Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  25.11.2022 17:48:51

Na přelomu listopadu a prosince budou investoři sledovat hlavně makroekonomická data

Předposlední listopadový týden se nesl v poklidném tempu, kdy aktivita obchodování byla utlumena čtvrtečním státním svátkem (Den díkůvzdání) a následném časově polovičním pátečním obchodováním v USA. V průběhu týdne nebyly zveřejněny ani významnější makroekonomické indikátory, které by výrazně ovlivnily obchodování. Investoři tak sledovali středeční zápis z posledního zasedání amerického FOMC, který potvrdil ochotu centrálních bankéřů USA nadále zvyšovat základní úrokové sazby, ale zřejmě již pomalejším tempem. Dále bylo potvrzeno, že Fed na posledním zasedání zvýšil očekávání na absolutní výši sazeb oproti zářiovému setkání. Trh vnímal zápis lehce pozitivně s tím, že se již pravděpodobně přibližuje vrchol aktuálního cyklu zvyšování sazeb. Nejvíce se asi zveřejněné zprávy projevily na devizovém trhu, kde dolar oslabil na 4měsíční minimum 1,04 k euru. Relativně poklidný týden patřil kupcům, což se pak konkrétně projevilo na 1,7% t/t růstu indexu S&P 500. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 1,6 % t/t. Domácí index PX stagnoval na 1243,3 bodu.

Společnosti na BCPP

Colt CZ oznámil výsledky za 9M22. Upravená EBITDA byla 2,34 mld. (+45,1 % r/r) vs. oček. 2,45 mld. . Za meziročním růstem stojí stále především akvizice americké společnosti Colt. Naopak za nižší, než očekávanou hodnotou stál vyšší než očekávaný růst nákladů způsobený cenami energií, kovů a platů. Management společnosti potvrdil výhled, podle něhož má Colt letos dosáhnout tržeb 14,0 – 14,6 mld. a upr. zisku EBITDA 3,0 – 3,3 mld. Výhled na zisk EBITDA pro r. 2025 je ve výši minimálně 200 mil. EUR, tj. 4,86 mld. , což překonává naše současné odhady. Titul zakončil týden na 559 (+1,6 % t/t).

Kofola za 3Q22 dosáhla provozního zisku EBITDA 462,2 mil. (-12,4 % r/r) při očekávání trhu 447 mil. . Ani 11% r/r růst tržeb nebyl schopen překonat rychle rostoucí náklady společnosti, které nutí firmu významně šetřit na ostatních aktivitách. Kofola proto sice zopakovala cíl na zisk EBITDA 1,08 – 1,115 mld. pro letošní rok, avšak chce jej splnit u dolního okraje. Titul zakončil páteční seanci na 237 (beze změny % t/t).

Mimořádná valná hromada (per rollam) Komerční banky dle očekávání schválila dividendu ve výši 55,5 na akcii (7,7% hrubý dividendový výnos). Jedná se o doplacení dividend za roky 2019 a 2020, které byly omezeny kvůli nařízení ČNB. Poslední obchodní den s nárokem na tuto dividendu je pondělí 28. listopadu. Titul zakončil pátek na 731,5 (-2,3 % t/t).

Primoco UAV oznámilo, že podepsalo nový kontrakt na dodávku 5 kusů modelu One 150 evropskému zákazníkovi. Cena zakázky činí 3,65 mil. EUR či 88,8 mil. . Primoco přitom před týdnem oznámilo významnou zakázku pro mimoevropského zákazníka za 6,8 mil. EUR (cca 165 mil. ). Za letošní rok zatím Primoco vykázalo tržby (tj. letadla již dodaná) za 144,5 mil. a navíc podepsalo pro příští rok zakázky za cca 254 mil. . Celkový objem oznámených zakázek tak letos činí 400 mil. . Připomínáme, že společnost dlouhodobě počítá s marží EBITDA cca 40 %. Šéf společnosti a většinový akcionář Ladislav Semetkovský v prohlášení firmy dodal, že má brzy dojít k dalšímu oznámení. Titul zakončil týden na 310 (+2,7 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne bylo CTP (258 , 5,7 % t/t). Titul se obešel bez konkrétních firemních zpráv. Avšak poslední výsledky vyzněly pozitivně s výhledem na téměř plnou obsazenost vlastněných logistických nemovitostí s rostoucím nájmem, který je ze stále většího procenta indexován na spotřebitelskou inflaci. Rovněž došlo k jisté technické korekci, kde se titul nachází poblíž svých historických minim. Naopak nejvíce klesající akcií týdne bylo TMR (520 či -8,8 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Menší velikost společnosti a likvidita všeobecně působí na volatilitu titulu. Potenciálně teplejší počasí mohou někteří investoři vnímat jako riziko pro rozjezd stěžejní zimní sezóny.

Výhled na příští týden
Na přelomu listopadu a prosince budou investoři sledovat hlavně makroekonomická data vzhledem k absenci výraznějších impulzů jako jsou zasedání centrálních bank. V rámci makroekonomických ukazatelů se bude upínat pozornost k ISMprůmyslu v USA, kde by se mohl sentiment propadnout dle očekávání pod hranici růstu (50 bodů). Pokud se by se očekávání potvrdilo, či by se skutečnost ještě více propadla pod 50bodovou hranici byl by to další dílek do skládačky očekávání zhoršení ekonomického vývoje v USA. Horšící se makroekonomická prognóza by paradoxně mohla pomoci rizikovým aktivům vzhledem k možným spekulacím trhu na další kroky měnové politiky, resp. na spekulace o zmírnění aktuální dynamiky měnové restrikce. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k absenci výraznějších impulzů a možnosti spekulacím na zhoršující se indexy ISMUSA.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční ISM průmyslu za listopad (oček. 49,8 po 50,2 bodech m/m) a páteční data z trhu zaměstnanosti za listopad (oček. 200 po 261 nových prac. místech m/m). V Německu se zaměříme na úterní předběžná data za listopadovou inflaci CPI (oček. beze změny 10,4 % r/r). V Číně se zaměříme na středeční oficiální PMI průmyslu za listopad (oček. beze změny 49,2 bodu m/m) a oficiální PMI služeb za listopad (oček. 48,0 po 48,7 bodu m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688