městskou hromadnou dopravou, která bude v době konání akce navýšena a může všechny, kdo přišli s průvodem, odvézt zpět. Přijet lze samozřejmě i vozem po své vlastní ose. V 18 hodin navodí adventní atmosféru vystoupení trubačů s koledami a v 18:30 hodin se na vodní hladině rozzáří vánoční strom.

Vánoční pošta

Letos v termínu od 10. do 23. prosince denně od 10 do 17 hodin čeká na děti v mázhauzu plzeňské radnice vánoční pošťák se speciálním ježíškovským razítkem. Je možné si zde nechat orazítkovat vánoční podzravy a přání. Děti odtud zároveň mohou poslat dopis Ježíškovi, pro ty je zde připravena speciální schránka. Pošťák bude také prodávat pohledy a betlémy.

Vánoční strom v divadle (zdroj foto: DJKT)

Vánoční strom v divadle (zdroj foto: DJKT)

Vánoční strom v Divadle J. K. Tyla

V pátek 25. listopadu rozsvítilo Divadlo J. K. Tyla za přítomnosti ředitele divadla Martina Otavy, radní města Plzně Elišky Bartákové a faráře Pavla Petrašovského svůj vánoční stromeček. Ve foyer Nové scény se o program postarali žáci všech divadelních kroužků. Kajetán – Dětský pěvecký sbor DJKT zazpíval vánoční písně, vystoupení Divadelní dramatické dílny ukázalo, jak může vypadat takový Konkurz na čerta. Další číslo přineslo Čajkovského Květinový valčík z klasického baletu Louskáček v choreografii Kristýny Miškolciové a jejich žaček z Baletní školy DJKT. Závěr patřil Muzikálovému studiu. Jeho žáci si připravili ukázky z muzikálu Addamsova rodina a vlastní pojetí známého videoklipu Michaela Jacksona Thriller. V další části pak zazněly vánoční písně, například Tichá noc, Taneček přes dvě pekla – My jsme čerti, extra čerti, Deck The Hall, Veselé vánoční hody a Jak jsi krásné neviňátko.

Vánoční strom v divadle (zdroj foto: DJKT)

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 28. 11. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688