kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  07.11.2022 08:20:04

Informační technologie jsou oborem budoucnosti, nenechme si ujet vlak - Tomáš Janča

Tomáš Janča: Informační technologie jsou oborem budoucnosti, nenechme si ujet vlak

Blockchain, bitcoin, kryptoměny... pojmy, se kterými se v poslední době setkáváme čím dál častěji. Co vlastně znamenají?  Jaká je jejich budoucnost? A může být jejich dynamický rozvoj příležitostí pro Zlínský kraj? Na to v rozhovoru pro listopadový Magazín21 odpovídal Tomáš Janča, který je předsedou Výboru zastupitelstva Zlínského kraje pro rozvoj podnikatelských aktivit a značnou pozornost věnuje právě světu moderních informačních technologií (IT). Kromě toho také například prozradil, kde vidí recept na to, aby firmy ze Zlínského kraje byly v budoucnosti úspěšné.

Pane předsedo, nacházíme se v nelehkých ekonomických časech. Co považujete za klíčové, aby firmy v našem kraji tuto dobu ustály a aby byly konkurenceschopné i do budoucna?

Největším bohatstvím každé firmy jsou kvalitní a schopní lidé. Pokud je nemá, může mít sebelepší zázemí, vybavení či technologie, ale je jí to k ničemu. A tady vidím příležitost – vychovávat u nás v kraji mladé kvalifikované specialisty, kteří zde zůstanou a budou své znalosti a dovednosti nabízet našim firmám. Musíme přitom ve spolupráci a po konzultaci s podnikateli a odborníky vytvářet na středních školách i univerzitě takové obory, po kterých je na trhu práce největší poptávka, a jsou tedy pro studenty příslibem zajímavého pracovního uplatnění. Je důležité, aby firmy navazovaly kontakty se studenty už na středních školách a aby se je dále snažily motivovat k dalšímu studiu na naší univerzitě.

Jak konkrétně v tom může pomoci kraj?

Například tím, že k nám dostaneme odborníky, kteří zde budou přednášet. To se nám už povedlo v případě volitelného předmětu zaměřeného na blockchain, jenž byl v minulém akademickém roce pilotně otevřen na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, konkrétně na Fakultě aplikované informatiky. Pomohli jsme pro jeho výuku zprostředkovat přední odborníky z České republiky i Slovenska. Byl mezi nimi například i technický ředitel brněnské firmy Tatum, která před pár dny oznámila ukončené investiční kolo, kdy od investorů z celého světa vybrala více než jednu miliardu korun.

Jaký vzbudil tento předmět mezi studenty ohlas?

Ohlasy jsou velmi pozitivní. Studenti jej hodnotí jako jeden z nejlepších předmětů vyučovaných na fakultě. Vítají, že mají možnost učit se něco, co v současné době hýbe světem, a ne to, co bylo aktuální před patnácti lety. Nyní se už na univerzitě vyučují celkem tři předměty zaměřené na blockchain. Na toto téma se zde uskutečnila i velká konference se čtyřmi stovkami účastníků a společně s univerzitou chystáme další konference i workshopy pro širší veřejnost.

Můžete vysvětlit těm, kteří toto slovo ještě neslyšeli, co je to blockchain?

Je to technologie, která stojí za virtuálními měnami, jako jsou bitcoin nebo ethereum. Její přidaná hodnota spočívá v tom, že umožňuje vytvářet důvěru mezi subjekty, které si navzájem nevěří. Ať už jde například o státy, firmy v dodavatelském řetězci nebo jednotlivce. Zjednodušeně lze říci, že jde o účetní knihu obsahující záznamy, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnějšku, tak i ze strany samotných uživatelů. U blockchainu známe jeho obrovský potenciál a aktuálně se hledají další a další možnosti jeho využití. Lze to přirovnat k internetu v polovině devadesátých let. V roce 1995 asi jen málokdo tušil, že jednou budeme internet ve svém životě používat každých pět minut. S blockchainem jsme nyní na stejné startovací pozici, ale už teď víme, že má před sebou velkou budoucnost.

Vidíte v blockchainu příležitost pro náš kraj?

Ano, mojí vizí je vybudovat ve Zlínském kraji jakési „mozkové centrum“ blockchainu, to znamená vychovat zde nebo sem i přilákat mladé nadšence do této technologie a vytvářet zde podmínky pro jejich další rozvoj a růst. Vidím kolem sebe spoustu mladých lidí, kteří mají nápady, energii a chtějí podnikat. Věřím, že je v jejich možnostech a silách rozjet firmy s nadnárodními ambicemi. Schopní developeři pohybující se v oblasti blockchainu jsou schopni si vydělat i 200 až 300 tisíc korun měsíčně. Pokud tady budou lidé vydělávat takové peníze, bude to samozřejmě ekonomickým přínosem pro celý kraj a posune nás to celkově dopředu.

Vraťme se ještě k poptávce firem po odbornících. Předpokládám, že největší zájem je právě o pracovníky z oblasti IT.

Ano a není to asi žádným překvapením. Chtěli jsme mít konkrétní čísla od našich IT firem ze Zlínského kraje a i to byl jeden z důvodů, proč jsme vytvořili IT platformu, kde se o těchto tématech bavíme. Ukázalo se, že jen firmy začleněné do této platformy by ročně zaměstnaly až 400 nových developerů, kteří u nás v kraji chybějí.

I toto vysoké číslo tedy svědčí o tom, že právě IT je bezpochyby oborem budoucnosti…

Je to přesně tak. Víte, často slýchávám názor „Měli bychom dělat to, v čem jsme dobří, a držet se toho“. Je ale potřeba se podívat realitě do očí. Ano, za Bati jsme v našem kraji měli trojnásobnou mzdu v porovnání se zbytkem republiky. Nyní máme druhou nejnižší. Proč? Protože chceme pořád, s nadsázkou řečeno, vyrábět boty. Měli bychom se ale spíše dívat a myslet dopředu, sledovat aktuální trendy a zavčasu naskočit na rozjíždějící se vlak. A tím vlakem, který nabírá na stále větší rychlosti, jsou v současnosti právě blockchain, decentralizované aplikace a vlastně svět informačních technologií obecně. Pojďme se tedy soustředit na tuto oblast, nebojme se toho. Výsledky sice neuvidíme za měsíc, ani za rok, je to spíše investice do budoucna, jsem ale stoprocentně přesvědčen, že je to správná cesta.

Autor: Jan Vandík

Zdroj: krajský Magazín21/listopad 2022

Celé číslo k přečtení zde: www.magazin21.cz

 

 

img-5592-foto-jiri-balat.jpg
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688