mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.11.2022 15:57:00

Prezentace českého obranného průmyslu v Lotyšsku – Czech-Latvian Defence Industry Day

Prezentace českého obranného průmyslu v Lotyšsku – Czech-Latvian Defence Industry Day

24.11.2022 / 15:49 | Aktualizováno: 24.11.2022 / 15:57

V pondělí dne 21. listopadu 2022 se v Rize konal den prezentací novinek českého obranného průmyslu „Czech-Latvian Defence Industry Day“. V rámci celodenního semináře a následných B2B i B2G jednání se představilo osm významných českých společností a za podpory českého Ministerstva obrany a AOBP tak v rámci PROPED organizovaným Velvyslanectvím ČR v Rize svým partnerům prezentovaly novinky českého obranného průmyslu.

Myšlenka uspořádat seminář, který se v rámci PROPED, projektu ekonomické diplomacie, konal dne 21. listopadu v Rize, vznikla v létě 2022, kdy lotyšská strana aktivně vyjádřila zájem o prezentaci novinek českého obranného průmyslu. Na základě této poptávky tedy vznikl projekt, který byl realizován v úzké spolupráci s MO ČR, kanceláří vojenského a leteckého přidělence ČR pro LT a LV se sídlem ve Vilniusu, AOBP a její partnerskou asociací v Lotyšsku (Federation of Security and Defence Industries of Latvia – FSDI). Za české společnosti se akce zúčastnili důležití hráči v oblasti českého obranného průmyslu: ERA a.s., Česká zbrojovka a.s., TATRA a.s., SVOS s.r.o., Grant Detection s.r.o., LIAZ a.s. / Modelárna LIAZ spol. s r.o., JISR Institute a.s. a zástupce OPTOKON a.s.

Cílem projektu byla prezentace českých firem působících v českém obranném a bezpečnostním průmyslu zástupcům MO Lotyšska a odpovídajícím složkám lotyšské armády i komerčním subjektům, které mají zájem navázat spolupráci v konkrétních oblastech. Celkem se na akci sešlo na čtyři desítky zástupců českých i lotyšských subjektů. Celou akci zastřešilo Ministerstvo obrany Lotyšska, jehož první náměstkyně ministra paní Baiba Blodniece seminář zahájila, FSDI. Na české straně se za Ministerstvo obrany ČR semináře zúčastnil pan Michal Rendla, zástupce ředitelky Odboru průmyslové spolupráce MO ČR.

Česká republika je v Lotyšsku vnímána velmi pozitivně vzhledem k tomu, že zde působí česká jednotka v rámci kontingentu eFP NATO. Tato skutečnost je lotyšskými představiteli často vyzdvihována a oceňována a pravděpodobně přispěla též ke zvýšení zájmu LV strany o prezentaci českých firem.

Projekt proběhl za velkého zájmu posluchačů a české firmy tak měly možnost probrat se svými případnými partnery možnosti další spolupráce. Podle ohlasů z české a lotyšské strany se právě navázání kontaktů a prohloubení již probíhající spolupráce vydařilo a českým firmám se tedy otevřely další možnosti působení v Lotyšsku.

Marta Hušková, ZÚ Riga

CZ-LV

CZ-LV

Zahajovací projev velvyslankyně ČR Jany Hynkové

Zahajovací projev velvyslankyně ČR Jany Hynkové

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV

CZ-LV


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688