olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  28.11.2022 00:00:00

Město Olomouc rozšiřuje Fond pomoci olomouckým dětem. Chce podpořit výrazně více dětí

Město rozšiřuje Fond pomoci olomouckým dětem. Chce podpořit výrazně více dětí

28. listopadu 2022 (po)

Děti nejen z nízkopříjmových rodin chce podporovat město Olomouc. Radnice jim systematicky přispívá na různé aktivity, jako jsou třeba lyžařské výcviky a různé kroužky, už od roku 2016 prostřednictvím Fondu pomoci olomouckým dětem. „Rodinám rostou náklady, a bohužel se může stávat, že při hledání úspor někteří rodiče omezí v první řadě placené volnočasové aktivity svých dětí. V reakci na to jsme připravili změnu, která dovolí podpořit mnohem více dětí,“ říká primátorova náměstkyně pro oblast sociálních věcí Kateřina Dobrozemská.

Fond pomoci olomouckým dětem nově podpoří zajištění školních a mimoškolních aktivit dětí a žáků ve věku 5 až 19 let a v opodstatněných případech pak dokonce i léčebné či rehabilitační pobyty pro děti ve věku 5 až 18 let. Radní teď schválili změnu statutu fondu, která umožní statutárnímu městu Olomouci významně rozšířit okruh příjemců. Změna musí ještě projít zastupitelstvem, které se sejde 9. prosince. Pokud vše projde bez komplikací, první výzvu by radnice chtěla vyhlásit už v lednu příštího roku.

„Obecným cílem těchto opatření je umožnit dětem z rodin, které dosáhnou na přídavek na dítě, aby mohly využívat školních a mimoškolních aktivit a nemusely se jich jen kvůli ekonomickým důvodům vzdávat,“ vysvětluje primátor Miroslav Žbánek. „Jsme přesvědčeni, že to přispěje k budování pozitivních návyků u dětí. V širším smyslu jde i o inkluzivní opatření s pozitivním dopadem na prevenci kriminality a životní styl nejmladší generace občanů města,“ dodává Kateřina Dobrozemská.

Navržené rozšíření spočívá v zahrnutí dětí v předškolní přípravě a také středoškoláků do 19 let, nově mohou být podpořeny také rehabilitační a léčebné aktivity nemocných dětí. Podle nových pravidel by podpora z fondu mohla zasáhnout přibližně 1500 až 1800 dětí a studentů, tedy odhadem 1000 až 1500 rodin žijících na území města. Fond bude fungovat také pružněji než doposud. Komise, která žádosti posuzuje, by se mohla scházet mnohem častěji, například v měsíčních intervalech.

V rámci jedné výzvy by mohla rodina na potřeby podpořeného dítěte čerpat až 5 tisíc korun, v případech zvláštního zřetele, jako je například zdravotní postižení, až 10 tisíc korun.

| Poslední úprava: 28. listopadu 2022 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688