mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.11.2022 13:32:00

Libanon očekává koncem roku problémy se svým potravinovým zabezpečením – exportní příležitost pro české výrobce krmiv

Libanon očekává koncem roku problémy se svým potravinovým zabezpečením – exportní příležitost pro české výrobce krmiv

14.11.2022 / 13:30 | Aktualizováno: 14.11.2022 / 13:32

Přístup Libanonu k vlastnímu potravinovému zabezpečení v posledních třiceti letech lze bez nadsázky označit za krajně nezodpovědný. V minulosti se stát zaměřoval pouze na obchod s potravinami, kdy veškeré dodávky a dovoz potravin byly pouze v soukromých rukou bez státní regulace. Hlavním cílem byl momentální profit dovozců a distributorů. Teprve po kolapsu libanonského hospodářství v roce 2020 si státní představitelé začali uvědomovat význam potravinového zabezpečení země.

Pokud bude válečná krize na Ukrajině nadále pokračovat, bude Libanon, na základě prognóz, čelit nedostatku základních potravin již za měsíc. Jednak je faktem, že se ceny potravin mezi roky 20192021 zvýšily více než dvacetkrát, a dále je zřejmé, že pokračující válka na Ukrajině povede ještě k vyšším maloobchodním cenám. Velký problém lze například očekávat u kuřecího masa, které je základem libanonské kuchyně a jeho roční spotřeba na obyvatele se dlouhodobě pohybuje na úrovni 30 kg. V Libanonu je v současné době kolem 1000 drůbežích farem, které jsou rozdělené na malé lokální a na velké farmy s plně integrovanými procesy, které pokrývají všechny kroky produkčního řetězce, tj. chov, líhnutí vajec, odchov jednodenních kuřat a vlastní porážky. V současné době tak v Libanonu existují 4 velcí a plně integrovaní producenti, kteří ovládají 30 % trhu a kromě samotného drůbežího masa nabízejí již zpracované polotovary ve formě nuget a burgerů.

V důsledku nedostatku krmiv však poslední době došlo ke znatelnému úbytku chovů živé drůbeže v Libanonu. Drůbež je totiž v Libanonu stále krmena z 95 % zrninami, což sice zaručuje konzumentům skutečnou kvalitu masa bez jakýchkoliv antibiotik, nicméně na druhé straně představuje naprostou většinu rostlinných komodit dovážených do Libanonu. Ještě před samotnou krizí dovážel Libanon ročně více než 500.000 tun ječmene, ovsa, kukuřice a sójových bobů v hodnotách převyšujících 100 milionů USD. Samotná krmiva se následně míchala v Libanonu, ale suroviny se nejvíce dovážely z Ukrajiny, Argentiny a USA. Se zhoršující se hospodářskou situací a prudkým nárůstem cen komodit na světových trzích způsobeným válkou na Ukrajině tak klesá počet místních chovatelů a zpracovatelů drůbeže. Během posledního roku bylo uzavřeno několik místních drůbežích farem a produkce země v tomto segmentu poklesla o třetinu z původních 120 milionů poražených kusů brojlerů na dnešních 80 milionů kusů. Libanonské ministerstvo zemědělství se sice snaží podporovat místní farmáře a zpracovatele kuřecího masa, ovšem bez výrazné finanční podpory je veškerá snaha marná. Výsledkem současného stavu je výrazný nárůst dovozu kuřecího masa z Brazílie, Saúdské Arábie a Spojených Arabských Emirátů. I přes snahu vlády ochránit místní chovatele a zpracovatele zvýšením dovozních cel na drůbeží maso, jež v současné době představují 20 % z deklarované dovozní ceny, je stále na místním trhu znatelná převaha kuřecího masa z jiných zemí.

Přetrvávající nedostatek krmiv představuje pro české výrobce a obchodníky s krmivy příležitost najít v Libanonu nové odbytiště. Určitou výhodou by pro ně mohlo být i zrušení dovozních cel na komodity a krmiva na bázi obilí a dalších rostlinných komodit. Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Bejrútu je v tomto směru českým exportérům plně k dispozici.

Zemědělský diplomat v Libanonu, Ing. Petr Sochor


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688