Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.11.2022 09:08:00

Díkůvzdání v barvě americké recese - Rozbřesk

Den před oblíbeným severoamerickým svátkem Díkůvzdání zasvítily dva důležité makroekonomické indikátory barvou recese. Pesimistickou řečí promluvily jak pravidelná týdenní data žádostí o podporu, tak index podnikatelských nálad PMI.

Pokud jde o žádosti o podporu, tak především tzv. continuing claims jsou poměrně spolehlivým vysokofrekvenčním indikátorem mapujícím situaci na trhu práce v USA. Pokračující žádosti o podporu vzrostly od svého dna o více než 200 tisíc, což indikuje jasné ochlazení na trhu práce a potažmo nárůst nezaměstnanosti. Pokud tento negativní trend vydrží, tak je v souladu s železným Okunovým zákonem na recesi (pokles HDP) vcelku jasně zaděláno.

Co se týká PMI, tak jak listopadový index nálady v průmyslu, tak index nálady v sektoru služeb výrazně propadl pod klíčovou hodnotu 50 bodů, což by měla být hranice oddělující konjunkturu od recese. Zde je však třeba zdůraznit, že v případě USA nejsou indexy PMI natolik reprezentativní jako jejich statistické protějšky indexy ISM, jejichž časové řady jsou daleko delší a tudíž pokrývají daleko více recesí. Indexy ISM prozatím pod hodnotu 50 bodů nepropadly, ale jejich korelace s PMI je vysoká, přičemž data za listopad budou zveřejněna až na počátku prosince. Na Mikuláše tedy počítejme s tím, že ISM zřejmě vyšlou další dost signál o blížící se recesi v USA.

Na závěr rozjímání o přicházející americké recesi je třeba si říci, že ať již bereme v úvahu týdenní data o žádostech o podporu v nezaměstnanosti či indexy podnikatelských nálad typu PMI, tak vždy je třeba mít na paměti, že jde o souběžné, ale nikoliv o předstihové indikátory recese. Jediným spolehlivým předstihovým indikátorem americké recese je sklon výnosové křivky, který přesně předpověděl osm z osmi posledních recesí. Dodejme, že dolarová výnosová křivka přitom hovoří jasnou řečí - sklon je výrazně inverzní již několik dní v řadě, což je jasný signál toho, že recese v USA - do roka (či maximálně dvou) - přijde.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se bez významnějších impulsů drží nadále poblíž hranice 24,30 EUR/CZK. Dnes budou zveřejněny listopadové indikátory sentimentu mezi tuzemskými spotřebiteli a podniky, nicméně ani jejich další případné zhoršení by korunu nemělo významněji rozhodit. Podobně pak korunový trh přešel včerejší vystoupení Aleše Michla na diskuzním fóru ČNB, na kterém guvernér zopakoval ambici mít fundamentálně silnou korunu. Žádné nové a pro trhy relevantní informace ve vztahu k nastavení aktuální měnové politiky z jeho úst však nezazněly.

Eurodolar
Eurodolar poskočil vzhůru v několika krocích, když reagoval na propad dolarových sazeb, které nejprve reagovaly na nepříznivě vyvíjející se konjunkturální ukazatele USA (viz úvod) a pak také na zápis z posledního jednání Fedu. V něm se objevil jasný signál, že Fed chce zpomalit tempo zvyšování sazeb, což přesně zapadá do zhoršujících se makro indikátorů.
Dnes je v USA svátek, tak by na trhu mělo být klidněji.

Regionální Forex
Forint včera výrazně oslabil v reakci na spekulace německého tisku (FAZ), které signalizují, že by Komise EU měla vyhodnotit poslední legislativní kroky maďarské vlády, které mají nastolit v zemi vládu zákona, jako nedostatečné. To by mohlo vést k tomu, že EU ponechá zmražené transfery ze strukturálních fondů, které by měly plynout do Maďarska v letech 2021-2027 (okolo 7,5 mld. eur). Rozhodnutí Komise v této kauze by mělo být oznámeno 6. prosince - do té doby bude forint zřejmě asi pod tlakem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:41  Meme akcie táhnou zisky na Wall Street X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:41  Akciové trhy: Ačkoli ČEZ oznámil silná čísla, cena oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:32  Region si připisuje zisky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688