msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  15.11.2022 10:29:00

Ministr Balaš zahájil EOSC Symposium 2022

1
Praha, 15. listopadu 2022 - Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš d nes zahájil výroční EOSC Symposium . Konference se koná v rámci programu předsednictví ČR v Radě EU pod organizační záštitou EOSC Asociace a Evropské komise a účastní se jí přes 400 zástupců policy-makerů a vědeckých komunit včetně výzkumných infrastruktur a e-infrastruktur z celé Evropy i mimo ni. Účastníky přivítala přes v ideo-pozdrav také evropská komisařka pro inovace, výzkum, vzdělávání, kulturu a mládež Mariya Gabriel.

Hned v úvodu konference vystoupil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš: V rámci programu předsednictví v Radě EU si ČR jako svou prioritu zvolila mimo jiné téma výzkumných infrastruktur včetně e-infrastruktur a datových infrastruktur. Je tak příhodné, že se letošní symposium EOSC koná právě v Praze. V průběhu konferenčního programu mí kolegové představí národní plány pro implementaci iniciativy EOSC v ČR a jsem velice rád, že účastníci konference z české vědecké komunity budou mít tak jedinečnou příležitost debatovat o budování federované evropské datové infrastruktury EOSC a jejich české komponenty s jejich protějšky z celé Evropy i mimo ni."

Čtyřdenní konference EOSC se uskuteční formou více než 60 plenárních zasedání a paralelních diskuzních bloků, v průběhu které budou účastníci EOSC symposia diskutovat o aktuálním stavu implementace EOSC v jednotlivých členských státech EU včetně prioritních kroků pro nejbližší období k akceleraci budování evropské datové infrastruktury.

1

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš dnes zahájil výroční EOSC Symposium.

European Open Science Cloud (EOSC) je vlajková iniciativa politiky otevřené vědy v EU, jejímž cílem je, aby vědecká data vzešlá z výzkumů realizovaných v EU byla „FAIR“, tzn. dohledatelná, přístupná, inter-operabilní a znovupoužitelná. EOSC cílí na vybudování pan-Evropské federované datové infrastruktury, prostřednictvím které budou mít evropští vědci a inovátoři možnost sdílet výzkumná data nejen napříč evropskými územními celky, ale i vědními obory, tzn., k mezinárodnímu a multidisciplinárnímu využití. V ČR je implementace iniciativy EOSC koordinována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s velkou výzkumnou infrastrukturou e-INFRA CZ a Národní technickou knihovnou.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.10.2022MŠMT: Tým poradců ministra Balaše msmt.cz (MŠMT)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688