ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.11.2022 12:03:01

Evropský pilíř sociálních práv po pěti letech: od zásad ke konkrétním opatřením pro silnou sociální Evropu

EU dnes slaví páté výročí evropského pilíře sociálních práv na prvním evropském fóru pro zaměstnanost a sociální práva, přičemž zhodnotí dosažený pokrok a podívá se do budoucnosti.

Od vyhlášení evropského pilíře sociálních práv na sociálním summitu v Göteborgu v roce 2017 Evropským parlamentem, Radou a Komisí uplynulo pět let. Během této doby byl tento závazek znovu potvrzen vedoucími představiteli EU, sociálními partnery a organizacemi občanské společnosti na sociálním summitu v Portu v roce 2021. Komise předložila více než 130 iniciativ k provádění pilíře v členských státech a k vytvoření sociální Evropy, která bude spravedlivá, inkluzivní a plná příležitostí.

Spektrum těchto iniciativ sahá od transparentnosti platů přes rovnost žen a mužů, minimální mzdy a investice do dovedností až po boj proti dětské chudobě, minimální příjem a ochranu bezpečnosti a zdraví pracovníků.

Po silném sociálně-ekonomickém oživení po pandemii covidu-19 zůstávají zásady pilíře velmi aktuální i v současné situaci, kdy se mnoho domácností potýká s velkými finančními problémy, neboť růst cen je ještě umocněn ruskou invazí na Ukrajinu.

Evropský pilíř sociálních práv se stává skutečností

V březnu 2021 předložila Komise Akční plán pro evropský pilíř sociálních práv. Velká většina opatření stanovených v plánu již byla Komisí buď přijata, nebo zahájena. Oslava pátého výročí pilíře proběhla na prvním evropském fóru pro zaměstnanost a sociální práva v Bruselu za účasti předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové, bývalého předsedy Komise Jeana-Clauda Junckera, komisaře Schmita a mnoha dalších hostů na vysoké úrovni.

Vlády členských států EU schválily sociální cíle EU do roku 2030 obsažené v akčním plánu pro pilíř a představily své vnitrostátní příspěvky k dosažení těchto cílů. Společně závazky členských států dláždí Unii cestu k dosažení, ne-li dokonce překročení celounijních cílů. Vnitrostátní cíle jsou výsledkem intenzivních konzultací vedených s členskými státy, včetně interních konzultací s klíčovými sociálními aktéry, jako jsou sociální partneři, nevládní organizace a místní orgány.

Tři celounijní cíle, jichž má být dosaženo do roku 2030, jsou:

  1. Mělo by být zaměstnáno nejméně 78 % osob ve věku 20 až 64 let.
  2. Nejméně 60 % všech dospělých osob by se mělo každoročně účastnit odborné přípravy.
  3. Ve srovnání s rokem 2019 by se měl počet osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením snížit alespoň o 15 milionů, včetně alespoň 5 milionů dětí.

Příklady iniciativ přijatých za účelem provádění pilíře – strukturovaného podle jeho tří hlavních kapitol o trhu práce, pracovních podmínkách a sociálním začleňování – jsou:

Rovné příležitosti a přístup na trh práce

Spravedlivé pracovní podmínky

Sociální ochrana a začleňování

Souvislosti

Evropský parlament, Rada a Komise vyhlásily evropský pilíř sociálních práv na sociálním summitu ve švédském Göteborgu 17. listopadu 2017. Pilíř stanoví 20 hlavních práv a zásad pro silnou sociální Evropu ve 21. století, jež bude spravedlivá, inkluzivní a plná příležitostí.

Sociální summit v Portu ve dnech 7. a 8. května 2021 poskytl příležitost potvrdit odhodlání a ambice členských států. Dne 7. května 2021 se partneři Unie (orgány EU, sociální partneři a organizace občanské společnosti) přihlásili ke třem hlavním sociálním cílům do roku 2030 ve společném Portském sociálním závazku. Hlavy států nebo předsedové vlád zemí Evropské unie přijali dne 8. května 2021 Portské prohlášení, které se zaměřuje na sociální Evropu. Dne 25. června 2021 Evropská rada uvítala hlavní cíle Unie stanovené v Akčním plánu pro evropský pilíř sociálních práv v souladu s Portským prohlášením.

Na provádění evropského pilíře sociálních práv jsou k dispozici finanční prostředky EU, zejména v rámci Evropského sociálního fondu plus (ESF+), z něhož se financují projekty, které podporují sociální začleňování, bojují proti chudobě a investují do lidí, jakož i další fondy politiky soudržnosti, Nástroj pro oživení a odolnost a nástroj InvestEU.

Evropské fórum pro zaměstnanost a sociální práva bude každoroční stěžejní akcí Generálního ředitelství Komise pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování (GŘ EMPL). Letos se koná poprvé a je příležitostí připomenout si páté výročí evropského pilíře sociálních práv.

Další informace

Evropský pilíř sociálních práv

Akční plán pro evropský pilíř sociálních práv

Evropské fórum pro zaměstnanost a sociální práva

Informativní přehled: Akční plán pro evropský pilíř sociálních práv

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688